Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč Nečas drží basu s podvodníky...

Hloupost i drzost s jakou do po posledního momentu Nečas hájí ministra Drobila je neuvěřitelná. Překrucuje a vynechává fakta a navíc i díky němu není možné podle zákona odhalené podvodníky stíhat.

Nahrávky by stačily k trestnímu stíhání, kdyby...

Trestných činů už dnes prokazatelných, kterých se Nečasova parta dopustila je víc než dost:

Drobil se dopustil trestného činu "útisku" tím, že Michálkovi vyhrožoval okamžitým vyhazovem pokud nebude konat v souladu s jeho kumpány Knetikem a Fibingrem

Dále tr. činu "podplácení", když za zničení důkazů o trestné činnosti kumpánů nabízel místo svého náměstka a v těchto souvislostech se také dopustil "zneužití pravomoci úřední osoby". Pokud by se prokázala organizovaná součinost zúčastněných - což bezesporu logicky byla, pak tu je tr. čin "účast na organizované zločinecké skupině".

Ministrovi kumpáni pak mají na krku trestné činy "Sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě" a "Pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži".

 

Nečas pomohl viníkům vyhnout se trestu

Pokud se ale případ vůbec dostane k soudu, tak není velká naděje na spravedlivý trest. Nahrávku pořízené Michálkem jsou z pohledu zákona nelegální a u soudu nemohou být použité jako důkaz.

Tady se dostáváme k Nečasovi - kdyby on vyhověl naléhání Michálka a na vyšetření kauzy zaúkoloval BIS, pak by BIS zajistila legální soudem povolený odposlech. Mohla také vysledovat celý řetězec osob podílejících se na plánování podvodů.

BIS má sledování organizované kriminality přímo v popisu práce, stejně tak shromažďovat informace týkající se možného ohrožení politické stability a demokracie. Případ plánování gigantických podvodů - možná až na ministerské úrovni k nim bezesporu patří. Tím nejvyšším, kdo v podstatě úkoluje a "velí" BIS je samozřejmě premiér.

 

Je v tom Nečas namočený?

Takové nekritické jednání znamená jediné  - sám premiér je v případu nějakým způsobem namočený, nebo je na Drobilovi tak závislý, že si nemůže dovolit nechat drobila padnout. Kupodivu obě varianty spolu korespondují a zřejmě platí.

 

Pojítkem v celé kauze může být Ivan Langer  - je to asi týden, co jak premiér, tak exministr vnitra Langer přiznali, že se potkávají a konzultují spolu některé premiérovy kroky. Najednou do mozaiky zapadne věta Drobilova přítele a poradce Knetiga: "Na rovinu. Jsme domluveni s Ivanem Langerem, který má momentálně na starosti pokladnu ODS,"

 

V případě provize až 500 milionů za pražskou čističku, jde o tolik peněz, že si nejde představit, že by si je rozdělili jen nějaký poradce s náměstkem. Sám Drobil zcela jasně také říká, že jeho emisaři mají jak jeho, tak i vyšší politické krytí. Krytí těch, kteří i jeho ministra dostali do funkce. Peníze ukradené státu měly bezesporu jít na financování kariéry lidí pokrytých i pokrývačů.

 

Bál se Michálek "Langerovy policie"?

Najednou je možná jasnější, kdo stojí za průtahy s odvoláním "Langerova" policejního prezidenta Martinů.

Také je zřejmé, proč hlavní aktér kauzy, ředitel SFŽP Michálek, neinformoval policii. Těžko mohl věřit, že lidé nad kterými drží ochranou ruku Langer, budou objektivně šetřit kauzu v níž je namočený.

Drtivou většinu policistů vůbec nepodezírám ani ze sympatií k Langerovi - natož z nějaké spolupráce s ním. Problém je v současném velení policie.

Proto je zřejmá Michálkova snaha oslovit BIS. Byť je záhadou, proč důvěřoval premiérovi. Snad ho zmátla mistrně namalovaná image protikorupční vlády a premiéra. Kloubouk dolů před Nečasovou PR agenturou. (Na kampani se podílel i Ivan Langer - takže gratulace - je vidět, že dobrá práce přinesla užitek.)

 

Trestní odpovědnost premiéra je samozřejmě závislá na ochotě státního zástupce a soudu. To, že nekonal ač konat měl je doložené - argument "já pána poslal na policii a tím jsem z obliga" je legrační.

Za ním jako za premiérem přišel vysoký státní úředník a žádal o jeho pomoc  - konkrétně písemně žádal, aby korupci začala šetřit BIS.

Premiér namísto toho oznamovatele práskl jeho nadřízenému - tomu, v jehož jméně jeho kámoši, nutili Michálka, aby podváděl při výběrových řízeních.

To je sprosté chování gaunera, který drží basu s podvodníky. Teď je už jen otázka nakolik se s takovým jednáním ztotožní zbylá ODS. V každé stádě se najde nemocná ovce - otázka je, co stádo udělá, aby prašivinu nedostali všichni.

Kupodivu - těch zdravých slušných lidí je v ODS stále dost. Jen by neměli nechat za sebe nechat jednat "lidi" jako Drobil, Nečas nebo Langer.

 

Autor: Jaroslav Novák | pátek 17.12.2010 14:20 | karma článku: 32,62 | přečteno: 2346x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Okamura popřel romský koncentrák. Hanebnost na úrovni zločinu?

V médiích proběhla vlna hysterie. Okamura popírá koncentrák v Letech, holocaust a snad dokonce zločiny nacistů. Co provedl? Odpověděl na dotaz novináře na to, co si myslí o myšlence vykoupit za několik set milionů veřejných financí vepřín u památníku koncentračního tábora v Letech. .

6.8.2014 v 10:09 | Karma: 35,32 | Přečteno: 2235x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Lex Babiš? Ne, Lex LžiKalousek!

Proč je třeba schválit zákon o sttátní službě? Kvůli Babišovi, aby dosáhl na funkci ministra? Asi těžko, protože pro funkci ministra zákon lustraci nevyžaduje a tuto výjimkou schválil kdysi i lidovecký ministr Kalousek. V tomto zákonu ovšem nejde o ministry ale o státní úředníky. Jejich kvalita je přímo úměrná platným zákonům a praxi a Kalousek a jeho partaje byly vždy mistry v zaplevelování státní správy stranickými trafikanty.

22.1.2014 v 12:40 | Karma: 36,76 | Přečteno: 3010x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Proč stále ignorujeme ty nejlepší z nás?

Dnes má kuláté výročí největší spisovatel český Jaroslav Hašek. Narodil se před 130 lety. Je příznačné, že o tomto výročí ví jen pár fandů. Česká televize zřejmě malým zázrakem dnes uvede hraný dokument a do dopoledního studia si k této příležitosti symbolicky nepozvala literárního historika ale režiséra (nic proti Vám Vítku) a jeho ženu, krásnou kostýmní výtvarnici. Diskuze o Haškovi po dvou větách, že Hašek měl kolébavou chůzi plynule sklouzla k anorexii a kostýmech. Nablblost a zbytečnost veřejnoprávní televize se ukázala skutečně v anorektické nahotě.

30.4.2013 v 14:55 | Karma: 37,48 | Přečteno: 5291x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Chci prezidenta Okamuru

Ať hledám sebevíc, ze současných možných kandidátů na prezidenta s reálnou šancí na zvolení je nejlepší varianta Tomio Okamura. Jako jediný přináší naději na radikální změnu. Ať přemýšlím sebevíc, nenacházím jiného kandidáta s takovým potenciálem. Tomio není moudřejší, vzdělanější, erudovanější než ostatní kandidáti. Ale nestojí za ním žádná mocenskopolitická lobby. Neřídí ho nikdo - pouze jeho touha být hlasem normálních lidí.

11.9.2012 v 10:04 | Karma: 36,32 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Proč chybí zákonná povinnost politiků řádně spravovat majetek?

Spor o Parkanovou odhalil nebolestnější slabinu našeho politického systému - absolutní neodpovědnost vrcholných politiků, vlády, ministrů ale i hejtmanů či obecních zastupitelů za způsobené škody a do nebe volající zlodějny. Ačkoli to odporuje zdravému rozumu má "kmotr" paní Parkanové, pan ministr Kalousek pravdu - exminsitryně neporušila zákon a nelze ji stíhat.

27.6.2012 v 10:10 | Karma: 21,99 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury