Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropa skoro škemrá o americký plyn

Aniž by to v České republice někdo nějak podstatněji sledoval, pomalu finišují jednání o TTIT, což je česky Transatlantické obchodní a investiční partnerství. Tato dohoda zjednoduší různé výměny mezi Spojenými státy a Evropskou unií. V oblasti zboží, služeb, práce či investic, tam všude nastane zjednodušení pravidel, odbourání bariér (pokud ještě jsou), dojde ke sladění postupů a vzájemnému akceptování dokumentů a k řadě dalších kroků.

Jednání TTIT znovu odhalila, jaký handicap si s sebou nese Evropa v podobě drahých energií. V řadě oborů jsou evropští producenti vyděšení z toho, že by se dostali do přímějšího konkurenčního vztahu s americkými výrobci, protože Evropané nejsou schopni Američanům konkurovat kvůli energiím dražším o 30 až 40 procent.

Zjednodušeně řečeno je to daň za dvacet let probíhající bitvu Evropské unie za energetickou soběstačnost (projevem je na jedné straně povinné přimíchávání bioložek do pohonných hmot, na straně druhé například masivní podpora elektřiny ze slunce a z větru) a za „trvale udržitelný rozvoj“ případně proti „globálnímu oteplování“. Tím není řečeno, že by ve Spojených státech neexistovala dosti masivní podpora obnovitelných zdrojů, ale co se cenotvorby týká, nemá příliš velký vliv. Ve skutečnosti hlavní podpora směřuje do výzkumných projektů, pokusných provozů a do vědy. Nikoli do závodu o množství vyrobených megawatt.

Zpět k tématu. Přímější soutěž s americkými producenty si vyžaduje od Evropy přehodnocení její energetické politiky. Je třeba energii levnější, konkurenceschopnější. Zní to opravdu strašně, ale dnes jsme v situaci, kdy výrobci ve Spojených státech získávají energie o zhruba oněch 30 až 40 procent levněji než výrobci v Evropě. Pro zajímavost – v Číně jsou energie levnější v průměru o dvacet procent než v Evropě a takto bychom mohli pokračovat v podstatě napříč všemi významnějšími ekonomickými oblastmi. Tedy shrneme – snad kromě Japonska, které po odklonu od jádra prožívá energeticky opravdu složité období, má Evropa nejdražší energie na světě.

A tak jedním z požadavků Evropy v jednání TTIT je, aby tato dohoda zahrnovala liberalizaci energetiky. Což v této souvislosti znamená uvolnění exportu amerického břidlicového plynu a břidlicové ropy. Prezident Obama a jeho administrativa tento krok podporují, v podstatě kvůli spojenectví, protože ekonomicky z toho USA jako celek nebudou nic mít. Jenže odpůrců je mnoho. Třeba americký průmysl, který díky levným energiím vzkvétá, se bojí toho, že export do Evropy povede k určitému růstu domácí ceny. Ochránci přírody zase varují před dalším růstem těžby a jeho dopady na přírodu. Stratégové hovoří o zkrácení užitečné doby těžby o celé desítky let a o rizicích, které z toho budou plynout.

Zvláštní je však na tom všem postoj Evropy. Žadoní o levný americký plyn, ale ve většině států na kontinentu, včetně ČR (sic!) platí zákaz průzkumu břidlic. Chceme levnou energii z USA, tam ať si svoji zemi špiní, ale tady u nás v Evropě si břidlice ničit nedáme! Podobně je to s námi na starém kontinentu v mnoha jiných oblastech – třeba ty nešťastné těžební limity u hnědého uhlí. Nebo panický odpor před budováním úložišť jaderného odpadu.

Evropa má v energetice jeden podstatný problém. Chceme si užívat výhod, ale nechce se nám nést náklady. Ale to za nás Američané ani TTIT nevyřeší.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 5.8.2014 8:26 | karma článku: 18,44 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik