Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z pražské kavárny o 17. listopadu a demokratické volbě

Sedím ve Slavii u Národního divadla, čili v pražské kavárně z těch nejkavárnovatějších a pozoruji dvě starší Francouzky, jako obědvají maso s omáčkou a knedlíky berou do ruky a přikusují. Já už jsem po jídle a tak při kafi píšu.

Lidé chodí po ulicích pod velkými okny, tramvaje a auta jezdí sem tam, Vltava si plyne jako čas a Národní divadlo stojí netečně, jakoby se nechumelilo. Fakticky se nechumelí, avšak včera nedaleko odtud v epicentru, kde začala nová doba, kterou právě žijeme, vyjadřovala spousta lidí svůj vztah k nyní již svátku 17. listopadu. Francouzky dojedly, a tak mi padne zrak na majestátní panorama Hradčan za řekou a je to pohled, který uchvacuje cizince i domácí. 

Jak je to symbolické. Tam na Hradě, odkud vládli zemi králové a císaři, sídlí nyní už pár let všelidově demokraticky zvolený prezident (ač teď je asi ještě v Lánech) a já hledím na Hrad z kavárny, kde se v minulosti tvořilo mnohé umění a částečně dělala i politika. Kdo ví, jestli Miloš Zeman právě nekoukal z Hradu na Slavii, když ho napadl příměr o pražské kavárně, jako zosobnění všeho zla a výraz koncentrace svých odpůrců do jednoho souboru, jelikož jsou ve skutečnosti rozmanití a s rozptýlenými protivníky se špatně zápasí a také je potřeba sešikovat své stoupence do boje proti „jasně“ označenému nepříteli. (Nesmí to ale být zas moc jasné označení, aby se mezi odpůrce dal zařadit podle okolností kdokoli.) 

Prezidentovi stoupenci užívají jako hlavní argument, že byl zvolen demokraticky v přímém všelidovém plebiscitu. A říkají to tónem, jakoby si většina národa toužebně přála právě tohoto prezidenta. Omyl. Jednak byli demokraticky zvoleni všichni tři prezidenti Česka, ti dva předchozí však jiným způsobem a jednak v přímé volbě se rozhodovali lidé mezi těmi kandidáty, kteří o prezidentský úřad usilovali. Nějaký prezident by byl zvolen, i kdyby existoval jiný soubor kandidátů. Přímá volba však neopravňuje žádného prezidenta k tomu, aby „páchal“, co se mu zlíbí, aby si přisvojoval pravomoci, co nevyplývají z jeho mandátu a už vůbec ne k tomu, aby dělal, lidově řečeno, „prasárny“. Není panovníkem z Boží vůle, i když sídlí na Hradě.

V demokracii mají lidé právo protestoval proti tomu, co se jim nelíbí, jestli tedy ještě máme demokracii. Věřím, že ano. V demokracii mají lidé však i právo prezidenta se zastávat a nadávat jeho odpůrcům a ti zase jeho stoupencům. A to se právě odehrává. Oslava svátku 17. listopadu toho byla důkazem. A boj přitvrzuje, což je patrné i zde na blogu idnes.cz. Je z toho zřejmé, že se ve společnosti něco děje. Nejspíš je ohrožena demokracie, i kdyby premiér u pomníku studentské demonstrace 17. listopadu 1989 stokrát říkal, že není. Když něco takového hrozí, lidé to cítí. Z mého pohledu jsou všichni, co včera 17. listopadu na různých místech demonstrovali za rozličné cíle, především křiklouni a potentáti, kteří kladli věnce k památníkům sametové revoluce, hráli podle mého hlavně divadlo. Samozřejmě akceptuji, že mezi těmi i těmi byla řada těch, co to mysleli upřímně.

Je zbytečné, aspoň si myslím, se se nad současným děním pohoršovat a vyzývat lidi, aby ctili demokratickou volbu, tedy aby drželi hubu a krok a vyjádřili se až při další volbě. Takto to nefunguje. Takto to nefunguje ve společnosti, co je svobodná a demokratická... No nic, je na čase zaplatit a opustit pražskou kavárnu. Pěkná pálka; říkám si při pohledu na účet. Ale dnes si to mohu dovolit. Cestou do Slavie jsem znenadání našel ležet na chodníku zmuchlanou tisícovku, asi vypadla někomu, co žije pod hranicí chudoby, z kapsy. Budu si proto snad dělat vrásky? Stejně jsem psal, že důležitější mít na rozmařilost, než hasit bídu.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 18.11.2016 14:01 | karma článku: 23,84 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

S kým, že to má vláda mluvit?

Demonstrace na Václavském náměstí se 3. září 2022 prý účastnili vystrašení lidé, kteří se bojí o budoucnost. Ostatní májí chápat jejich názory a motivaci a vláda s nimi má mluvit a srozumitelně jim vysvětlovat své kroky.

6.9.2022 v 13:07 | Karma: 43,65 | Přečteno: 8323x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Na poměry žehrajíce, vzpomeňte si na zajíce…“

Editor analýz a publicistiky Seznam Zprávy Jan Stránský napsal glosu s názvem „Vysmívat se vystrašeným lidem z Václaváku je hloupé a nebezpečné“. Problém je, že tito lidé jsou nebezpeční, ať se jim někdo vysmívá nebo ne.

4.9.2022 v 10:37 | Karma: 24,61 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Opravdu je u nás tolik naivních lidí?

Blogerka Bohumila Truhlářová to zřejmě myslela dobře, když napsala, že „pravdu musíme společně hledat, nikdo na ni nemáme patent. Musíme diskutovat u kulatého stolu a hledat řešení, která lidi nerozdělují“.

3.9.2022 v 11:04 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

1.9.2022 v 12:51 | Karma: 23,80 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

16.8.2022 v 11:49 | Karma: 20,30 | Přečteno: 485x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik