Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Informovat Němce nebo diskutovat s Němci?

Premiér Petr Nečas napsal německé kancléřce Angele Merkelové dopis. Tématem je dostavba Temelína. A výsledkem diskuse, zda s Němci máme o tomto tématu „diskutovat“ nebo je „otevřeně informovat“. A také otázka, proč stejný dopis neodešel i do Vídně.

Jak známo, Německo vykročilo od jádra. Aniž by bylo potřeba nyní věc popisovat podrobně, tak hodlá v následujících desetiletích zavřít svoje atomové elektrárny. Česko jde opačně. V následujících desítkách let chce naopak minimálně postavit dva další bloky v Temelíně. A spíše u toho nezůstane.

Dopis premiéra Nečase, který před několika dny putoval z Prahy do spolkového kancléřství do Berlína, je plný vysvětlování toho, že stavba jaderné elektrárny na českém výsostném území je konec konců jenom a jenom věci České republiky. Což je nesporná pravda. Přesto byl z mnoha stran ihned interpretován jako diskuse o samotném projektu, o tom, zda Temelín dostavěn bude nebo nebude. A to je – doufejme – omyl výkladu.

Předpokládám naprosto pevně, že rozhodnutí vlády dostavět dva bloky temelínské elektrárny je mimo diskusi. Předpokládám, že takovou diskusi nepovede ani vláda ani nikdo jiný kompetentní ani s Německem, ani s Rakouskem, ani s Bruselem. Předpokládám, že dopis zaslaný do Berlína nemůže být v žádném případě považován za otevření přeshraniční diskuse o tom, zda Temelín stavět nebo nestavět. Zvednout stavidla takového procesu by bylo šílené a nikdy bychom se z něj již nevybabrali.

Jiná věc je, pokud tento dopis vyložíme jako slib toho, že naši sousedé (předpokládejme, že i Rakousko) budou pečlivě a detailně informováni o postupu věci, o všech opatřeních zajišťujících bezpečnost a tak dále.

V příštích asi tak dvou letech se má rozhodovat o způsobu dostavby, o dodavatelích, o technologiích. Jsou to klíčové roky, které rozhodnou, nakolik bude projekt kvalitní a v dané úrovni lidského poznání perfektní. Bylo by hloupé a neefektivní zaplevelit tyto dva roky diskusí s německými, rakouskými, evropskými nebo světovými „jádrobijci“. Je potřeba zdvořile, avšak neustále opakovat, že tento a případné další podobné projekty jsou věcí naší a svrchovaně českou.

Je dobré dbát na to, aby sousedské vztahy byly nejlepší možné a aby naši přátelé za hranicemi měli oprávněný pocit, že jim říkáme všechno, co mají právo vědět. Proto je snad i trochu netaktní poslat dopis do Berlína a Vídeň – i když nás s Temelínem otravuje až běda – vynechat. Ale měli bychom především na všech úrovních státní moci dbát, abychom neustále stejně zdvořile opakovali, že informační vstřícnost není pozvánkou k jednacímu stolu o tématu, zda se jaderné bloky postaví nebo nepostaví a dokonce ani k tomu stolu, kde by se diskutovalo o způsobu postavení a o použitých technologiích. Tedy je třeba zdvořile - nicméně rázně – opakovat, že toto je česká věc a bude vyřešena v českých diskusích.

Ochránci ovzduší občas při podobných situacích poukazují na to, že životní prostředí je mezinárodní a příroda ani její znečištění neznají hranice. To je svatá pravda. Když mi bude padat nepřijatelné množství popílku na moje hory a ten popílek bude prokazatelně z továren za hranicemi, mám právo chtít nápravu. Když v zahraničí exploduje chemička a zamoří moje území, mám svaté právo žádat nápravu. Je to stejné, jako mám právo chtít od souseda, aby uklidil listí z jeho stromu na mé zahradě. Nemohu po něm ale chtít, aby porazil strom (nebo zavřel továrnu) jenom proto, že teoreticky by vítr mohl to listí (nebo třeba chemické zplodiny z požáru) ke mně zanést.

Dopis mocnému sousedovi o tom, co se chystám udělat, je tedy v podstatě dobrý krok. Musíme si ale dát opravdu velký pozor, aby nebyl pochopen jako slabost a nejistota na vlastním teritoriu.  

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 29.11.2011 9:27 | karma článku: 15,15 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik