Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Christopher Moore: Kojotí stesk (recenze)

„Když je s tebou všechno v pořádku, ale ty máš přesto takovej strach, že by se něco mohlo pokazit, až se z toho cítíš mizerně, chytils Kojotův stesk. V takových chvílích za tebou přijdu a dám to zase do pořádku."

 


Tato Kojotova promluva ke starému šamanovi jsou klíčem k celé této pozoruhodné knize. Knize, která se do čtenářského povědomí dostávala pomalu a postupně. Nakladatel, obvykle vydávající červenou knihovnu, ji opatřil ohyzdně kýčovitou obálkou (viz obrázek pod článkem; i když: kdo ví, zda i v této jeho volbě neměl Starej Kojot pracky...), která zcela odradila cílovou skupinu čtenářů. Ale postupně se začalo šuškat: „Přečti si Kojotí stesk! Je vážně dobrej!"...
Je. Je to příběh o tom, co se stane, když vám do klidného životaběhu vpadne posvátno a to ausgerechnet v podobě indiánského boha srandy. Takové posvátno totiž obvykle nenechá kámen na kameni a člověka z něho může trefit šlak. Nebo alespoň pocit, že všechno, oč jsme kdy usilovali a čeho jsme doposud dosáhli, je najednou úplně v prdeli. A přesně tak se na počátku příběhu cítí hrdina příběhu, úspěšný pojišťovací makléř Sam Hunter, který doufal, že se zcela a definitivně odtrhl od své minulosti Samsona co loví sám z kmene Vraních indiánů. Jenže má tu smůlu a štěstí současně, že se jeho ochranným duchem stal právě Starej Kojot...
Sam, jenž žil pod tíhou strachu a dokonalého sebeovládání, je konfrontován s žertujícím božstvem, z jehož žertů až běhá mráz po zádech. Zvláště když čtenář tuší, že ani sám Starej Kojot vlastně neví, o co mu vlastně jde. Tedy kromě dobrého příběhu k budoucímu vyprávění, neboť Kojot stvořil lidi právě proto, aby si o něm vyprávěli příběhy – a je celkem jedno, jaké.
Nebudeme upínat knize na napínavosti naznačováním děje; řekneme jen, že příběh je vystavěn velmi dobře a a ani na okamžik nenudí. Navíc je prokládán kouzelně zmodernizovanými klasickými kojotími příběhy, jež čtenáři umožňují porozumět nečekaným dějovým zvratům.
Chcete-li se seznámit s problematikou tricksterovského archetypu a přitom se báječně pobavit, rozhodně si knihu sežeňte. Je to vskutku čertovsky dobrý román, i když je to všechno, jak píše autor v úvodní poznámce, „zatracená lež a není na tom zbla pravdy." Vlastně právě proto...
(Kojotí stesk, vyd. nakl. ALPRESS, Frýdek-Místek 1998, 293 stran)

Tato Kojotova promluva ke starému šamanovi jsou klíčem k celé této pozoruhodné knize. Knize, která se do čtenářského povědomí dostávala pomalu a postupně, mimo jiné i proto, že nakladatel, obvykle vydávající červenou knihovnu, ji opatřil ohyzdně kýčovitou obálkou, která zcela odradila cílovou skupinu čtenářů. Ale postupně se začalo šuškat: „Přečti si Kojotí stesk! Je vážně dobrej!"

Je. Je to příběh o tom, co se stane, když vám do klidného životaběhu vpadne posvátno a to ausgerechnet v podobě indiánského boha srandy. Takové posvátno totiž obvykle nenechá kámen na kameni a člověka z něho může trefit šlak. Nebo alespoň pocit, že všechno, oč jsme kdy usilovali a čeho jsme doposud dosáhli, je najednou úplně v... pytli. A přesně tak se na počátku příběhu cítí hrdina příběhu, úspěšný pojišťovací makléř Sam Hunter, který doufal, že se zcela a definitivně odtrhl od své minulosti Samsona co loví sám z kmene Vraních indiánů. Jenže má tu smůlu a štěstí současně, že se jeho ochranným duchem stal právě Starej Kojot.

Sam, jenž žil pod tíhou strachu a dokonalého sebeovládání, je konfrontován s žertujícím božstvem, z jehož žertů ovšem často běhá mráz po zádech. Zvláště když čtenář tuší, že ani sám Starej Kojot vlastně neví, o co mu přesně jde. Tedy kromě dobrého příběhu k budoucímu vyprávění, neboť Kojot stvořil lidi právě proto, aby si o něm vyprávěli příběhy – a je celkem jedno, jaké.

Nebudu ubírat knize na napínavosti naznačováním děje; řekneme jen, že příběh je vystavěn velmi dobře a ani na okamžik nenudí. Navíc je prokládán kouzelně zmodernizovanými klasickými kojotími příběhy, jež čtenáři umožňují porozumět nečekaným dějovým zvratům. Přestože vnímám Starého Kojota jinak, než jak je představen v úplném závěru knihy (vnímám jej jako jednu z regulérních podob Boha s velkým B, ale ono se to vlastně asi úplně nevylučuje ani s tím koncem Kojotího stesku), pokládám tuto knihu za jedno z vůbec nejčtivějších a bezpochyby inspirovaných pozvání k setkání s archetypem Trickstera, pozvání, u nějž se čtenář báječně pobaví a zároveň vnímá přesah a dotek Posvátna coby mysteria fascinans et tremendum.

Je to vskutku čertovsky dobrý román, i když je to všechno, jak píše autor v úvodní poznámce, „zatracená lež a není na tom zbla pravdy." Vlastně právě proto!

 

MOORE, Christopher. Kojotí stesk. Frýdek-Místek : ALPRESS, 1998, 293 stran.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | pondělí 5.3.2012 12:00 | karma článku: 11,36 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 394x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 304x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Motorkář, který způsobil nehodu a napadl záchranáře, skončil ve vězení

13. května 2024  14:33

Policisté obvinili z několika přečinů a pokusu o ublížení na zdraví dvaatřicetiletého motorkáře,...

Duhová ano a naše ne? Na finále Eurovize nesměly být vlajky EU, Brusel zuří

13. května 2024  14:19

Evropská komise kritizovala zákaz vlajek Evropské unie na sobotním finále písňové soutěže Eurovize....

Fiala se zastal ministra, na něhož útočí šéfka TOP 09. Nevidí důvod k výměně

13. května 2024  14:15

Premiér a předseda ODS Petr Fiala se zastal ministra školství za STAN Mikuláše Beka, do něhož se...

Sucho v lesích a vítr. Riziko požárů roste, až v sobotu má pomoci déšť

13. května 2024,  aktualizováno  14:05

V některých částech Česka bude riziko šíření požáru od úterý do pátku na nejvyšším stupni, vyplývá...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články