Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoční tip: Jak na kocovinu

Kocovina je milé jméno pro nemilé vedlejší účinky pití alkoholu - obvykle to je bolest hlavy, žízeň, nevolnost a celkové oslabení. Kocovina je zřejmě způsobena  dehydratací organismu, vlivem alkoholu, mírnou otravou alkoholem. Také oslabením organismu a vyplavením minerálů a dalších pro organismus důležitých látek.  

Podle britských vědců je kocovina z acetaldehydu. Tělo přeměňuje alkohol na acetaldehyd, který způsobuje bolesti hlavy, nevolnost, případně zvracení. S tím, jak je acetaldehyd postupně přeměňován v těle na méně jedovaté látky, kocovina odchází. 
Pozoruhodné je, že doopravdy nikdo zatím přesnou příčinu kocoviny nezjistil.Tedy krom faktu že za ni může nemírné pití.
Pravdou asi bude, že kocovina je mix toho všeho - oslabené a přiotrávení tělo reaguje nevolností a bolestmi hlavy .
Faktem také je, že alkoholici a lidé, co pravidelně pijí, kocovinou netrpí. Organismus si zvykne.
Kočičí nářek
"Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost a vzniklo obměnou slova kočičina, kdy se tímto slovem označovaly výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Ve druhé polovině 19. století začalo slovo kocovina pod vlivem německého výrazu Kater, které označuje kocoura i stav po alkoholovém opojení, nabývat dnešního významu. Dřív se taky říkalo Katzenjammer - kočičí nářek. Z němčiny čerpala obdobným způsobem taky polština: kac, kacenjamer, kociokwik - česky kočičí kvik." (Wikipedia)
Jak kocovině předejít
Je třeba říct že nejčastěji kocovinou trpí lidé, kteří nepijí pravidelně alkohol anebo nárazově po dlouhých přestávkách. To je chyba a nejen kvůli kocovině. 
Pravidelný trénink
Pro lidské zdraví je nejprospěšnější, když denně pijeme alkohol - samozřejmě v rozumném množství - muž asi 2 piva, žena jedno malé až velké, nebo půllitr vína resp. ženy 3 deci, tvrdý alkohol jeden až dva  panáky.
Pravidelné pití oproti abstinenci nebo nárazovému pití např. snižuje až o 70 provent riziko kardiovaskulárních chorob. Pití piva a vína snižuje také rizika mnoha typů rakoviny. To znamená že abstinent je stejně ohrožený jako silnější piiják.
Příprava na pití
Samozřejmě, najdou se š'tastné chvéle, kdy toho najednou chceme nebo  musímevypít víc - Pomlázka, silvestr, svatba, rozvod anebo schůzka s ruskými obchodníky.
Odpradávna se traduje, že před pitím je třeba vymastit žaludek. To platí dodnes - a má to své opodstatnění - tuk zpomaluje vstřebávání alkoholu. Jeho účinky, ale nesnižuje, jen rozkládá na delší období.
Všimněte si všechny, národy které umí pít velká kvanta silného alkoholu, tedy nikoli Češi, ale třeba Moraváci či zmínění Rusové, během pití neustále něco přikusují.
 I to je důležité - opět to snižuje vstřebávání alkoholu a také to prodlužuje intervaly mezi napitím, ty by měly být co nejdelší.
Doušky by měly být přiměřené. Nepijte pivo ani víno na ex - vychutnejte si chuť nápoje. Na druhou stranu nepijte alkohol brčkem. To zrychluje nástup opilosti. Velká část alkoholu se totiž vstřebí do krve přímo sliznicí v ústech, takže to funguje skoro tak, jako byste si píchli alkohol do žíly. Mohlo by se stát, že budete pod stolem po dvou panácích.
Vstřebávání alkoholu údajně oddaluje pořádná sklenice mléka před párty. To tvrdí jedna britská studie. Neupřesňuje už, zda neoddaluje pouze příchod do hospody z přetížené toalety. 
Nepijte kávu ani energy nápoje
Během pití nepijte kofeinové nápoje ani energetické drinky. Ty jsou dokonce nebezpečné. Nijak nesnižují množství alkoholu v  těle - jen oddalují okamžik, kdy na to vás padne. Navíc kofeinové nápoje ještě více dehydrují - tím zvyšují komplikace spojené s pitím alkoholu. Doplňkem tvrdého alkoholu i vína je třeba minerálka, kterou průběžně doplňujeme tekutiny  i minerály v těle. Pití piva také dehydruje a pokud pivo proložíte vodou, čajem, tím lépe.
Platí také, že kouření mírně oddaluje aktuální opilost - zvyšuje ale potíže během střízlivění. Opilost oddaluje i pohyb. Pár koleček kolem hospody anebo kliky na toaletě, spálí trochu alkoholu a oddálí konec s hlavou na stole.
Jak po ránu
Po ránu je vaše tělo bez tekutin, chybí mu minerály a také vitamíny v prvé řadě vitamín C. Alkoholm, případně kouření, jeho spotřebu mnohonásobně zvyšují.
Ještě v noci, než jdete spát anebo hned jak vstanete, nalejte do sebe maximum vody s mulitvitamíny - pomáhá i citronová šťáva s vodou - citron dobře účinkuje proti bolestem hlavy, způsobených kocovinou.
Důležitý je také dlouhý spánek. Čím více tím lépe. 
Nezapoměňte na "spravovací polévky" - masové vývary, česnečka apod. ty opět tělu dodávají nejen tekutinu ale i ztracené minerály.
Pokud je vám špatně od žaludku, je nejlepší a nejzdravější se vyzvracet. Nemá smysl si pomáhat jakýmikoli prášky. Doopravdy - tělo se alespoň zbaví posledních jedů v žaludku. 
Mnozí doporučují anacid nedo sodu - tyhle prostředky snižují kyselost žaludku a význam mají jen při akutním pálení žáhy, jinak narušují přirozené trávení. 
Nezapomeńte na "vyprošťovák"
Mnozí také znají tradiční "vyprošťovák", neboli jedno pivo na žízeň po opici.  Opět to není mýtus - "vyprošťovák" skutečně funguje a určitě si po opici jedno pivo dejte. Malé množství alkoholu v pivu nastartuje produkci enzymu alkoholdehydrogenáza, který urychluje likvidaci alkoholu v těle. Chmelové alkaloidy zklidní organismus, žaludek a pivo samo obsahuje množství minerálů i vitamínů potřebných pro regeneraci organismu.

Autor: Jaroslav Novák | pátek 21.3.2008 12:56 | karma článku: 24,86 | přečteno: 3432x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Okamura popřel romský koncentrák. Hanebnost na úrovni zločinu?

V médiích proběhla vlna hysterie. Okamura popírá koncentrák v Letech, holocaust a snad dokonce zločiny nacistů. Co provedl? Odpověděl na dotaz novináře na to, co si myslí o myšlence vykoupit za několik set milionů veřejných financí vepřín u památníku koncentračního tábora v Letech. .

6.8.2014 v 10:09 | Karma: 35,32 | Přečteno: 2235x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Lex Babiš? Ne, Lex LžiKalousek!

Proč je třeba schválit zákon o sttátní službě? Kvůli Babišovi, aby dosáhl na funkci ministra? Asi těžko, protože pro funkci ministra zákon lustraci nevyžaduje a tuto výjimkou schválil kdysi i lidovecký ministr Kalousek. V tomto zákonu ovšem nejde o ministry ale o státní úředníky. Jejich kvalita je přímo úměrná platným zákonům a praxi a Kalousek a jeho partaje byly vždy mistry v zaplevelování státní správy stranickými trafikanty.

22.1.2014 v 12:40 | Karma: 36,76 | Přečteno: 3010x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Proč stále ignorujeme ty nejlepší z nás?

Dnes má kuláté výročí největší spisovatel český Jaroslav Hašek. Narodil se před 130 lety. Je příznačné, že o tomto výročí ví jen pár fandů. Česká televize zřejmě malým zázrakem dnes uvede hraný dokument a do dopoledního studia si k této příležitosti symbolicky nepozvala literárního historika ale režiséra (nic proti Vám Vítku) a jeho ženu, krásnou kostýmní výtvarnici. Diskuze o Haškovi po dvou větách, že Hašek měl kolébavou chůzi plynule sklouzla k anorexii a kostýmech. Nablblost a zbytečnost veřejnoprávní televize se ukázala skutečně v anorektické nahotě.

30.4.2013 v 14:55 | Karma: 37,48 | Přečteno: 5291x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Chci prezidenta Okamuru

Ať hledám sebevíc, ze současných možných kandidátů na prezidenta s reálnou šancí na zvolení je nejlepší varianta Tomio Okamura. Jako jediný přináší naději na radikální změnu. Ať přemýšlím sebevíc, nenacházím jiného kandidáta s takovým potenciálem. Tomio není moudřejší, vzdělanější, erudovanější než ostatní kandidáti. Ale nestojí za ním žádná mocenskopolitická lobby. Neřídí ho nikdo - pouze jeho touha být hlasem normálních lidí.

11.9.2012 v 10:04 | Karma: 36,32 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Proč chybí zákonná povinnost politiků řádně spravovat majetek?

Spor o Parkanovou odhalil nebolestnější slabinu našeho politického systému - absolutní neodpovědnost vrcholných politiků, vlády, ministrů ale i hejtmanů či obecních zastupitelů za způsobené škody a do nebe volající zlodějny. Ačkoli to odporuje zdravému rozumu má "kmotr" paní Parkanové, pan ministr Kalousek pravdu - exminsitryně neporušila zákon a nelze ji stíhat.

27.6.2012 v 10:10 | Karma: 21,99 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury