Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha, město věží I. - Okem agentů StB

Do věží, ke zvonům... Po stopách Viktora Preisse s fotoaparátem v ruce. Vystoupejte s námi do pražských věží, skýtajících neokoukatelné pohledy na českou metropoli. Jako první přichází Věž Chrámu sv. Milukáše na Malostranském náměstí.

Už kdysi v dětství mě fascinoval onen notoricky známý přívlastek "stověžatá", kterým se Praha často honosí. Vzpomínám si, že jsem se pokoušel dělat si seznam všech pražských věží a věžiček, o kterých jsem se doslechl - jen tak, pro pořádek - abych si ověřil, zda je jich skutečně sto. Při nějaké dvoustovce už mě to přestalo bavit... 

S mou každým rokem vzrůstající vášní pro fotografování se však tento dětský sen probudil znovu a po shlédnutí pořadu České televize "Praha, město věží" se transformoval do něčeho bláznivějšího - vzít fotoaparát a osobně vystoupat na každou z těch věžiček, na kterou se mi to podaří. Což je o to bláznivější, že se mi motá hlava už při výstupu na židli při výměně žárovky.

V Praze se nachází necelá desítka běžně přístupných věží a rozhleden, dostat se na ostatní může být poněkud složitější, pokud to vůbec nějak možné je. Ale tím jsem se zatím rozhodl nezatěžovat a dle vzoru, jímž se řídil už Jan Amos Komenský, jsem se rozhodl postupovat od nejjednoduššího k nejsložitějšímu.

První k nebi se naklánějící stavbou, která upoutala po krátkém internetovém vyhledávání mou pozornost, je monumentální barokní katedrála - Chrám svatého Mikuláše na Malé Straně. Zvláštní je, že kolem něho člověk denně chodí - no, možná ne denně, ale několikrát za týden se pohledu na jeho střechy prostě nevyhnete, pokud žijete v Praze - a nikdy mě nenapadlo, že je jeho věž veřejnosti přístupná.

Prohlídky poskytuje - za několik desítek korun - Muzeum hlavního města Prahy. Takže pokud vám v peněžence přebývá pár mincí a nacházíte se zrovna v centru, není nic jednoduššího než si namasírovat lýtka a vydat se po schodech mezi oblaka. A skutečně - buďte připraveni na dost strmé a dlouhé stoupání - schodů si pro vás architekti tentokrát připravili skutečně požehnaně.

Cestou můžete obdivovat kamenné zdivo, dřevěné schodiště a občasný průhled jedním z pár malých okének, ale zdobená krása chrámové lodě pod vámi zůstane neprodyšně skryta. Stejně jako jakýkoliv náznak, že vůbec existuje. 

Když konečně zadýcháni dojdeme k pánovi, který nám ukazuje cestu ke dveřím na ochoz, užíváme si ještě pár vteřin pocit vítězství - než pochopíme, že se nacházíme tak v polovině našeho stoupání. Přesto jsou pohledy na historické centrum Prahy naprosto uchvacující - obzvlášť proto, že jsme si pro svou cestu vybrali zřejmě jediný den v roce, kdy je naše město pod lehkou sněhovou pokrývkou.

 

Výhoda moderní technologie spočívá i v tom, že přes svůj špatný zrak (jako v mém případě), můžete využít teleobjektivu a přiblížit si i objekty, které byste si jinak prohlédli dost matně. A v tom vlastně asi spočívá krása těchhle pohledů z výšin ještě víc, než v tom panoramatickém skyline města - podívat se na známé objekty z jiného úhlu. 

Pokud jsme náležitě odpočatí a dostatečně jsme se pokochali pohledy na Prahu, můžeme pokračovat ve stoupání do samotné věže nad námi. S tou další stovkou schodů zároveň přichází zklamání, neboť na jejich konci se nachází pouze nevelká místnost s vyloženě miniaturními okénky, které jsou navíc potažené všudypřítomnou síťkou proti městskému ptactvu, takže očekávání kvalitních fotek se zřejmě nevyplatilo. Přesto se vystoupat až na horu podle mého názoru určitě vyplatí - agenti Státní bezpečnosti používali místnost jako svou tajnou pozorovatelnu a dle toho je i celá zařízená. Takže ať už se o studium totality zajímáte, nebo si chcete jen na vlastní kůži vyzkoušet jaké mrazení do zad vám takové prostředí dá; určitě to není všední zážitek a vřele doporučuji. Na taková místa není moc dobré rychle zapomínat.

Doufám, že se vám článek líbil a budu se těšit někdy příště u dalšího fotoreportu z některé z pražských věží. (y)

Autor: Jaroslav Růžička | čtvrtek 9.4.2015 3:42 | karma článku: 21,14 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Jaroslav Růžička

Crisis management, aneb komplexní řešení boje s covidem není raketová věda

Asi nás čeká tvrdý lockdown počesku. Proč s ním mám problém? A proč dodnes nikdo z našich předních představitelů nepochopil rozdíl mezi workaroundem a řešením??

26.2.2021 v 13:42 | Karma: 13,91 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Jaroslav Růžička

Cestování se změnilo a starý "normál" už neexistuje

Sedím na letišti Jomo Kenyatta v Nairobi a nemůžu přeslechnout rozhovor rozčileného pána z Ugandy s místními autoritami. Zmíněný pán se zcela nekompromisně a zoufale snaží získat přístup do země. Nikdy předtím s tím neměl problém

10.2.2021 v 22:23 | Karma: 16,41 | Přečteno: 584x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Růžička

Pár dní bez Internetu, aneb Nikdy jsem neviděl hvězdy tak jasně....

Ještě nedávno by mě ani nenapadlo, že se někdy dostanu do situace, kdybych byl nejen naprosto odkázaný na fungování bez internetu, ale že si to v konečném důsledku budu užívat více než cokoliv za posledních několik let.

7.2.2021 v 22:33 | Karma: 13,36 | Přečteno: 315x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Růžička

Na obranu Jana Blatného

Někdy mi při pohledu na ministra Blatného na mysli vyplyne srovnání s jinou, podobně tragikomickou postavou českých dějin, dr. Emilem Háchou. Nejspíš si oba zaslouží spoustu kritiky, ale možná je dobře občas zamířit hlouběji.

26.1.2021 v 21:41 | Karma: 39,13 | Přečteno: 6526x | Diskuse| Politika

Jaroslav Růžička

Praha, město věží VII. - Výtahem do středověké zvonice

Po stopách Viktora Preisse s fotoaparátem v ruce. Vystoupejte s námi do pražských věží, skýtajících neokoukatelné pohledy na českou metropoli. Dnes pohledy zpod krovů Jindřišské věže, nejznámější pražské zvonice.

6.4.2016 v 23:59 | Karma: 10,59 | Přečteno: 217x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 889x
Cestovatel, fotograf, lingvista-samouk a tak trochu spisovatel-amatér. A celkem dobrodružný blázen :)) Zkrátka renesanční člověk

Můj cestovatelský vlog:

https://www.youtube.com/lexuniverse

Seznam rubrik