Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bavorsko vítězí, Češi - a nejen oni - budou platit. A je to správně

Němci mohou zavést dálniční mýto v podstatě pouze pro cizince a není to v rozporu s legislativou Evropské unie. Na přímý dotaz to odpověděl komisař pro dopravu EU Slim Kalas. Tím se sice pro české motoristy zvýšila pravděpodobnost, že na německých dálnicích budou muset jezdit se známkou, ale evropské národy dosáhly jednoho podstatného vítězství.

V posledních letech jsme byli svědky soustavného utvrzování nadvlády unijní legislativy nad právem jednotlivých zemí. Toto vyjádření ale potvrzuje staré dobré pravidlo, že doma je hospodářem ten, kdo je domácí, a ostatní jsou hosté a musí se přizpůsobit. Záblesk rozumu v pomalu se šířící vlně zprůměrování a zglajchšaltování všeho – od pověstných banánů a pevnosti pánských slipů v tahu až po pokusy sjednotit daně. Bavorská CDU pomalu, ale s pravou systematičností konzervativce, směřuje ke splnění svého volebního slibu.

Samozřejmě nebude komfortní platit za německé dálnice. Bylo příjemné jezdit Německem napříč a nechystat si drobné do kasiček ani platit za nálepky na okno. Jenže (i když kvalita německých dálnic není už dávno nijak oslnivá) používat cizí veřejný statek zadarmo je přece divné. Němci platí svoji dálniční síť ze svých daní, především z dosti podstatné daně z motorových vozidel. Cizinci na ni přispívají maximálně tím, že si koupí nějaký benzín u německé pumpy, což znamená spotřební daň a DPH. Což jistě není adekvátní platba. (Mluvíme zde o osobních autech, u nákladní dopravy je to pochopitelně zcela jinak.)

Stanovisko Komise vyjádřené slovy „evropského ministra dopravy“ je významným průlomem do unijního myšlení. Samozřejmě je to průlom do jisté míry nebezpečný v tom, že by se mohl začít šířit i tam, kde by to mohlo znamenat redukci unijních výhod, tedy do svobodného pohybu zboží, kapitálu a lidí. Toto riziko jistě existuje. Ale v danou chvíli je podstatnější, že zde je jistý ideový precedent, který v podstatě říká, že národní pravidla jsou svrchovaná.

V současné Unii existuje mnoho neuralgických bodů, o které se vedou silné spory. Například: zaměstnanci francouzské pobočky firmy sídlící v Irsku, přičemž jde o zaměstnance různých národností a státních občanství, spadají pod pracovní právo irské nebo francouzské? Firmě by samozřejmě vyhovovalo, aby to bylo právo irské, které je „liberální“, přinejmenším v porovnání s právem francouzským. Francouzský stát zase samozřejmě trvá na tom, že tito zaměstnanci musí spadat pod právo francouzské – již jenom kvůli pojištění a dalším skutečnostem. Jako příznivce liberálního práva a nízkých daní bych fandil irské variantě, ale samozřejmě je logika jasná. Prostor jedné pobočky soukromé společnosti nemůže být prostorem platnosti jiných zákonů, než jaké existují v celé zemi.

Podobných sporů existuje opravdu mnoho a v každém z nich platí, že jde o příští podobu evropské integrace. Bohužel jsme my v České republice zase plně zaujati vlastními dosti malichernými problémy se sestavováním vlády a s tím, zda schůzka byla či nebyla, zda ji svolal Pavel nebo Šavel. Kvůli obskurním místním nesmyslům nám nezbývá čas ani energie mluvit do podstatných věcí, které opravdu budou ovlivňovat náš život v příštích desetiletích. Měli bychom se pokusit alespoň občas kouknout přes pohraniční pohoří do ciziny a všimnout si, že zatímco se tady bavíme podružnostmi, Evropská unie a všichni okolo se dynamicky mění.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 19.11.2013 8:30 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1842x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik