Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská energetika: Brusel a Berlín si plní své sny

Energetika se stává základním problémem Evropské unie. Ceny elektřiny pro průmysl jsou v EU podstatně vyšší než v USA a o poznání vyšší než v Číně.  A i když to Brusel dobře ví, zatím se s tím vůbec nic neděje.

Plyn je ve Spojených státech 4krát levnější než v Evropě, elektrická energie stojí asi polovinu. V Číně je elektřina na 75 až 80 procentech průměrné ceny v Evropské unii. Jak je to možné? Ptejme se v Bruselu a v Berlíně.

Evropa je součást globálního trhu, který funguje v podstatě univerzálně, alespoň ve vyspělých zemích. Ceny jsou si obvykle podobné, to je díky zahraničnímu obchodu, komoditním burzám a dalším vymoženostem. Samozřejmě nejsou stejné, to je jasné, ale jsou si podobné. Pokud se v něčem výrazněji liší, pak jde o finální prodeje spotřebitelům a jsou dány regionálními zvláštnostmi, například zdaněním. Dramaticky se liší v podstatě pouze ceny energií. V některých státech natankujete za českou cenu litru benzínu půlku nádrže, jenže to bývá tam, kde jsou vrtné věže na dohled. Někde je chleba trochu levnější, jinde je dražší, někde je zase levné pivo, jinde stojí neskutečné peníze. Ale to všechno jsou jen a pouze drobnosti.

Pro konkurenceschopnost ekonomiky jako celku jsou podstatné ceny energií a surovin. Jde o elektřinu, plyn, uhlí. Tam se láme chleba. Nelze mít velmi drahé energie a být dlouhodobě konkurenceschopný. To je prostě jednoznačný zákon nákladů. Opravdu vysoká produktivita práce může vynahradit procentní rozdíly cen energií, ale nezvládne napravit situaci, kdy je tento rozdíl v řadu 25, 30 nebo dokonce padesát procent.

Vysoké ceny energií nejprve začnou působit proti platům, protože cena práce je další velmi klíčový parametr. Něco zvládne vyrovnat i technologická dokonalost či kvalita výrobků, ale to je v dnešní době výhoda, kterou můžete udržet jenom omezenou dobu, protože je velmi drahá na získání a v podstatě levná na dohánění. A pak již přichází nutné prohrávání s levnější konkurencí, protože její kvalita i technologická dokonalost se dotahují s minimálními náklady na kvalitu a dokonalost vaší produkce.

V Unii se blíží do finiše jednání o nastavení evropského klimatického a energetického rámce do roku 2030. V Německu pokračuje zároveň politika zavírání jaderných elektráren a omezování produkce elektřiny z uhlí, právě Německo by rádo vnutilo celému kontinentu vlastní zelenou vizi. Současně totéž Německo ví, že při své strategii vytvoří nestabilní elektrickou soustavu, která se neobejde bez masivní podpory dodávek proudu ze zahraničí ani bez možnosti své okamžité přebytky vznikající v závislosti na momentálním počasí posílat sítí dál do okolních států. Německo si plní ekologický sen, ale rádo by to udělalo alespoň částečně na úkor svého okolí. A Brusel si také plní svůj sen – ekologický, protože by rád významným způsobem snížil emise.

Brusel a Berlín si tedy plní sny, Evropa jako taková se topí v rostoucích problémech. Brusel a Berlín společně tlačí evropský průmysl k masakru. V příštích měsících budou kulminovat jednání o zmíněné strategii do roku 2030. Je na čase, aby česká vláda veřejně řekla, s čím do těchto jednání půjde. Ať jsme v Bruselu klidně za barbary, ale další ústupky zelenému (ne)myšlení si nemůžeme dovolit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 8.4.2014 11:44 | karma článku: 28,47 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik