Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Někdo z té židle spadne aneb O „hře na kdyby“

Včera jsem spravoval spíž. Dávná dřevěná konstrukce s policemi se rozklížila a vše se zbrotilo. Oprava nebyla obtížná, prostě jsem vše vyklidil, nosnou konstrukci pevně svázal dohromady motouzem a pak jsem naskládal zpět police. Většinu těchto aktivit jsem prováděl stoje na židli a vzpomněl jsem si přitom na svůj oblíbený seriál Odpočívej v pokoji.

Accident warningPaul Downey from Berkhamsted, UK

Každý díl tohoto seriálu začíná tím, že někdo zemře, občas za bizarních, většinou však za docela normálních okolností – stářím, na nemoc či při nějaké banální nehodě. Kdybych opravoval spíž na začátku seriálu Odpočívej v pokoji, mohla by se mi zatočit hlava (občas se mi to stává), mohla by mě zradit záda (mám v tomto směru jisté potíže), nebo bych třeba mohl šlápnout na kočku, jež by na židli nepozorovaně vyskočila. Kdybych se poroučel k zemi směrem dozadu, udeřil bych se do týla o hranu sporáku a v tu ránu bych to měl za sebou.

Že je to málo pravděpodobné? Ovšemže je to málo pravděpodobné! Vlastně každá příčina smrti včetně sešlosti věkem (ani té se většina lidí nedožije) je málo pravděpodobná. Ale pravděpodobnost, že každý z nás nakonec na něco zemře, je stoprocentní.

V plné síle jsem si to uvědomil před necelými dvěma lety, kdy tragicky zahynula při autonehodě moje jednadvacetiletá kamarádka. V duchu jsem si představil život jako neustálou loterii či jako permanentní hru v kostky, v níž může být kdykoli vytažen špatný los či padnout hadí oči. V té hře s dá trochu švindlovat, respektive ji lze hrát opatrně - například si můžeme zlepšovat šance zdravým životním stylem, neopomíjením preventivních vyšetření či vyhýbáním se nebezpečí, stejně tak můžeme činit hru naopak více "adrenalinovou", zvolíme-li životní styl nezdravý či nebezpečný. Nicméně tak či onak ty kostky s osudem hrajeme všichni.

Toto všechno je celkem banální, ale píši to proto, že jsem se nad celou věcí zamýšlel pod vlivem četby Exupéryho Citadely. Exupéry píše, a soudím, že správně, že je možné logicky odůvodnit libovolný průběh událostí, který již proběhl, ale píše také, že to nemá velkou cenu, protože budoucnost takto dedukovat nelze. Řekněme, že náhody neexistují, a začneme hrát onu obvyklou a současně zbytečnou „hru na kdyby“, jež je pozoruhodná tím, že ji lze zpět časem hrát prakticky donekonečna, respektive k Velkému třesku. Třeba: „Kdyby jel do práce tramvají a ne autem, nezemřel by při autonehodě. Tramvají by jel, pokud by šéf netrval na tom, aby dorazil co nejdříve. Kdyby zůstal ve své staré práci, tato situace by nenastala. Kdyby se neoženil, nehledal by lépe placenou práci, aby lépe zabezpečil rodinu...“ A tak dále. Jak se zpívá v krásné písničce Suchého a Šlitra Jó, to jsem ještě žil: „vždyť láska měla podíl i na tý smrti snad, kdybych se nenarodil, sotva bych asi pad'.“

Tato „hra na kdyby“ je častým sebetrýzněním, jemuž propadají lidé, jejichž blízkému či jim samým se stalo nějaké neštěstí. Možná skutečně je vše determinováno, ale vzhledem k tomu, že nejsme schopni více než v hrubých rysech předpovídat většinu budoucích jevů spojených s aktéry, kteří jsou schopni rozhodování, je zcela zbytečné se tím trápit. Můžeme z praktického hlediska bez větší filosofické újmy vnímat lidské bytosti jako aktéry s více či méně svobodnou vůlí a pracovat s pravděpodobnostmi, protože je to dle mého názoru nejpřiměřenější potřebám běžného života. A klidně přitom můžeme i nadále filosofovat o svobodné vůli, respektive o její reálné neexistenci, uvažovat o různých formách determinismu atd. To může být v mnoha směrech velmi inspirující, ale v žádném případě nám to neumožní předpovědět, kdo z lidí, kteří budou zítra něco řešit stojem na židli, spadne a zabije se, přičemž zároveň můžme s velkou mírou jistoty předpovědět, že někomu se to stane.

Exupéry ve své knize přirovnává minulost žulovému kvádru – nemůžeme ji jakkoli změnit, ale můžeme na ní stavět. A někdy je ten kvádr spojený s fakt bolestnými zážitky a ztrátami, to vím velice dobře i z vlastní zkušenosti.

Všichni lidé jednou na něco umřou. Někteří i v důsledku nějaké nepravděpodobné nehody (pravděpodobnost úmrtí způsobeného jednou z bezpočtu možných málo pravděpodobných nehod je dost velká na to, abychom ji brali v potaz - chcete-li této problematice lépe porozumět, vřele doporučuji Rosenthalovu knížku Zasažen bleskem).

Některé události tohoto druhu mohou vyvolávat zmíněnou „hru na kdyby“ a fantazírování o okamžicích, kdy se rozhodovalo o životě a smrti, o okamžicích, kdy jsme možná my sami učinili něco, co se stalo součástí kauzálního řetězce vedoucího k nějakému neštěstí. Je to konec konců jedna z oblíbených literárních, dramatických či filmových zápletek. Vzpomeňme si v té chvíli na Exupéryho „žulový kvádr“. Sám na tom už dlouho intenzivně pracuji. A ne, opravdu leckdy není lehké přestat „hru na kdyby“ hrát. Věřím ale, že má smysl v tomto směru na sobě pracovat a proto jsem také napsal tento, uznávám, filosoficky nepříliš ambiciózní článek. Třeba někomu pomůže.

* * *

V této souvislosti je ještě třeba zmínit vpravdě geniální krátký film "Hard to be God". Zde je:

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 3.11.2013 17:10 | karma článku: 9,34 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 395x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 304x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články