Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať auta jezdí na dřevoplyn

Mám návrh: Co takhle ropu a elektřinu z části nahradit dřevem. Tam, kde to je možné by domácnosti měly zplynovací kotle na dřevoplyn. Ten by se hromadil v zásobnících. Plynem by se pak topilo. A nejen to - na tento plyn by mohla jezdit i auta, traktory a náklaďáky. Večer přiložíte pár polen a ráno si natankujete plnou nádrž plynu. Blbost?

Na doevoplyn jezdí i motocyklyarchiv
Moderní kotle na dzplynování dřeva už mnozí znají a ve světě jsou jednoznačným trendem. Ale jen nejstarší babičky u nás pamatují auta na dřevoplyn. Ta jezdila během druhé světové války, když veškerá ropa putovala na frontu. V obsazeném Dánsku bylo dřevoplynovými vyvíječi tehdy poháněno 95% zemědělských strojů, traktorů, nákladních aut, stacionárních motorů a motorových lodí. V neutrálním Švédsku bylo takhle poháněno 40% vozidel. Auta na dřevoplyn, osobní i nákladní  vyvíjela od roku třicátých let německá firma Atmos i pro českou škodovku (dodnes je má na svých německých stránkách). 
První čtyřtaktní motor na plyn byl sestrojen v roce 1876, celé jedno desetiletí před benzínovým. Faktem je že s nástupem nafty se vývoj motorů plyn všeobecně zastavil. I dnešní auta cojezdí na LPG nebo zemní plyn mají motory původně benzínové.
Motory přestavěné na dřevoplyn měly nízký a nestálý výkon, zanášely se dehtem a trpěly zvýšeným abrazívním opotřebením díky popílku. Generátor dřevoplynu (v podstatě velká kamna před či za vozem) byl ve vozidlech velkou přítěží a vyžadoval častou ruční obsluhu. Výkon motoru byl nižší o více než 20 % oproti benzínu a bylo nutné řadit při vysokých obrátkách – motor musel neustále „nasávat“ plyn. Litr benzínu nahradí asi 1,5 kg dřeva (tvrdého). 
Zalesnění prospěje klimatu, ekonomice i zdraví
Než vyslovíte první námitku, zkuste si na pár sekund představit, že alespoň sto let by automobilový průmysl vyvíjel a vyráběl auta na dřevoplyn. Asi by se od těch dnešních výkonem ani designem nelišila. Jen jejich exhalace by byly prakticky nulové. Okolí měst i vesnic by pokrývaly lesy rychle rostoucích dřevin, i lesy dubové a bukové. Skleníkový efekt by byl neznámý pojem. Stejně tak stoleté povodně. Lesy totiž zvyšují stabilitu vodního cyklu v přírodě a také klimatickou stabilitu. Netrápil by nás úbytek spodní vody ani extrémní sucha. To jsou souvislosti, které se logicky nabízí jen při prvním zamyšlení. Ubylo by řádově rakoviny způsobené karcinogenními účinky ropných spalin. Havárie ropných tankerů bychom znali jen ze sci-fi. V arabských zemích by panovali beduíni na velbloudech a nikdo by se s nimi nepral o jejich území. Pokud by někdy existoval nějaký Saddám, měl by maximálně na nákup kalašnikovů. Válek a převratů by ubylo i v Africe. Co je důležité, prakticky každá země by byla z velké části energeticky soběstačná. Tady samozřejmě výjimám velkou část průmyslu. Jinými slovy -orientace na jiné zdroje než na ropu by změnila strategickou tvář planety. Arabové a Rusko by ztratily drtivou část ekonomického potenciálu.
13 kilo dřeva na 100 km
Nic není ovšem ztraceno - největší důvod mluvící proti dřevu - levná ropa - už pominul a nikdy se nevrátí. Také už není třeba montovat velké kotle za automobil. Plyn by se mohl vyrábět buď ve velkých "spalovnách" nebo doma (tedy tam, kde se dnes topí v kotli uhlím nebo dřevem, paneláky na mysli nemám).
Zásadní námitka proti je - dřevo ropu nenahradí, protože ho je málo. Nafty a benzínu se v ČR spotřebuje asi 4,5 milionů tun ročně. To by znamenalo cca 6,75 milionů tun dřeva. Dnes se těží v republice určitě víc než 9 milionů kubíků dřeva. Tězko se to přepočítává - ale kubík suchého dřeva může vážit 450 - 800 kg. Takže v té horší variantě je to 4 050 000 tun. 
To je ovšem dané stávající poptávkou. Těží se méně dřeva než naroste. Není pochyb, že by se dala využít dnes holá pole a pastviny "ošetřované" z dotací EU - tedy z našich daní. Znám kraje, kterým by zalesnění vyloženě prospělo, třeba Mostecko, Lounsko. Zvýší se nejen atraktivita holé krajiny, ale také vodní hospodářství. Jsou tu místa s extrémně nízkými srážkami a vypadá to, že bude hůř. Lesy by opravdu pomohly. 
Využití dřevoplynu není řešení rychlé, ani použitelné pro celou ekonomiku. Jako řešení části problému s energií, je ale naprosto vyhovující. Dřevoplyn má ovšem mnohonásobně lepší parametry než dnes v EU podporovaná biopaliva. Ta jsou podle mě spíš krokem zpět. Energeticky jsou náročnější a spaliny jsou zřejmě na úrovni nafty. 
 
Družstevní pumpa na plyn 
 Pokud jde o domácí výrobu plynu kpohonu auta,budezařízení zpočátku finančné náročné. Umím si ale představit, že na vesnici se dá dohromady parta a zplynovací jednotku se zásobníkem a tankovacím zařízením, si koupí s pomocí státní dotace společně. Ostatně za 1.republiky takové spolčování za účelem nákupu techniky bylo běžné. Říkalo se tomu družstvo.
 
A přece se jezdí 
Stále myslíte, že je to blbost? Zkuste projet český i zahraniční internet. Zjistíte, že auta na dřevoplyn, a dokonce s velkými vyvíječi plynu na kapotě, jezdí dodnes. Na webu najdete například stránky srbských nadšenců - jejich Yugo má spotřebu 20 kilo dřeva na 150 km - tedy 13,3 kg na 100km. Při obvyklé ceně 5000 Kč za kubík vyschlého buku (850kg) to dělá něco kolem 80 haléřů na kilometr. Anebo deset minut práce s pilou. Jak se známe, bude víc těch s pilou. Další, tentokrát příznivé zdravotní důsledky se samy nabézejí. Třeba lesy zdravotních pojišťoven, kde by měli pojištěnci dříví zdarma - za podmínky, že si osobně nařežou ruční pilou. 
Už to je důvod, abychom zkusili přiložit polínko.
 
 
Jaroslav N.Večerníček

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 20.3.2008 10:07 | karma článku: 34,33 | přečteno: 10258x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury