Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nelegální odposlechy jsou denní realitou, nikdo s tím nic nedělá

Každým rokem roste počet odhalených nelegálních odposlechů. Odposlouchávají se firemní konkurenti, manželé a manželky a samozřejmě politici. „Napíchli mě hned, jak jsem přišel na finance“, řekl mi včera asistent bývalého mistra financí ODS. Chvíli předtím jsem u piva chtěl mail po bývalem ministru pro místní rozvoj ČSSD. Hele radši se sejdem. I on má pocit, že jeho telefon a mail je pod něčí kontrolou.

Pamatuju, jak mi šéf firmy na kontrolu odposlechů vyprávěl, že kontroluje mimo jiné i budovy ministerstva vnitra. To mě udivilo, vnitro má přece svoje odborníky? A  je tu BIS a tak dál?

Tahle naivita mého kolegu rozesmála: Těm přece nikdo nevěří – právě oni tam třeba  vlastnímu ministrovi dávají štěnice.

Kamarád je nelegálně odposlouchávaný přes 14 let. Kdysi to byl bezpečnostní poradce místopředsedy vlády. Jeho odposlech nařídil Havel přes olomouckou BIS, protože pražákům nevěřil.

Změnil se president, vlády, ale BIS odposlouchává dál. Kamarád marně protestoval v BIS, a zatím marně jsem já upozorňoval komisi pro kontrolu BIS. Stížnost je podložena. Máme přepisy oněch odposlechů přímo z BIS. Pochopitelně – neboť i BIS je odposlouchávaná.

BIS navíc odposlouchává nešikovně a leckdy kamaráda viditelně sleduje tak, aby to viděl on či jeho obchodní partneři. Proč? To je záhada. Byl pravda svědkem dělení majetku SSM  na kterém si někteří dodnes aktivní politici mastili kapsu. Ví leccos o záhadné smrti důstojníka který řídil zabitého agenta Mrázka a kterou zřejmě sama policie zamaskovala jako nehodu. Ví leccos, stejně jako spousta jiných lidí, bývalých i současných politiků, které denně monitorují pro mě neidentifikovatlné služby sloužící kdoví komu. I já jsem možná odposlouchávaný. Já to sice nevím – ale pokud mi něco chce dobře informovaný policista či pracovník ministerstva vnitra tak mi nikdy nic neřekne po telefonu. Popravdě mi odmítají volat a komunikují přes anonymní adresy na Skype. Zřejmě vědí proč. Jsou od fochu.

 Je tohle normální nebo mám paranoiu? Ať je to jakkoli podle právních analýz není instalace ani pořízení záznamu ve své podstatě trestným činem. Trestným činem je zneužití získaných záznamů k páchání trestné činnosti (např. vydírání). Pokud provede instalaci třetí osoba je téměř nemožné odhalit ale především potrestat pachatele. Máme tu pravda  paragraf 239 Porušování tajemství dopravovaných zpráv (1) Kdo úmyslně poruší tajemstvía) uzavřeného listu nebo jiné písemnosti, při poskytování poštovní služby nebo jiným dopravním zařízením, nebo
b) zprávy podávané telefonem, telegrafem nebo jiným takovým veřejným zařízením,bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců. Jak vidíme za samotné vlámání do soukromí tedy odposlech tu postih není. Jiným slovy jestliže vám někdo dá do bytu štěnici,aniž by se násilně vloupal tak je nepostižitelný. Stejně tak ten, kdo vám odposlouchává telefon. Trestné je pouze v případě telefonu atp, pokud něco z odposlechnutého zveřejním. Pokud využiju informace ze štěnice jsem nepostižitelný.Už před lety jsem spolu s předsedou komise pro odposlech Jiřím Bílým navrhoval paragraf „nelegální odposlech“. Novináři tehdy spustili povyk – měli strach, že najednou budou trestné i jejich nelegální odposlechy – skryté nahrávání a skryté kamery.Tento paragraf se v obměněných formách pokoušeli pak prosadit i další politici – ale marně. Média v boji za právo nelegálně šmírovat odradila každého, kdo se pokusil zákon prosadit. Nárok na soukromí a jeho ochranu nám zaručuje ústava. Stát a zákon pak má povinost toto právo naplnit. Zatím se tak neděje a tento stav je protiprávní, protiústavní.

Myslím, že každému z politiků či policistů nedosažitelnost ochrany soukromí vadí. Přesto s tím nikdo nic nedělá. Bůh ví proč. Jsou snad nějaké pozitvní efekty, které vyvažují negativa? Pokud ano, tak je situace ještě horší, než jsem ji právě vylíčil. 

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 24.7.2008 11:54 | karma článku: 20,98 | přečteno: 2786x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Poslanec SPD neslavil okupaci Krymu ale svobodu od ukrajinských fašistů

Ukrajinská ambasáda a média se pustila do poslance SPD Holíka za to, že „odjel na Krym oslavovat anexii či okupaci Krymu“. Těžko mohl slavit okupaci, když k žádné nikdy nedošlo. Mohou Rusové okupovat Rusy?

21.3.2017 v 8:46 | Karma: 29,91 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Zaorálkovo súdánské vrtění psem

Celá země sledovala jak pan Zaorálek ve vládním speciálu přivezl vězně, kterého vysvobodil v Sudánu. Ve skutečnosti súdánci českého vězně nechtěli. Jde jen o zneužití funkce a státních peněz k propagandě ministrem Zaorálkem.

27.2.2017 v 17:20 | Karma: 44,54 | Přečteno: 7389x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Evropu čeká "léčba Trumpem"

Je na zvracení číst a poslouchat v posledním týdnu české komentátory a novináře. Stále hledají vinu, proč byl zvolen Donald Trump americkým prezidentem.

16.11.2016 v 9:00 | Karma: 40,94 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Pár důvodů proč netřeba lhát, že Lety byly koncentrační tábor

Pracovní a později cikánský tábor v Letech nikdy nebyl ani nemohl být koncentračním táborem ve smyslu jak jej známe z druhé světové války a to v žádném ohledu.

7.9.2016 v 13:09 | Karma: 41,82 | Přečteno: 4112x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Vlastizrádce zaslouží trest: Názor jako trestný čin?

Adam Bartoš obvinil vádu z vlastizrady a žádal nejvyšší trest. To stačilo k jeho zatčení. Hra na demokracii se o kusek víc zhroutila. Kde dochází argumenty přichází represe. Jsme tedy už v totailitním režimu?

1.4.2016 v 9:00 | Karma: 37,77 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury