Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brusel vyhlásil světu válku

Evropští lodivodi v Bruselu to již před časem vzali opravdu zostra a uvalili v podstatě daň na leteckou dopravu. Říká se jí ekologická, protože jde o poplatek za znečištění životního prostředí způsobené leteckou dopravou. Ve skutečnosti je to opravdu a jenom zdanění.

Navíc výsledkem pokusu uvalit povinnosti platit za průlety nebo přistání a starty letadel je odpor Číny, mnoha dalších zemí a zcela jednoznačné odmítnutí ze strany Spojených států. Přitom nemluvíme o nějakých slovních apelech a výzvách k jednání. Čína hrozí jednoznačnými činy v případě, že Evropa zdanění nezruší. Jedním z kroků je pozastavení jednání o nákupu evropských strojů za 14 miliard dolarů. Ve Spojených státech již Sněmovna reprezentantů i Senát přijaly zákon, kterým se zakazuje americkým leteckým společnostem přijmout nový evropský systém a uzpůsobit se mu.

Evropa, nikoliv jednotlivé státy, ale Evropská unie, se s oblibou staví do čela „boje za udržení obyvatelné planety“. Ve skutečnosti je to boj naprosto jiný – boj za stále větší přerozdělování, za zvyšování daní a to zcela skrytými způsoby, které nejsou tak očividné, jako růst daně z příjmu nebo daně z přidané hodnoty. Tato „Evropa“ nám již vnutila obrovský program nahraditelných zdrojů energie, díky kterému platí spotřebitelé na celém kontinentu navíc desítky miliard eur v cenách za energii, benzín, naftu a další produkty. Oficiálně jde o projekt, který má posílit „energetickou bezpečnost“ a ochránit životní prostředí. Ve skutečnosti je to zdanění.

Zatížení letecké dopravy novými poplatky je to stejné. Cílem je formálně záchrana života, ale ve skutečnosti to povede ke zdražení letecké dopravy, která se stane méně dostupná. Mocenské struktury Evropské unie získají další obrovské prostředky, které zmizí z kapes cestovatelů a přesunou se do oblasti kontroly politiků a byrokracie. Znovu – formálně je to něco jiného, ve skutečnosti jde jenom a pouze o další daň.

Obyvatelé evropských států se brání pouze sporadicky, ono je to všechno vlastně velmi nenápadné a konec konců vedené velmi „dobrými úmysly“ (není jimi dlážděna cesta do pekel?). V případě leteckých povolenek to ale Evropa přehnala. Její opatření je uskutečnitelné pouze v případě, že zasáhne stejně kontinentální letecké společnosti jako firmy ze všech ostatních světadílů.

Ale to už Brusel zašel hodně daleko, a jak vzkázali američtí zákonodárci, v této věci vzácně jednotní bez ohledu na příslušnost k republikánům nebo k demokratům, „Evropa si nemůže myslet, že má právo zdaňovat Američany“. To jsou zlatá slova a měli bychom si to velmi dobře pamatovat. Přijímáme totiž zlovůli Bruselu s jakýmsi předsmrtným klidem, apatií přejedených a přepitých nabobů, kteří jsou tak unuděni svým spokojeným a blahobytným životem, že jim už na ničem nezáleží. Brusel nemá právo zdaňovat ani nás, nemá právo vymýšlet nové daně, i když je maskuje jako proekologická a správná opatření, která zachrání naši planetu.

Je třeba začít nazývat činy Evropské unie správnými názvy. První položkou tohoto opravníkového slovníku je „ekologické opatření“ = „zvýšení daňové zátěže“.

Evropská unie je dobrá myšlenka – zajištění pohybu bez omezení, volného pohybu zboží, služeb, lidí i kapitálu, vytváření společného koordinovaného tlaku na pokračování liberalizace mezinárodního obchodu, spolupráce ve vědě, školství – to všechno jsou skvělé myšlenky, a které stojí se brát. Ale to, co žijeme, to je něco naprosto jiného, než jak by měla společná Evropa vypadat. A že už nám to musí zdůrazňovat dokonce i Čína, to je už opravdu strašlivá ostuda…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 24.9.2012 11:25 | karma článku: 31,94 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik