Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na větrníky moc nevěřím,…

…řekl Václav Klaus a rozhýbal nové velkorypadlo. Pro důl Bílina objednala Severočeská uhelná soustavu strojů celkem za více než za dvě miliardy korun. Tento příběh se spuštěním obřího stroje ze začátku června v sobě spojuje všechno podstatné z české energetiky posledních dvaceti let.

…řekl Václav Klaus a rozhýbal nové velkorypadlo. Pro důl Bílina objednala Severočeská uhelná soustavu strojů celkem za více než za dvě miliardy korun. Tento příběh se spuštěním obřího stroje ze začátku června v sobě spojuje všechno podstatné z české energetiky posledních dvaceti let. Vůbec neškodí se k němu vrátit.

První zajímavost je, že do prezidenta Klause si za jeho podporu velkorypadlu rýplo mnoho lidí – především s tím, že hlava státu nemá vystupovat na tak vyhraněných akcích vyhraněných společností. Připadá mi to jako hodně absurdní kritika. Prezident přece nikdy neskrýval, že má problém s ekologismem a environmentalismem a že daleko bližší mu je tradiční pohled na produkci elektrické energie. Proč by měl chodit obdivovat větrníky a jiné výdobytky dotované státní energetické politiky, když s nimi nesouhlasí a nesouhlasí ani s onou „zelenou“ podporou obnovitelných zdrojů? Chtít po jednoznačně profilovaném prezidentovi, aby se na veřejnosti tvářil „neslaně-nemastně“, je prostě nesmysl. To, co je na tom hlavní, můžeme nazvat obvyklou podrážděnou reakcí určité části společnosti na cokoliv, co není dost zelené.

Za druhé z případu této investice vyplývá nejméně jedna elementární věc. Naopak od soustavného opakování ekologů, že situace české energetiky je zvládnutelná obnovitelnými zdroji, je zde vidět jiný přístup. Majitelé těžařské firmy si dobře rozmýšlejí dvoumiliardovou investici v podobě, jako je stavba rypadla a s ním souvisejících mechanismů. Nikdo si nenechá vyprojektovat a postavit něco takového s tím, že si není jist, zda se za pět nebo deset let důl nezavře. Těžaři, které jistě můžeme považovat za odborníky na otázky energetiky, tedy počítají s další dlouhodobou těžbou. Kdyby o ní měli pochybnosti, nebudou utrácet tak obrovskou sumu. Není pravda to, co někteří ekologové tvrdí, totiž že při vhodné politice by bylo možné třeba za deset těžbu omezit a za dvacet s ní přestat. Kdyby taková varianta reálně existovala, vynaložit dvě miliardy na tak jednoúčelovou a specifickou technologii by byl nesmysl. Znovu zde můžeme najít obecné poučení. Někteří lidé mluví a mluví o energetice, kdyby ale jiní nepracovali, neinvestovali a neriskovali, dávno bychom nesvítili nebo se přinejmenším nemohli spolehnout na to, že si rozsvítíme vždy, kdy nás to napadne.

Prezident ostatně řekl „Na větrníky moc nevěřím“ a další věty velmi vypovídající třetí zajímavost o oněch dvaceti posledních letech české energetiky: „Jsem už celá desetiletí strašně nervózní z toho, jak všichni útočí na výrobu energie, ale nikdo neútočí na její spotřebu. A to je strašně laciné gesto.“ Stavět výrobce energie do pozice společenských škůdců a ziskuchtivých zloduchů se stalo módou již dávno a nechybělo možná dokonce příliš, aby se takový postoj stal celospolečensky převládajícím. Avšak české prostředí je přece jenom historicky realistické a přece jenom hůře podléhá nepodloženým vizím, takže silná podpora jaderné energetiky a pochopení nutnosti energetiky uhelné převládá – i když byla období, kdy byla společnost „ideově masírována“ velmi intenzivně. Třetí poučení je, že bojovníci proti výrobě elektřiny nemají dost odvahy být bojovníky proti spotřebě. Neagitují za méně žárovek, méně ledniček, televizí, opékačů topinek, méně klimatizací, méně elektrického topení, tedy za věci, které obvykle lidé nechtějí příliš slyšet (a popravdě by je ale slyšet měli). Raději se strefují do čehosi, co nazývají „energetická lobby“ a tváří se, že právě tato lobby někoho nutí ke spotřebě. Nikoliv – jsou to lidé, kteří se snaží energii vyrobit a prodat, pochopitelně na tom také vydělat. Ale spotřeba – to je otázka společenská a ekonomická, nezáleží na vůli kohokoliv, i když ho výhružně nazveme lobby.

Rypadlo v Dole Bílina, což je čtvrtá zajímavost, pochází rodištěm z České republiky. Měří 180 metrů, je vysoké 53 metry a jeho koleso má rozměry čtyřpatrového domu. Čtvrt století zde nebylo vyrobeno nic podobného a i po takové pauze se ukázalo, že to české hlavy a ruce stále umí – a nesporně na špičkové úrovni.  Bral bych to jako dobrou zprávu o stavu českého průmyslu.

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 12.7.2011 9:30 | karma článku: 14,21 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik