Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elektrárna Ivanpah: Hlavně, že to je ekologické

Spojené státy postavily obří sluneční elektrárnu. Přesněji řečeno projekt uskutečnily tři soukromé firmy využívající státních příspěvků na ekologické projekty. Bez dotace by totiž dílo za 2,2 miliardy dolarů vůbec nevzniklo.

Pro ilustraci: Jednou formou pomoci byla vládní záruka za půjčky v hodnotě 1,6 miliardy dolarů, díky níž bylo dosaženo velmi nízkých úrokových nákladů na hraně vládních bondů. Další je poskytnutí rozsáhlé oblasti federální půdy na několik desítek let a to zdarma. Pak je tu také prosazení povinného odběru produkce a cenová garance vyrobené elektřiny. Elektrárna Ivanpah je tak ve skutečnosti vládou vypiplané děcko.

Celý projekt přesto provázely kontroverze. Byl vítán jako pokus o další krok vpřed v obnovitelných zdrojích. K jeho podpoře se spojili jinak velcí nepřátelé – protijaderná lobby, bojovníci proti spalování fosilních zdrojů a bojovníci za zachování ozónové vrstvy, část hlasitých ekologických iniciativ. A oponenti byli zatlačeni do pozadí. Zajímavé je, co kritici říkali již relativně dávno předtím na základě zkušeností s provozováním jiných o něco menších elektráren v Kalifornii .

Za prvé šlo námitky proti tomu, že projekt se svojí neuvěřitelnou rozlohou 13 kilometrů čtverečních (ve skutečnosti je to ale spolu s obslužnými zařízeními přes dvacet kilometrů) nenávratně zasáhne do místní biosféry. Za druhé tu byly námitky, podle nichž bude projekt téměř rok a půl vyrábět energii, kterou předtím spotřeboval na svoji stavbu a na produkci potřebných technologických zařízení. To kritici považují za velmi dlouhou dobu - v případě jaderných elektráren je to totiž jen několik měsíců, obvykle čtyři, a u uhelných jde o dobu kratší než jeden rok.

Těžko říci, nakolik správně spočítaná je námitka číslo dvě, první se ale naplnila vrchovatě. Díky značnému tlaku federální vlády, která projektu pomáhala, jak to šlo, i díky podpoře místní Kalifornské vlády, byly námitky ochránců zvířat bagatelizovány. Jenže projekt zasáhl do migračních tras želv a dalších živočichů, již během stavby z oblasti vyhnal dravce a nyní upaluje za živa ptáky, kteří se neopatrně dostanou do oblasti, kam obří zrcadla soustřeďují sluneční paprsky.

Pouze na okraj stojí za to zmínit, že plocha elektrárny (přesnější je mluvit o třech menších elektrárnách) je také varující. Kdybychom totiž elektřinu vyráběli vždy s takovými nároky na zabranou půdou, dostali bychom se časem do těžko řešitelných problémů. Na tom nic nemění to, že ona zabraná plocha je poušť – stále se bavíme o oblasti o rozloze čtyři krát pět kilometrů.

Špičkový výkon trojice elektráren v poušti by měl činit cca 390 MW. Ovšem pozor! Tento instalovaný výkon je v reálné produkci i za naprosto optimálních podmínkek dosažitelný jen asi po dobu osmi hodin denně, většinu času bude buď výrazně nižší anebo nulový. S mírnou nadsázkou lze říci, že v přepočtu na 24 hodin bude elektrárna dodávat proud ve stejném množství, jako plynová turbína s výkonem 100 MW. Což je za 2,2 miliardy dolarů (44,3 miliardy korun) dost málo. Investiční náklady na 1kWh jsou tak asi desetinásobné proti plynu, podobné ve srovnání s uhlím a blíží se na dohled jaderné energetice.

Co se týká výrobních cen za kWh, budou – zdá se – příznivé. Pokud se prokáží zkušenosti z jiných elektráren v Kalifornii, dostane se produkce včetně ostrahy, údržby, provozu automatických myček zrcadel, výměny těch, které se rozbijí nebo je poškodí bouře, platy obsluhy, dalších nákladů a odpisů na cenu asi 15 centů. Pokud lze srovnávat, je to však stále více, než kolik stojí jiné způsoby výroby elektrické energie.

Ivanpah je samozřejmě zajímavý projekt a otevírá určité nové prostory. Ale i nadšenci pro tuto impozantní stavbu by si měli všimnout, že jde opět „zase něco za něco“. Provoz elektrárny údajně umožní snížit emise o 400 tisíc tun oxidu uhličitého ročně. Ale 600 tisíc tun muselo být vypuštěno, aby byl park v Ivanpah vůbec zprovozněn. Což při životnosti asi 20 let vlastně není mnoho. U každého plusu, který můžeme říci, najdeme prostě i významná negativa.

Ti upálení ptáci o tom vědí své.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 25.2.2014 9:00 | karma článku: 22,59 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik