Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Do koho a v čím zájmu kope blogující lobbyista James de Candole?

Blogger britského původu James de Candole, publikující na webu Aktuálně.cz, se z nějakého důvodu rozhodl vzít na paškál server HlidaciPes. A v souvislosti s tím i mne, přičemž mne označil za „kontroverzního českého podnikatele“ a „pozoruhodnou figurku“.

Je zarážející, že člověk, který pro Českou republiku nikdy nic pořádného neudělal, si vůbec dovolí psát o mně jako o kontroverzním podnikateli. Ve svých společnostech zaměstnávám více než tři tisíce zaměstnanců a většina z nich je určitě vzdělanější než aktivní psavec Candole. Odvádím daně v České republice - jak jsem už dříve uvedl, jde o číslo v řádech miliard korun – zatímco firmu Candole Partners vlastní firma registrovaná v daňovém ráji.

Mé společnosti vlastní jedno z posledních průmyslových know how v zemi. Například společnost NOEN neprovozuje, nýbrž PROJEKTUJE a VYMÝŠLÍ technologické celky pro důlní a energetický průmysl. Právě kvůli zachování a připomenutí hrdosti českého průmyslu jsme společně s dalšími kolegy založili Nadaci českých průmyslníků, do které vkládáme své vlastní finance. V Chomutově pak ze svého financuji na výchovu mládeže -  téměř sedm set malých dětí - v hokejovém klubu Piráti Chomutov.

Považuji se za slušného člověka a doufám, že to ještě není sprosté slovo v zemi, kde jsem se narodil. Zmíněný snaživý pisatel blogů Candole ve své (resp. v čí prospěch) argumentaci operoval „dobrou pověstí“, ale přitom on sám o ni již zjevně dávno přišel.

James de Candole je totiž především lobbyista, který (po krátkém působení na Slovensku – za vlády Mečiara a Čarnogurského) v Česku působí přes dvacet let, a proto žádný z jeho textů na Aktuálně.cz nelze chápat jako a priori nestranný a nezaujatý. Stalo se tomu tak i v případě blogu Hlídací psi a darovaní koně. Autor v něm kritizoval novináře s dlouholetou praxí, ale přitom se on sám dopustil elementárních žurnalistických chyb. A dokonce porušil kodex bloggera

Ale proč britskému lobbyistovi, jehož blogy jsou vesměs kombinací kritiky někoho (namátkou ČEZ, Křetínského…), podpory onoho (např. šéfku ERÚ), či argumentaci založené na ignorování nepohodlných veřejně dohledatelných informací a fakty nepodložených kategorických soudů, vadí, že portál Hlídací pes píše také o energetice? Prostě proto, že Candole je lobbyista, který kope za zájmy jiných a inkasuje za to prostřednictvím firmy, jejíž vlastník je registrován v daňovém ráji na Kypru.

Candole si dal tu práci, že spočítal, kolik textů o energetice na webu Hlídací pes doposud vyšlo. Pravda. Ale už se nenamáhal s tím, aby spočítal, kolik bylo na webu publikováno článků celkem a jaké procento z toho představuje téma energetiky. Jaká je věrohodnost takové informace? Pražádná.

Jenže právě s tím Candole kalkuluje. Jeho bulvární styl psaní a úmyslné ignorování faktů ve spojení s brutálním zjednodušováním bohužel vyhovuje soudobému většinovému čtenářskému vkusu. Jako s dvěma údajnými příklady žurnalistiky ve veřejném zájmu Candole operoval s příspěvky v pořadu Reportéři ČT, na které uvedl link.

Coby autor blogu se blogger-lobbyista dopustil zaujatosti a neobjektivity, když neuvedl, že jsem v případě obou reportáží podal stížnost Radě ČT, která je řešila (!) a která mj. konstatovala: „Rada souhlasí s argumentem absence veřejného zájmu a z toho důvodu má rovněž pochybnosti o oprávněnosti použití skryté kamery při natáčení reportáže.“

A jsme u tzv. jádra pudla. Záměrem pisatele nebylo objektivně referovat o serveru Hlídací pes, nýbrž jeho znevěrohodnění jako zdroje. Přitom je to právě James de Candole, kdo by si měl zamést před svým prahem, ale zřejmě by mu dnes už nepomohla ani permanentně nasazená úklidová četa. To, že se ve svých blozích na Aktuálně.cz dlouhodobě „informačně“ angažuje v energetice, je bez diskuse. A ze sedmi letos publikovaných blogů se Candole 5x věnoval tématu energetiky a z toho dvakrát psal o Danielu Křetínském…

Zdálo by se, že k tomu není co dodat. Jenže je. Candole v roce 2008 prodal svůj 89% podíl v české firmě Candole Partners (dříve nazvané CEC Government Relations) ve výši 178 tisíc korun téměř stejnojmenné kyperské společnosti Candole Partners Limited za pouhých 243 EUR, tedy podle tehdejšího přepočtu za nějakých šest tisíc korun. Hospodářský výsledek české lobbyistické firmy za rok 2007 přitom dosáhl výše 1,35 mil. Kč. Neměl by snad ten zjevný nepoměr zajímat příslušné orgány nebo cifršpióny Ministerstva financí?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 3.2.2015 15:19 | karma článku: 15,92 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik