Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Energetická unie? Takových vizí jsme již slyšeli…

Dneska už skoro nikdo neví, že původním základem dnešní EU bylo Evropské sdružení uhlí a oceli založené v roce 1952. Evropa stojí a padá s energiemi. Konec konců na nich stojí celý náš životní styl, představa udržitelného rozvoje, technologická převaha nebo alespoň vyrovnanost se špičkou světa, ekonomická síla a konkurenceschopnost. A bez energií to všechno končí, všechno by bylo pryč, pokud bychom nedokázali dodávat do drátů proud, do spotřebičů plyn, do aut benzín a naftu.

Pár dní bez ledniček a tepla by pro evropskou civilizaci znamenalo zhroucení. Není to úplně skvělé vysvědčení o naší odolnosti, ale vezměme to tak, jak to je.

Takže není divu, že Evropská unie přichází opakovaně s různými koncepcemi, které se stále více snaží sladit energetickou politiku členských zemí. Unie má celkovou integrační snahu, energetika tomuto tlaku nemůže uniknout. Čili ani nepřekvapí, že těchto koncepcí bylo za posledních třicet let v podstatě již šest – a pokud počítáme i jejich modifikace, pak ještě více. Avšak základní potíž byla vždy stejná. Především velké země si braly, co se jim hodilo, od malých požadovaly kompletní plnění všeho. Takový systém ale nemůže fungovat rozumným způsobem. Typově lze ukázat na německé několik let staré rozhodnutí odejít od jádra. Ještě před tím naši sousedi začali stavět plynové elektrárny, jejichž ekonomika byla založená na specifických vztazích s ruským dodavatelem. Jenže plyn je nyní zcela mimo cenovou konkurenci a německé energetické firmy prodávají zařízení deseti elektráren. Stačí si pro ně přijet, zabalit a můžete si je odvézt. Pokud možno co nejdále.

Plyn měl být stabilizačním prvkem soustavy. Tyto zdroje je možné rychle spustit, je možné je zbrzdit, jevily se jako vhodné doplnění větru. Jenže nyní jsou naprosto neschopné konkurence levnému uhlí. Takže německá energetika je nyní založená na maximální dominanci uhlí (jinými slovy na emisích skleníkových plynů) v kombinaci s nevypočitatelným větrem. A na našich hranicích rostou za 2,5 miliardy korun speciální transformátory, které snad budou schopné eliminovat přepětí řítící se od západu tehdy, když u Severního moře začne pořádně (ale zase ne příliš) foukat.

Energetická unie je další pokus učinit kontinentální prostředí celistvější. Dvě stě miliard eur má být během deseti let investováno do vzájemného propojení trasami vysokého napětí, plynovody a další infrastrukturou. Další desítky miliard mají být vloženy do úspor a jiné prostředky pak do podpory elektromobilů. Evropa se má stát vlajkovou lodí v odvětví ekologických investic a technologií. Země odolávající tlaku na liberalizaci trhu k ní mají být donuceny, má dojít k regulaci energetického trhu na nadnárodní úrovni a k řadě dalších kroků. Mají být diverzifikovány dodávky plynu, snížena závislost na Rusku, stejná změna má proběhnout v případě jaderného paliva. To zdaleka není všechno, ale pro základní přehled to stačí.

Vypadá to vlastně jako opravdu silná vize (což je slovo v Bruselu zvláště obdivované a milované). Jenže s celým tímto plánem je to asi tak, jako s myšlenkou nahradit dodávky z politicky nestabilního Ruska, které je podle vedení EU připraveno používat plyn jako nástroj politického nátlaku (myšleno vydírání), importem z Ázerbájdžánu a Turkmenistánu. Ilham Aliyev vládne jako nástupník svého otce Ázerbájdžánu poměrně tvrdou rukou a jistě nejde o klasickou demokracii. Situace v Turkmenistánu je ještě horší a prezident Gurbanguli Berdymuhamedov prokázal mnohokrát, že je rozhodnut zůstat u moci až do konce svých dnů. Představa těchto států jako demokratičtější alternativy Ruska je absurdní. Stejně jako představa, že tyto země představují nějaký stabilnější prvek s dlouhodobou perspektivou klidu.

Jako vize vypadá Energetická unie zajímavě, těžko však odolá ostřejšímu zkoumání. Je založená na stále stejném doufání, jaké jsou charakteristické pro podobné unijní dokumenty a plány. Hlavní jsou úspory, obnovitelné zdroje, kouzelné slůvko diverzifikace vyhladí vrásky i toho nejstaršího a nejzatvrzelejšího problému, to, co je podle autorů správné, je potřeba podpořit a dotovat, to „špatné“ zdanit nebo rovnou znemožnit. Je tu sice řeč o liberalizaci a větší svobodě zákazníka, ale ve skutečnosti je cílem zavedení unijní regulace s výkonnými pravomocemi. Je zde také obsažen plán na centrální (bruselské) schvalování mezinárodních smluv jednotlivých zemí s partnery mimo Evropskou unii a podobně.

Nejpravděpodobnější osud tématu Energetické unie je rychlý vzestup do nejsledovanějších časů, který se zlomí do ještě rychlejšího pádu do oblasti beznaděje a naprostého nezájmu. Časem se možná alespoň něco z té právě vyhlášené „vize“ ukáže trvalejší. Ale nyní to tak nevypadá. Právě naopak.

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 9.4.2015 14:24 | karma článku: 18,16 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik