Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alan Vanneman: Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry (recenze)

Jak je znalcům všeobecně známo, A. C. Doyle, tvůrce nejslavnějšího detektiva všech dob, nedefinoval žádná striktní pravidla, jimiž se mají autoři navazující na jeho dílo řídit.


A tak se můžeme setkat jak s holmesiádami, které nevybočují z mezí vytyčených kánonem, tak i s tvůrčími experimenty hraničícími s blasfémií.
Pro mne osobně je důležitá především literární kvalita díla a zachycení obou hlavních postav – Holmese a Watsona – tím způsobem, který mám rád. Pokud je toto splněno, pak ocením i tak odvážné kreace, jako je Daviesova Dvojí hra na Baker Street, v níž je Watson Moriartyho agentem. Naopak jsem znechuceně odložil Robertovu Smrt bankéře Crosbyho, jež mohla být, co se zápletky týče, sice zajímavá, ale Holmes s Watsonem na mě působili jako panáci, pouhé bezduché rekvizity příběhu. A já čtu holmesiády kvůli Holmesovi, jehož mám rád a nemohu se jej nabažit, zápletky jsou až na druhém místě...
Přistupme ale nyní konečně k Obří kryse ze Sumatry. Autor vytvořil opravdu divokou zápletku, v níž Holmes odkrývá zlověstnou síť úkladů rozprostřenou nad světem bytostí, jež se vyvinula z inteligentní rasy hlodavců obývající, skryta před lidskými zraky, Sumatru. Jeho pátrání jej zavede až do dalekého Singapuru, přičemž cestou navštívíme s hrdiny příběhu mnoho dalších exotických míst. A prozradím ještě, že Holmesův strašlivý nepřítel, představující cosi jako karikaturu osvícenských ideálů, disponuje technologií, o níž zaručeně A. C. Doyle neměl ani páru.
Jinak řečeno, Obří krysa ze Sumatry je sci-fi detektivka. Nicméně je napsaná v tom správném duchu původních holmesiád, autorovi se daří vykreslit atmosféru chladného Londýna i exotické Alexandrie a multikulturního Singapuru, čtenář se stává svědkem zvláštních a místy až bizarních scén, knize nechybí prvek nadsázky a humoru; a také erotična – což je na holmesiádu nezvyklé, nicméně čtenář to přijme. Obě hlavní postavy jsou takové, jaké je chceme a jaké je máme rádi, a postavy vedlejší jsou rovněž velice dobře vykresleny.
Přesto mi v této knize cosi chybělo, cosi neuchopitelného, opravdu nevím, jak to vyjádřit. Neměla takový náboj jako (budu-li srovnávat s epigonskými díly) Dvojí hra na Baker Street či Závěť Sherlocka Holmese. Přesto však je Obří krysa ze Sumatry čtivým a poutavým románem, který mne v žádném případě nezklamal. Pokud tedy nejste vyhraněnými tradicionalisty, kteří mohou jen kánon, bezpochyby vás Vannemanův román potěší.
VANNEMAN, Alan. Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry. Jota: Brno, 2006. 300 Stran.

A tak se můžeme setkat jak s holmesiádami, které nevybočují z mezí vytyčených kánonem, tak i s tvůrčími experimenty hraničícími s blasfémií.

Pro mne osobně je důležitá především literární kvalita díla a zachycení obou hlavních postav – Holmese a Watsona – tím způsobem, který mám rád. Pokud je toto splněno, pak ocením i tak odvážné kreace, jako je Daviesova "Dvojí hra na Baker Street", v níž je Watson Moriartyho agentem. Naopak jsem znechuceně odložil Robertovu "Smrt bankéře Crosbyho", jež mohla být, co se zápletky týče, sice zajímavá, ale Holmes s Watsonem na mě působili jako panáci, pouhé bezduché rekvizity příběhu. A já čtu holmesiády kvůli Holmesovi, jehož mám rád a nemohu se jej nabažit, zápletky jsou až na druhém místě...

Přistupme ale nyní konečně k "Obří kryse ze Sumatry". Autor vytvořil opravdu divokou zápletku, v níž Holmes odkrývá zlověstnou síť úkladů rozprostřenou nad světem bytostí, jež se vyvinula z inteligentní rasy hlodavců obývající, skryta před lidskými zraky, Sumatru. Jeho pátrání jej zavede až do dalekého Singapuru, přičemž cestou navštívíme s hrdiny příběhu mnoho dalších exotických míst. A prozradím ještě, že Holmesův strašlivý nepřítel, představující cosi jako karikaturu osvícenských ideálů, disponuje technologií, o níž zaručeně A. C. Doyle neměl ani páru.

Jinak řečeno, "Obří krysa ze Sumatry" je sci-fi detektivka. Nicméně je napsaná v tom správném duchu původních holmesiád, autorovi se daří vykreslit atmosféru chladného Londýna i exotické Alexandrie a multikulturního Singapuru, čtenář se stává svědkem zvláštních a místy až bizarních scén, knize nechybí prvek nadsázky a humoru; a také erotična – což je na holmesiádu nezvyklé, nicméně čtenář to přijme. Obě hlavní postavy jsou takové, jaké je chceme a jaké je máme rádi, a postavy vedlejší jsou rovněž velice dobře vykresleny.

Přesto mi v této knize cosi chybělo, cosi neuchopitelného, opravdu nevím, jak to vyjádřit. Neměla takový náboj jako (budu-li srovnávat s epigonskými díly) Dvojí hra na Baker Street či Závěť Sherlocka Holmese. Přesto však je "Obří krysa ze Sumatry" čtivým a poutavým románem, který mne v žádném případě nezklamal. Pokud tedy nejste vyhraněnými tradicionalisty, kteří mohou jen kánon, bezpochyby vás Vannemanův román potěší.

 

VANNEMAN, Alan. Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry. Jota: Brno, 2006. 300 Stran.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | pátek 20.4.2012 14:14 | karma článku: 6,25 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

„Proč mě někdy nepozveš na návštěvu?“ zeptala se s lehce šibalským výrazem v její pěkné tváři a já si v té chvíli opravdu nebyl jist, jaké přísliby se za tou zdánlivě nevinnou otázkou mohou skrývat.

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 420x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

„Víš, že máš fakt krásný oči?“ řekl jsem. Bylo to banální, ale byla to pravda. Měla krásné hnědé oči s duhovkami připomínajícími letokruhy vzácných cizokrajných stromů.

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27 | Přečteno: 394x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav POLÁK

Zamyšlení nad celníkem a farizejem

Biblické zamýšlení nad známým podobenstvím o upřímnému pokání výběrčího daní a sebestřednosti náboženského profesionála.

13.2.2022 v 15:38 | Karma: 10,20 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

Každému se čas od času udělá názor. Takový člověk má většinou potřebu se vymáčknout, obvykle na veřejnosti. Zpravidla to není hezký pohled, ale dá se to taktně přejít.

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

„Tak s tím těžkým ublížením na zdraví to bylo asi takhle,“ povídal ten chlápek poté, co jsem mu objednal slíbeného ferneta.

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62 | Přečteno: 304x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Nevidomá žena zavřela do trouby utěrku, od plamene popraskalo sklo dvířek

13. května 2024  13:19

Dvě jednotky hasičů vyjížděly v pondělí dopoledne do Nýřan na Plzeňsku na pomoc nevidomé ženě,...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  13:19

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Prchajícího řidiče zastavil až PIT manévr, muž se vyhýbal nástupu do vězení

13. května 2024  13:11

Policejní honička u Hodkovic nad Mohelkou v pátek skončila proraženými pneumatikami a namířenou...

Svědek přišel k projednávání vraždy v Pohodlí opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračuje hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články