Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Držte si peněženky. Zelené dotace se vracejí

Dotace je obecně zlo. Vždy. Vytváří nerovnováhu trhu. Základní problém dotací je, že je vždy někdo musí zaplatit. A protože se dávají ze státního, nakonec je zaplatí stát, to znamená občané, to znamená plátci daní.

Chtělo by se říci „my všichni“, ale ono to ani zdaleka není „my všichni občané“, někteří se s placením daní příliš netrápí a nezapomínejme naopak na podniky, protože i ty financují vládu, kraje i obce. Při nářcích nad daňovým břemenem na ně totiž často zapomínáme. Nicméně to nechme stranou.

Nejhorší dotace jsou ekologické dotace. Kvůli nim platíme vysoké ceny energií, v důsledku můžeme říci, že kvůli nim ztrácí Evropa (a Česká republika zvláště) svoji konkurenční schopnost. Naše podniky čelí nejen vyšším požadavkům na mzdy, ale také obecné drahotě, zvláště obecné drahotě energetické. Po různých problémech s dotováním obnovitelných zdrojů energie a desítek dalších kanálů a kanálků, kterými tekly veřejné rozpočty, se zdálo, že zelené dotace ztrácejí sílu. Stát změnil rétoriku a začal se tvářit rezervovaně k podpoře výroby elektřiny i k alternativním palivům. Ale jak vidno, démon dotací nespal a znovu se vedral na výsluní.

Ministerstvo životního prostředí představilo svůj program Nová zelená úsporám. Samozřejmě jde jako vždy o bohulibý záměr. Snížíme nároky na vytápění, tím logicky snížíme také ekologické dopady produkce energie. Tato rovnice je principielně v pořádku. Ministerstvo hodlá během osmi let rozdělit 28 miliard korun, to je 3,5 miliardy ročně. Vedle mávání vlajkou zlepšení životního prostředí je zde ještě neobyčejně zajímavý ministerský výpočet – program prý vytvoří 75 600 pracovních míst.

No fuj. Pojďme se na věc podívat přesněji. Tak především – peníze na program mají být získány z prodeje emisních povolenek. Tyto povolenky jsou jakousi daní ze znečišťování životního prostředí, která byla celoevropsky uvalena především na průmysl. Jde tedy o další zdanění toho odvětví, které v naší zemi představuje asi 35 procent domácího produktu a v podstatě drtivou většinu exportu a které zprostředkovaně živí další odvětví. Představa, že čím více budeme dusit průmysl, tím budeme mít čistší vzduch, je absolutně jednostranná. Protože bychom také měli dodat, že tím více budeme mít nezaměstnaných, tím vyšší budou sociální výdaje státu a tak dále.

Druhý problém – přidělování dotací vytváří nespravedlnost mezi těmi, kdo peníze obdrží a těmi, kdo je neobdrží. To je jednoduché. Dále – třicet procent sumy, tedy asi 1,1 miliardy korun ročně, je určeno pro státní instituce. Takže tento program nahrazuje standardní investování státu (krajů, obcí, vládních institucí a podobně) do vlastních budov, vytváří nový mechanismus, jak dostat peníze od vlády ke spotřebě vlády. Aniž by to bylo vidět v rozpočtových výdajích. Velmi zjednodušeně by se dalo říci, že stát může „ušetřit“ na investicích, protože si tyto peníze doplní z bohulibého „zeleného fondu“.

Třetí potíž. Opravdu krásně vypadá těch 75 600 pracovních míst. To by znamenalo, že k vytvoření jednoho pracovního místa stačí 370 370 korun ze státní kapsy. Ale jak to na ministerstvu vlastně spočítali? První rok by mělo být vynaloženo 3,5 miliardy, to by tedy mělo vzniknout 9 450 míst (75 600:8). Když bude další rok vynaloženo znovu 3,5 miliardy korun, vznikne nových 9 450 míst? Nebo tyto peníze postačí k udržení oněch starých 9 450 míst? Ale v tom případě by nemohlo být dosaženo žádoucího výsledku 75 600 míst. Takže by to mělo být „nových 9 450 míst“. Když však tato „nová“ místa spotřebují dotaci 3,5 miliardy, jak se uživí oněch 9 450 míst z prvního roku? Celý výpočet vytvořených pracovních míst je jako obvykle v podobných případech postaven na vodě. Samozřejmě podobné peníze nějaký vliv na zaměstnanost a další aspekty mají. Již proto, že k dotaci si soukromníci musí přidat nejméně padesát procent ze svého a veřejné instituce deset procent z veřejného, takže 3,5 miliardy bude skutečně asi 5,7 miliardy, ale to nic nemění na tom, že 75 600 vytvořených pracovních míst je pouze politická deklarace, která má obhájit státní socialismus.

Čtvrtá potíž a možná největší. Každá dotace znamená umělé zvýšení poptávky po určitých pracích nebo službách. Zvýšená poptávka znamená umělý boom a růst cen v daném oboru. Tím je z celkového „užitku“ nemálo ubíráno. Navíc nasměruje investory k určitému typu vynaložení peněz, který se díky dotaci stane ekonomicky nejvýhodnější. Tím jsou odsouvána jiná řešení, která by byla lepší, ale dotace je diskvalifikuje. Majitelé stovek tisíc přímotopů nainstalovaných v devadesátých letech by mohli vyprávět.

Šéf Zelených Ondřej Liška nedávno prohlásil, že nevidí na pravici koaliční potenciál. Tato pravicová vláda vynaloží nyní 28 miliard korun k tomu, aby ekologistům svůj koaliční potenciál prokázala. To je hodně drahá volební kampaň.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 6.12.2012 16:35 | karma článku: 26,19 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik