Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to o ekonomice, troubo!

Roste počet osobních bankrotů lidí, kteří ještě relativně nedávno patřili do vyšší střední třídy. Mají byty, auta, domy, ale jejich cash-flow je drasticky záporné. Předlužení již není problém těch nejchudších. Alespoň vidíme, k čemu ty dluhy vedou.

Ukazuje to na naše společné dilema, které budeme řešit v nadcházejících volbách – píši v nadcházejících, protože v této zemi, řekl bych, člověk neví dne ani hodiny. Náš stát není zase tak zásadně odlišný od našich rodin. Zatím jsme v situaci, kdy dluh sice roste, ale je pod kontrolou. Jenže to si myslely ty tisíce celkem bohatých ještě nedávno také. Dokud tito občané nezjistili, že to již nezvládají a bankrot je neodvratný.

Ať již budou volby za tři měsíce, za půl roku nebo za necelý rok, bez ohledu na všechno ostatní budeme řešit dilema, zda zvolíme strany s konzervativním postojem k dluhu nebo takové, které nás budou lákat do určitého rizika s tím, že dluh není tak nebezpečný, jak někdo říká. Ti druzí nám budou slibovat, že dluh se jim povede zlikvidovat díky většímu růstu ekonomiky, který zařídí. Je to lákavá cesta, protože vypadá méně bolestně. A kdyby se povedla, tak samozřejmě opravdu není tak bezútěšná, jako tvrdé šetření na všech frontách.

Ve skutečnosti však platí, že není znám případ, kdy by tento postup opravdu vyšel přesně tímto způsobem. Avšak i konzervativní postoj má svoje velké problémy. Již několikrát v minulosti dávnější i nedávné se ukázalo, že příliš razantní škrty vedou do spirály, která je problematická. Snižují výkon ekonomiky, zvyšují nezaměstnanost. Stát má nižší příjmy a přitom se nezbavuje výdajů. Ve skutečnosti totiž platí, že když tvrdě šetříme na výdajích (což je jinak správné) a přeženeme to, pak výsledkem je deprese a minimálně stejný problém, který jsme řešili.

Ve skutečnosti by optimálním řešením byla varianta, kdy by některé výdaje státu klesaly a jiné zůstávaly stejné, alespoň prozatím. Kdyby zde byl politický proud, který by sliboval zásadní pokles výdajů státu na sebe sama, ale při udržení objemu investic, výdajů na školství, vědu a další podstatné oblasti. Bylo by nešťastné dopadnout jako podnik, který dává málo peněz do inovací a svého rozvoje. Postupně začne upadat, ztrácet schopnost konkurence. Zodpovědný občan by v nadcházejících volbách měl hlasovat pro takové politiky, kteří neslibují ani pečené holuby a ani nechtějí vyřešit všechno tím, že se škrtne deset procent od důchodů až po rozpočty vysokých škol.

Ve skutečné ekonomice totiž nikdy nejste dost daleko od propasti. Kráčíte po hřebenu hory, který je někdy širší a někdy čertovsky úzký. Stačí málo, aby se z vás stal bankrotář. A stačí málo, aby se váš postup zastavil a následoval ho neúprosný pád. To platí pro rodinu, podnik i stát. Mnozí lidé budou chtít občanům vnutit svoji představu „toho, o čem jsou tyto volby“. Budou nabízet potření korupce, pozavírání kmotrů, zastavení komunistického vzestupu, federalizaci Evropské unie nebo naopak vystoupení z Evropské unie, jistě se najdou i nějaká nová „třikrát a dost“ či „stop nepřizpůsobivým“. To všechno jsou jistě zajímavá témata, ale ve skutečnosti to budou zase jednou zcela zásadní volby o ekonomickém směřování tohoto státu. Protože, jak vědí Američané: Je to o ekonomice, troubo!

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 2.7.2013 12:13 | karma článku: 17,10 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik