Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik potřebujeme ministrů?

Česká vláda má šestnáct členů, patnáct ministrů (z nichž dva jsou zároveň místopředsedy vlády) a jednoho premiéra. Kolik úřadů ale vlastně potřebujeme?

Po dlouhé a úporné kritice, kde šlo hlavně o to, že český kabinet vyhlašuje úspory, ale nesahá do struktury výdajů, oznámil předseda vlády Petr Nečas plán na sloučení ministerstva průmyslu a obchodu s ministerstvem dopravy do jednoho úřadu. Nahodilost řešení odhaluje především fakt, že pouze velmi vágně se mluvilo o tom, kolik tím bude ušetřeno skutečně na mzdách a dalších nákladech. Jednoduše na tom, kolik lidí opustí státní správu. Zdá se, že jde více o vypuštěný balónek, který má dát kabinetu alibi pro případ, že kritika plýtvání ve státní správě bude pokračovat. Pak zde bude pohotová odpověď: „Vždyť rušíme celé jedno ministerstvo.“

Dobře. Vezměme pana premiéra za slovo a představme si, kolik takových úřadů vlastně potřebujeme.

Zkřížit průmysl a dopravu do jednoho ministerstva hospodářství je správný krok. Osobně bych neměl nejmenší problém přidat k tomu ještě ministerstvo zemědělství. Jeho specifika jistě existují, v Evropské unii, která vynakládá na společnou zemědělskou politiku 42,5 procenta svého rozpočtu, jde o „silový“ rezort. Ale proč dělat nesmysl, když někdo jiný dělá nesmysl? Ve skutečnosti je podíl zemědělství (včetně lesnictví a rybolovu) na tvorbě národního bohatství marginální.

A výsledkem by nemusel byt nějaký „megaúřad“. Spíše by bylo třeba racionalizovat celý systém a udělat ho pružným. Samotných úředníků by nemuselo být mnoho a to dokonce ani v souvislosti s tím, že resort zemědělství má svoje „prodloužené ruce“ v regionech.

Co se vysloveně nabízí je sloučení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy s ministerstvem kultury. Těžko říci, co jakýkoliv ministr může říci mládeži a naprosto nechápu, proč by měl stát nějak řídit sport (kromě toho, že by na něj měl dávat nějaké peníze, což ale je otázka systému a ne úřadu). Můžeme tedy mít ministerstvo školství a kultury? Samozřejmě. Zvláště, pokud bude stát deklarovat, co chce od škol a jinak se jim nebude plést do života. A zvláště, pokud určí finanční rámec pro určité instituce (Národní divadlo, Česká filharmonie, Národní galerie a podobně) jejich podílem na výběru daní a jinak je nechá, ať si dělají umění – což stejně žádný ministr nezajistí).

Ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti jsou dalšími adepty na sloučení. Síla vnitra je v tom, že řídí policii, ale to je omyl. Policii má řídit zákon. Vnitro má být správní orgán, nikoliv ministerstvo policie. Se spravedlností je to vlastně podobné. Jeho síla je ve státních zastupitelstvích, jednoduše v žalobcích. Což je špatně. To všechno je otázka nastavení systémů a jejich fungování. Pokud by nastavení těchto vztahů bylo správné, pak není potíž ve sloučení zmíněných resortů, protože podstatné je, aby to nebyly resorty „silové“, ale úřady dohlížející v první linii na to, že zákony jsou naplňovány a především že jsou k tomu oprávněným systémům vytvářeny odpovídající podmínky. Co se týká ministerstva životního prostředí, znovu jde jenom o prosazování zákona. Ve skutečnosti by nebyl problém připojit tuto problematiku do „ministerstva pro vnitřní strukturu, státní správu a životní prostředí“.

Mezisoučet? Z osmi úřadů máme tři.

Deváté ministerstvo je místní rozvoj. Vlastně jediné, co je v jeho kompetenci, je čerpání dotací – jenže v tom mají mnoho co říci také finance a konglomerát průmysl plus doprava plus zemědělství. Místní rozvoj lze zrušit. Vlastně bez náhrady. (Milovníci cestovního ruchu se chytají za hlavu, jenže to je v podstatě průmysl.)

Otázka zdravotnictví a otázka práce a sociálních věcí je znovu celkem snadná – tyto resorty mají podivuhodnou úlohu dívat se, jak veřejné rozpočty krvácejí do dvou rozšklebených ran. Jejich problematika je vlastně naprosto shodná a jde o metodické a legislativní (v rovině vypracování návrhů zákonu a jejich prosazení) ovlivňování celého systému. Neexistuje racionální důvod, proč by tyto úřady měly být dva.

Takže z jedenácti úřadů nám zbyly čtyři. Ministra – předsedu Legislativní rady vlády snad opravdu nepotřebujeme. Jinými slovy: Čtyři redukovaná ministerstva doplníme o premiéra, ministra obrany, ministra zahraničí a ministra financí. Tím se dostáváme na kabinet, který by měl osm členů. Jediným důvodem, proč to nejde, je fakt, že v českých podmínkách mnohačlenných koalic by se nedostávalo ministerských postů pro všechny předsedy a místopředsedy vládních stran.

Hlavní ale ve skutečnosti není redukce počtu institucí a již vůbec ne vládních křesel (klidně ať máme dvacet ministrů – když nebudou mít budovy, náměstky, úředníky a mobilní telefony s neomezeným účtem). Rozhodující je omezení moci státu a její redukce na ty oblasti, které jsou nutné a nezbytné. Pokud bychom k tomu měli odvahu, pak úspory půjdou celkem lehce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 27.12.2012 8:24 | karma článku: 27,35 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

byt s terasou
byt s terasou

Velvarská, Horoměřice, okres Praha-západ
7 450 000 Kč

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik