Do koho a v čím zájmu kope blogující lobbyista James de Candole?

Blogger britského původu James de Candole, publikující na webu Aktuálně.cz, se z nějakého důvodu rozhodl vzít na paškál server HlidaciPes. A v souvislosti s tím i mne, přičemž mne označil za „kontroverzního českého podnikatele“ a „pozoruhodnou figurku“.

Je zarážející, že člověk, který pro Českou republiku nikdy nic pořádného neudělal, si vůbec dovolí psát o mně jako o kontroverzním podnikateli. Ve svých společnostech zaměstnávám více než tři tisíce zaměstnanců a většina z nich je určitě vzdělanější než aktivní psavec Candole. Odvádím daně v České republice - jak jsem už dříve uvedl, jde o číslo v řádech miliard korun – zatímco firmu Candole Partners vlastní firma registrovaná v daňovém ráji.

Mé společnosti vlastní jedno z posledních průmyslových know how v zemi. Například společnost NOEN neprovozuje, nýbrž PROJEKTUJE a VYMÝŠLÍ technologické celky pro důlní a energetický průmysl. Právě kvůli zachování a připomenutí hrdosti českého průmyslu jsme společně s dalšími kolegy založili Nadaci českých průmyslníků, do které vkládáme své vlastní finance. V Chomutově pak ze svého financuji na výchovu mládeže -  téměř sedm set malých dětí - v hokejovém klubu Piráti Chomutov.

Považuji se za slušného člověka a doufám, že to ještě není sprosté slovo v zemi, kde jsem se narodil. Zmíněný snaživý pisatel blogů Candole ve své (resp. v čí prospěch) argumentaci operoval „dobrou pověstí“, ale přitom on sám o ni již zjevně dávno přišel.

James de Candole je totiž především lobbyista, který (po krátkém působení na Slovensku – za vlády Mečiara a Čarnogurského) v Česku působí přes dvacet let, a proto žádný z jeho textů na Aktuálně.cz nelze chápat jako a priori nestranný a nezaujatý. Stalo se tomu tak i v případě blogu Hlídací psi a darovaní koně. Autor v něm kritizoval novináře s dlouholetou praxí, ale přitom se on sám dopustil elementárních žurnalistických chyb. A dokonce porušil kodex bloggera

Ale proč britskému lobbyistovi, jehož blogy jsou vesměs kombinací kritiky někoho (namátkou ČEZ, Křetínského…), podpory onoho (např. šéfku ERÚ), či argumentaci založené na ignorování nepohodlných veřejně dohledatelných informací a fakty nepodložených kategorických soudů, vadí, že portál Hlídací pes píše také o energetice? Prostě proto, že Candole je lobbyista, který kope za zájmy jiných a inkasuje za to prostřednictvím firmy, jejíž vlastník je registrován v daňovém ráji na Kypru.

Candole si dal tu práci, že spočítal, kolik textů o energetice na webu Hlídací pes doposud vyšlo. Pravda. Ale už se nenamáhal s tím, aby spočítal, kolik bylo na webu publikováno článků celkem a jaké procento z toho představuje téma energetiky. Jaká je věrohodnost takové informace? Pražádná.

Jenže právě s tím Candole kalkuluje. Jeho bulvární styl psaní a úmyslné ignorování faktů ve spojení s brutálním zjednodušováním bohužel vyhovuje soudobému většinovému čtenářskému vkusu. Jako s dvěma údajnými příklady žurnalistiky ve veřejném zájmu Candole operoval s příspěvky v pořadu Reportéři ČT, na které uvedl link.

Coby autor blogu se blogger-lobbyista dopustil zaujatosti a neobjektivity, když neuvedl, že jsem v případě obou reportáží podal stížnost Radě ČT, která je řešila (!) a která mj. konstatovala: „Rada souhlasí s argumentem absence veřejného zájmu a z toho důvodu má rovněž pochybnosti o oprávněnosti použití skryté kamery při natáčení reportáže.“

A jsme u tzv. jádra pudla. Záměrem pisatele nebylo objektivně referovat o serveru Hlídací pes, nýbrž jeho znevěrohodnění jako zdroje. Přitom je to právě James de Candole, kdo by si měl zamést před svým prahem, ale zřejmě by mu dnes už nepomohla ani permanentně nasazená úklidová četa. To, že se ve svých blozích na Aktuálně.cz dlouhodobě „informačně“ angažuje v energetice, je bez diskuse. A ze sedmi letos publikovaných blogů se Candole 5x věnoval tématu energetiky a z toho dvakrát psal o Danielu Křetínském…

Zdálo by se, že k tomu není co dodat. Jenže je. Candole v roce 2008 prodal svůj 89% podíl v české firmě Candole Partners (dříve nazvané CEC Government Relations) ve výši 178 tisíc korun téměř stejnojmenné kyperské společnosti Candole Partners Limited za pouhých 243 EUR, tedy podle tehdejšího přepočtu za nějakých šest tisíc korun. Hospodářský výsledek české lobbyistické firmy za rok 2007 přitom dosáhl výše 1,35 mil. Kč. Neměl by snad ten zjevný nepoměr zajímat příslušné orgány nebo cifršpióny Ministerstva financí?

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 3.2.2015 15:19 | karma článku: 15,92 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90