Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropské výjimky – klasická asymetrie jednotného trhu

Evropská unie je teoreticky postavena na vztahu rovnoprávných států. Ve skutečnosti jsou si některé státy rovnoprávnější než jiné. Což všechno vzniká naprosto legálně. Pokud jako legální bereme dlouhou řadu výjimek, které si některé – většinou ty největší a nejmocnější státy – vynutily ve srovnání se zeměmi jinými.

Týká se to například mezinárodních veřejných výběrových řízení v oblasti energetiky. Povinnost vypisovat taková řízení celoevropsky je ve skutečnosti dobrá – energetické společnosti by měly poptávat dodávky například různých elektrárenských celků tak, aby konkurence napříč kontinentem vedla k nejlepší ceně pro tyto firmy, což v důsledku znamená nejlepší cenu pro konečné spotřebitele. České inženýrské společnosti by pak měly možnost soutěžit o zakázky v Německu, ve Velké Británii nebo ve Francii, soutěžit s dalšími společnostmi v kvalitě a v ceně. To je zcela korektní. Ale zatímco Česká republika výjimku nemá, protože si ji v době vstupu do Evropské unie nedohodla, takže o zakázky vypisované u nás mohou Němci soutěžit, opačně to nefunguje. Protože právě Německo, Británie či Francie takovou výjimku mají.

Samozřejmě ani výjimka neznamená, že energetická společnost nesmí vypsat řízení na celoevropské úrovni. Ale jak je každému, kdo trochu zná oblast energetiky a dodávek velkých investičních celků obecně známo, právě tady hraje politika asi tak stejnou roli, jako v dodávkách armádních. Jde o velké peníze, mnoho pracovních míst, o dlouhodobou jistotu zakázek – to všechno jsou politicky citlivé otázky. Takže jinými slovy výjimka znamená, že je zde politický tlak nechávat podobné zakázky doma. A protože nové země Evropské unie neměly ve svých přístupových jednáních sílu podobné výjimky získat, máme zde jednu z klasických evropských asymetrií „jednotného trhu“. Tento trh je jednotný jednosměrně, v opačném směru najdeme tradiční červenou značku s horizontálním bílým obdélníkem.

Když si německý majitel hnědouhelného dolu hodlá objednat rypadlo, tak nějak z principu věci ho nakonec koupí u německé společnosti, protože mu nic jiného nezbude – bude mu to politicky vysvětleno. Když totéž hodlá udělat český podnik, má možnost využít jinou výjimku: může vlastnit svoji dceřinou společnost na výrobu rypadel, která prokáže, že udělá padesát procent výkonů na výrobě stroje, a pak může zakázku nechat „doma“. Nebo vypíše celoevropskou veřejnou soutěž.

Samozřejmě je to nespravedlnost a samozřejmě by se měl český stát pokoušet – pokud mu záleží na českém průmyslu – o jedno ze dvou možných řešení. Buď si srovnáme startovní čáry dozadu a v energetice nebude muset vypisovat mezinárodní řízení nikdo, nebo si posuneme tuto čáru pěkně dopředu a budou takové řízení muset vypisovat všichni.

Hodně se mluví o krizi eura a podobných problémech. Jistě jsou vážné a jistě ohrožují evropskou integraci. Avšak tento tichý „neokolonialismus“, kdy jedni mohou a druzí nemohou, je stejně škodlivý a stejně nebezpečný. Ale zatímco krizi společné měny prožíváme v přímém přenosu a platíme za ni nemalé náklady, tuto krizi „jednotného“ trhu nikdo neřeší. Přitom platí, že pokud má integrovaná Evropa pro obyvatele našeho kontinentu nějaký opravdový smysl, pak je to právě ve svobodě podnikání, obchodování a v podobných vymoženostech, které jsou opravdu užitečné, protože zvyšují konkurenci a přispívají k vyšší efektivitě evropské ekonomiky jako celku.

To je téma, které by si česká vláda spolu s vládami dalších nových zemí Evropské unie, měla dát jako svoje hlavní, jako svoji vlajkovou loď a jako náš příspěvek k tomu, že EU nebude bezduchý úřednický mechanismus, ale prostor pro svobodné lidi a jejich svobodnou činnost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 20.9.2012 12:23 | karma článku: 16,01 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik