Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když slyším „evropská iniciativa“, děsím se

Jeden z českých senátorů se (zřejmě z nedostatku jiné smysluplné činnosti) zapojil do „obří evropské iniciativy“ (citace z tisku) za zavedení jednoho času. Populárně řečeno za zrušení času letního. Cílem akce má být sesbírat jeden milion podpisů po celé Evropské unii, tím dosáhnout slyšení a projednání iniciativy v Evropském parlamentu a vyvolání nutné odezvy v Evropské komisi.

Tedy „nutné odezvy“… Měli bychom přesně vědět, co taková nutná odezva znamená. V principu to může přinést jenom to, že nějaký úředníček napíše iniciativě dopis ve znění „Jděte s tou vaší iniciativou někam“.

Neumím argumentovat pro letní čas nebo proti letnímu času, osobně mi nepřipadá nějak naprosto nesmyslný a zvykám si na něj bez problémů. Určitě má stále nějaký hospodářský význam, vede k úsporám, ale pro mne je podstatné, zda vyhovuje nebo nevyhovuje občanům. Což si musí občané rozhodnout sami, zda letní čas chtějí nebo nechtějí. O co mi jde, tak to je především ten mechanismus ponížené supliky Evropskému parlamentu, tak zvaná evropská iniciativa. A zvláště pak automatické uznání, že problematika letního času a vůbec času patří do kompetence Evropské komise.

Nesporně existují směrnice Evropské komise (například z roku 1997 a z roku 2000), které převzaly rozhodování o letním času a času obecně od národních vlád na základě zcela vágních článků Smlouvy o fungování Evropské unie (v této souvislosti jde především o článek 114, který umožňuje přijímat Evropské komisi taková rozhodnutí, kterými je harmonizováno právo jednotlivých zemí za účelem vytvoření lepších podmínek fungování vnitřního trhu EU). Nicméně legitimita takového uzurpátorského kroku je pofiderní a bylo by nutné ji poměřit sporem mezi některou národní vládou nebo některými národními vládami a Evropskou unií jako takovou.

Ona zmíněná evropská iniciativa je opravdu jenom suplika do Bruselu, kde se říká „Moc prosíme, nedalo by se s tím něco udělat?“. Evropa, demokracie a svoboda (nehledě již na Českou republiku) by potřebovaly jiný postup. Pokud bude dost obyvatel České republiky za to, abychom si uspořádali čas po svém, třeba postaru (před rokem 1979 jsme měli jeden čas po celý rok – to je ten „zimní“), pak by vláda byla konečně postavena před základní rozhodnutí, kterému se vyhýbá, jak to jenom jde. Je pro českou vládu a českou politickou reprezentaci důležitější hrát jednu píseň s Bruselem nebo je pro ni důležitější hrát jednu píseň s vlastním obyvatelstvem? Všechny české vlády za posledních deset nebo patnáct let se vždy vyhnuly přímé odpovědi, jasnému slovu v této věci.

Evropská iniciativa za jeden čas by mohla být užitečná právě tím, že by postavila otázku, kde si vzala Evropská komise pravomoc předepisovat, kdy máme zavádět letní čas, zda ho máme zavádět a podobně? Když nebudeme požadovat přesné interpretace pravomocí, pak dáme Bruselu postupně všechny a nezbyde nám nic. Žádat o změny v příslušné direktivě, to je trochu málo.

Zvláště, když se sami leadeři iniciativy nemohou dohodnout, jaký čas vlastně chtějí zavést nastálo. Jestli ten letní, nebo ten zimní.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 29.4.2013 14:00 | karma článku: 16,43 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik