Myši vyhynou, britští vědci jsou však věční

Objevy britských vědců jsou mýtický pojem. Tato zjevně velmi rozsáhlá a rozrůzněná skupina badatelů (pocházejících povětšinou z malých a nepříliš významných universit) zveřejňuje s neúprosnou pravidelností řadu šokujících zjištění. Tentokrát bude podle britských vědců nejvíce obětí globálního obyvatelstva mezi těmi nejobyčejnějšími a nejběžnějšími zvířaty.

Fascinující je, že se tím někdo zabývá na čemsi, čemu říkáme akademická půda. A že zcela vážně publikuje takové závěry, jako že některým nejrozšířenějším živočišným a rostlinným druhům hrozí zánik nebo dramatická redukce stavů a že právě mezi nimi bude nejvíce ztrát. To je tak banální teze, že snad opravdu není potřeba kolem ní stavět „vědu“.

Pokud by se v České republice opravdu zvýšila průměrná teplota o čtyři stupně celsia, zřejmě by došlo k vyschnutí mnoha nyní bažinatých a na povrchovou vodu bohatých oblastí. Samozřejmě by se to opravdu drtivě odrazilo v populaci žab. Když nebudou žáby, ubyde dravců a jiných zvířat, pro které jsou žáby součástí potravinového řetězce. To zase přinese následné komplikace.

Ve skutečnosti je naprosto jasné a zcela zjevné i úplnému moulovi s nedokončenou základní školou, že když se něco významného stane v přírodě, má to řadu nečekaných a často velmi tragických následků. Na to opravdu není třeba sestavovat vědecký tým a bádat a bádat.

Potíž této práce britských vědců je ale především v něčem jiném. Jaksi automaticky autoři předpokládají, že se globální oteplování bude vyvíjet podle jednoho typu modelů, který přebírají. Prostě počítají s globálním oteplováním jako s danou věcí. Ve skutečnosti nevíme ani jistě, že k nějakému oteplování dochází, především ale máme pouze velmi omezené představy o tom, jakým tempem se to děje.

Za druhé britští vědci automaticky předpokládají, že k oteplování dochází vinou lidské činnosti, především vinou vypouštění ozonových plynů a nečistot do atmosféry. I to je naprosto nepotvrzená teze. Neexistuje jakýkoliv důkaz o tom, že lidská činnost opravdu vedla k oteplování. Zdá se sice logické, že s tímto jevem souvisí., avšak otázkou je, nakolik pevně a nakolik úzce. V této rovině studie (k nalezení zde – ale jde o článek placený) vychází z nejbanálnějších a velmi silně zpochybněných tvrzení (o této problematice jsem psal například zde). Tvrdit, že když nesnížíme emise, tak vyhynou žabičky, znamená bojovat za něco, co není vůbec prokázané. Ostatně jiní britští vědci již dosti dávno zjistili, že významným producentem skleníkových plynů jsou stáda krav, která produkují obrovské množství metanu. A metan je asi dvacetkrát agresivnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý. Skot a další domácí zvířata vytvářejí v ČR skleníkové plyny představující asi dvě procenta celkové produkce.

A konečně za třetí – britští vědci potřebovali marketingově zaujmout a dostat svoji University of East Anglia (což na iDnes nepochopitelně přeložili jako „Universita v jižní Anglii“ – článek je k nalezení zde) do sdělovacích prostředků. Zřejmě bylo potřeba medializací školy lobbovat kvůli nějakému grantu, neboť v časech před rozdělováním peněz se vždy objeví mnoho „překvapivých zjištění“ z různě absurdních oblastí a s různě zoufalou úrovní myšlenek. Proto se jim do jejich modelu zmaru a ohrožení života lidské rasy jako celku nehodí další naprosto jednoduchá úvaha. Příroda je neskutečně vynalézavá a poradila si s podstatně většími oříšky. Ve skutečnosti by totiž ústup jednoho druhu byl vyrovnán invazí druhu jiného. Oteplování nezničí celkovou rovnováhu ekosystémů na zeměkouli, tuto rovnováhu pouze změní. Samozřejmě je fakt, že pokud by se to opravdu stalo, pro lidstvo to bude znamenat značné a velmi dramatické potíže.

Hlavně by ale někdo měl britským vědcům připomenout, že za poslední miliony let, o kterých máme alespoň nějaké tušení, došlo na zeměkouli k několika drastickým změnám klimatu a to jak postupným a dlouhodobým, tak i velmi rychlým a šokovým. Před nějakými třiceti milióny let panovalo na území České republiky subtropické podnebí, které bylo vystřídáno mírným podnebím, což všechno prokládaly periodické návaly ledových úseků, ve kterých se zde rozkládala značně nehostinná tundra. Život vždy přetrval, sice zcela odlišný, ale řada druhů se vyrovnala i s těmi nejbrutálnějšími změnami. Žádnou z těchto daleko výraznějších změn člověk nijak neovlivnil a ani nemohl.

Prostě není nad britské vědce a jejich objevy. Jejich nekonečné zástupy si znovu a znovu nacházejí témata, která se stanou krmivem vděčných sdělovacích prostředků a jejich neméně vděčných čtenářů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 30.5.2013 11:03 | karma článku: 14,08 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90