Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskriminace otců dostala zásadní úder

Ústavní soud nařídil zrušit paragraf zákona o rodině, který omezoval možnost zpochybnit otcovství do šesti měsíců od narození dítěte nebo od chvíle, kdy se o dítěti domnělý otec dozví. O změnu zákona usiluju už pár let. Spolu s postiženými a těmi, které to teprve postihne. Statistika je neúprosná - plná čtvrtina českých dětí, jejichž DNA se porovnávalo s rodiči, nemá v rodném listě vlastního tátu.

Pro pořádek dodejme, že to neznamená jen problém v otázce určení výživného. Přestože jsou donebevolající případy, kdy šel do vězení muž, který neplatil výživné na prokazatelně cizí dítě.

Další důležitý aspekt je dědictví. Málo z nás ví, že dědictví stálo za pádem martiarchátu a vznikem "manželství" v současné podobě.

Byla to snaha otců, aby jejich vlastní děti dědily jejich majetek, která vedla ke změně rodinných linií - z mateřské na otcovskou.

Loni na jaře představil poslanec Míloslav Soušek novelu zákona o rodině. Ta upravila zákon tak, aby otec mohl požádat soud o určení otcovství, jakmile má oprávněné podezření, že není otec. Bez omezení jakoukoli lhůtou. Tedy i třeba padesát let po narození dítěte. Důvod je jasný - to, že po otci dědí i dítě nevlastní znamená hned několik nespravedlností najednou.

1) nevlastní dítě obírá o majetek ostatní vlastní potomky.

2) ono nevlastní dítě je zároveň připravené o dědictví po vlastním otci.

Novela zákona tak nastoluje spravedlnost - každé dítě by mělo mít právo znát svého vlastního otce a také po něm dědit majetek. Zároveň by každý muž měl platit na své nikoli cizí dítě. Tady platí premisa podobná jako u nevinně odsouzených - to, že sedí nebo platí někdo nevinně taky znamená, že někdo jiný se odpovědnosti vyhnul.

Dnes si vzal novelu zákona o rodině na starost senátor Jiří Žák. V tuhle chvíli hledá podporu dalších senátorů, aby mohl novelu oficiálně předložit.

Senátor Jiří Žák je pro změnu člen ODS. To je kupodivu nepodstané. Dosavadní praxe ukázala, že pro a proti spravedlnosti není věcí stranických barev, ale inteligence, citu pro spravedlnost nebo zatím bohužel i pohlaví.

 

Zmínkou o citu pro spravedlnost narážím na jednoho z nejznámějších odpůrců změny - předsedu soudcovské unie Jirsu. Leckteré ženy a jejich odpor přiřadit k dítěti tzy správné otce chápu - nový zákon mnohé z nich připraví o finanční jistotu. Budou muset odpovědněji vybírat otce - dosavadní praxe, kdy jeden chlap děti živil a druhý je dělal, se doufejme chýlí k historickému konci.

"Soudce" Jirsu pochopit nelze. Jeho argumenty jsou komické a lze je brát spíš jako hledání oponentury za každou cenu - právo na finanční jistotu a zabezpečení dítěte je podle Jirsy vyšší hodnota, než právo otce platit jen na svoje vlastní děti.

Pravda, v devatenáctém století, kdy se tento princip v českých (rakouských) zákonech objevil, to mělo svoje opodstatnění. Opuštěné dítě mohlo umřít hlady.

Ani Jirsa si určitě nemyslí, že dítě, u něhož otcovství nepravý otec zpochybní, umře někde v Blansku nebo Ostravě na ulici hladem.

Naproti tomu můj názor je, že soudce typu Jirsy by hlady na ulici umřít opravdu měl. A čím dříve, tím lépe. Tedy přesněji - tehdy, pokud by se chtěl soudcováním živit. To už je ale jiná písnička - o tragickém až zločinném personálním stavu české justice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Novák | středa 14.7.2010 18:57 | karma článku: 28,48 | přečteno: 2528x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Recept na politku: Bič a malý dvůr

Prezident Klaus prohlásil, že větší integrace Evropě nepomůže. Svým způsobem, byť nechtěně, má pravdu. Příčinou krize, dluhů, je obrovská nehospodárnost způsobená absolutní neodpovědností odpovědných. Co s tím? Radikálně změnit politický systém k adresné odpovědnosti. Bud' posílit většinový systém - tedy volit do poslanecké sněmovny jako do senátu nebo naopak z České republiky udělat jediný volební okrsek a zrušit pětiprocentní volební hranici s tím, že každý kdo získá poměrné procento hlasů, dostane mandát. Zásadní by měla být odvolatelnost poslance na základě vyslovení nedůvěry ze strany voličů.

6.5.2012 v 11:57 | Karma: 27,79 | Přečteno: 3296x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Falešné průzkumy - dračí vejce ČT

Podle aktuálního průzkumu STEM mají komunisté preference 11%. Podle o týden staršího volebního modelu agentury CVVM by ovšem KSČM získala asi 25% hlasů a byla by druhá za ČSSD. Výkyv o 14 procent je zřejmě už víc, než je obvyklé, třebaže falešné průzkumy jsou stálice na české politické scéně. Situace je už taková, že si některé strany platí vlastní průzkumy - necinknuté, aby věděly jak na tom jsou doopravdy. Podle politiků se falšuje zhruba o čtyři porcenta. K boomu podvodů přispěla i ČT. Přesněji pan Moravec a jeho dramaturgové, když se do předvolebních debat rozhodli zvát jen některé strany - strany, které podle cinknutých průzkumů překračují pětiprocentní hranici. (Ano, už si vzpomínáte na zázračný start Bursíkových Zelených?)

25.4.2012 v 7:55 | Karma: 37,78 | Přečteno: 5661x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Novák

Proč nevolit Fischera? Stádo nemůže vést ovce!

Tým prezidenského kandidáta Jana Fischera natočil milé propagační video pro Facebook. Video, mělo nudného pána zlidštit a ukázat, že úředník z londýnské City je jedním z nás, venkovských chalupářů. Nepovedený pokus profesionálů o amatérské video ukázal kandidátovu neschopnost získat voliče pravdou. Jan Fischer je tělem i duší byrokrat.

16.4.2012 v 9:03 | Karma: 39,70 | Přečteno: 4848x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Mezinárodní ostuda na obzoru: Schindlerův koncentrák

Tovární haly s ubytovnou, ve kterých pracovali a žili židé zachránění Oskarem Schindlerem na konci druhé světové války se mají zčásti zbourat. A co nezbourají v blízké budoiucnosti stejně spadne. Do města míří první zahraniční novináři a mezinárodní ostuda je na cestě.

7.3.2012 v 9:11 | Karma: 28,47 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Novák

Česká televize na lovu Okamury. Podpásově, neúspěšně...

K pomlouvačné kampani proti Okamurovi se připojila Česká televize. Není v tom zřejmě politická zakázka. Důvod je nejspíš malicherný. Marek Wolner, šéf Reportérů, Tomia nesnáší. Tomio si kdysi stěžoval na jeho nekalé praktiky. Jaký úspěšný je byznysmen je ve skutečnosti Okamura a jak úspěšní byli Wolnerovi Reportéři? Výsledek je tristní.

22.2.2012 v 9:05 | Karma: 48,87 | Přečteno: 32672x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury