Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tibetskou vlajku odhazuji v dál...

Čínské investice jsou důležitější než tibetské vlajky; řekl prezident Zeman v Ostravě při návštěvě Moravskoslezského kraje. Uvedl, že ostravská přepravní společnost TSS Cargo bude z osmdesáti procent vlastněna čínskou firmou.

Podle prezidenta jsou investice do rozšíření výroby na Ostravsku důležitější než halení se do vlajek Tibetu. Zní to logicky a těm lidem tam se to zřejmě dobře poslouchalo. Skutečně, tibetských vlajek se nikdo nenají a když nají, nebudou mu chutnat, zatímco čínské investice zajistí mnohým živobytí. Tady není o čem hovořit. Zajímavější je však zamyslet se nad tím, zda otázka vážně stojí tak – buď investice, nebo vlajky? Pokud ano, už mi to tak vesele nezní. Znamenalo by to totiž, že Číňané sem budou investovat jen tehdy, když my se zavážeme akceptovat čínské politické a ideologické zájmy. 

Dnes se vzdáme tibetských vlajek a setkání politiků s dalajlámou, zítra setkávání se s ním vůbec, pozítří rezignujeme kvůli čínským investicím na něco jiného a co dál? Třeba bude muset každý dospělý člověk podepsat, že upřímně vnitřně souhlasí s tím, že Čínská lidová republika jednotkami Čínské lidové osvobozenecké armády osvobodila v říjnu 1950 tři miliony Tibeťanů od imperialistického útlaku a upevnila národní obranu na západní hranici Číny a že Tibet je odvěkou součástí Číny. Těm, co mají zkušenosti s podpisem souhlasu s internacionální pomocí Sovětského svazu proti kontrarevoluci v Československu v roce 1968, to půjde samo, ostatní v tom záhy získají praxi.

Osobně si myslím, že z větší části nejde o čínské investice, ale o vývoz čínského kapitálu do Česka. Kdyby někdo nevěděl, v čem je rozdíl, tak vývoz kapitálu je: „jeden ze znaků imperialismu jakožto monopolního kapitalismu; vývoz hodnoty za účelem dosahování nadhodnoty v zahraničí, tj. zhodnocení vyvezeného kapitálu. Na rozdíl od vývozu zboží, kdy prodejem tohoto zboží v zahraničí je realizována jeho hodnota včetně nadhodnoty a kdy toto zboží přechází do vlastnictví kupujícího, zůstává vyvezený kapitál vlastnictvím vývozce, který realizuje i nadhodnotu pomocí tohoto kapitálu vytvořenou. Z hledisek formy vlastnictví se rozeznává vývoz soukromého kapitálu, státního kapitálu a kapitálu mezinárodních organizací; uskutečňuje se formou produktivního či zápůjčního kapitálu“. A já jsem se nedávno dověděl v diskuzi pod svým textem, že „Čína je formou své ekonomiky dnes nejúspěšnější stát kapitalistický“. 

Vzpomínám si, jak se v Hranicích (na Moravě) stavěla továrna na skleněné obrazovky nizozemské firmy Philips, co se pak spojila s korejskou firmou LG. Když se Philips rozhodoval, kde montovnu televizních obrazovek vybudovat, byl ve hře také jihoamerický Surinam a ještě dvě další destinace, z čehož je patrné, že šlo o vývoz kapitálu a Philipsu záleželo jen na tom, kde dostane výhodnější podmínky. A naše vláda v čele s premiérem Milošem Zemanem mu nabídla parádní. Za slib tří tisíc pracovních míst dostal LG.Philips pobídky ve výši 1,5 miliardy korun, daňové prázdniny na deset let a možnost bezcelně dovážet technologie. Stavba začala roku 2000 a tehdy jistá Markéta Regecová odmítla prodat svůj hektarový pozemek nacházející se na místě budoucí továrny za nabízenou cenu. Stát chtěl ale tu investici za každou cenu. 

Premiér Miloš Zeman tenkrát přišel s heslem „více Philipsů a méně Regecových“. Znělo to logicky. Vždyť Markéta Regecová kvůli své ziskuchtivosti bránila třem tisícovkám lidí získat práci. Soudní tahanice ukončil nakonec sám Philips, který Regecové podle neoficiálních informací zaplatil z konečných více než pěti milionů korun sám zhruba čtyři pětiny, zbytek připadl na město. A jak to s Philipsem dopadlo? Prameny uvádějí: „I v době největší slávy a špičkového objemu výroby zde pracovalo jen asi třináct set zaměstnanců, z nichž asi tři sta přišlo do továrny odjinud, mnozí pracovníci přišli ze zahraničí. Ostatně dnes už je obecně známým faktem, že pokud investor někde buduje novou kapacitu, přetahuje do ní zaměstnance z jiných firem, a to i z jiných regionů dané země či z ciziny. Záměrem investora není řešit problém (ne)zaměstnanosti v tom kterém místě, ale zahájit tam rentabilní výrobu, a to s lidmi s co nejlepšími předpoklady, ať jsou odkudkoliv.“ 

O skleněné obrazovky pak nebyl na trhu zájem a LG. Philips skončil v Hranicích definitivně v roce 2007. V roce 2009 se začalo proslýchat, že by televizní obrazovky mohla vystřídat výroba bramborových hranolků. A v roce 2014 hranická místostarostka zhodnotila celou historii vztahů mezi nizozemskou korporací, českým státem a městem Hranice, které netrvaly ani deset let, poznamenaly město i českou ekonomiku na dlouhou dobu: „Dnes už by člověk přemýšlel jinak. Druhá věc je, co by se podařilo prosadit do smluv. A v případě zahraničního investora takového kalibru, jako je Philips, má vždycky dominantní roli hrát stát, který se nemá a nesmí podbízet.“ 

No já nevím, jestli to ta paní viděla správně. Vždyť přece například čínské investice jsou důležitější než třeba tibetské vlajky a Philips byl důležitější než „ziskuchtivá" majitelka hektarového pozemku. Proto svou tibetskou vlajku odhazuji po větru v dál. Musím si ale naslinit prst, abych zjistil, odkud vítr fouká. Jinak by mi ta vlajka mohla naplácat přes hubu.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 3.11.2016 14:10 | karma článku: 28,13 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

S kým, že to má vláda mluvit?

Demonstrace na Václavském náměstí se 3. září 2022 prý účastnili vystrašení lidé, kteří se bojí o budoucnost. Ostatní májí chápat jejich názory a motivaci a vláda s nimi má mluvit a srozumitelně jim vysvětlovat své kroky.

6.9.2022 v 13:07 | Karma: 43,65 | Přečteno: 8323x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Na poměry žehrajíce, vzpomeňte si na zajíce…“

Editor analýz a publicistiky Seznam Zprávy Jan Stránský napsal glosu s názvem „Vysmívat se vystrašeným lidem z Václaváku je hloupé a nebezpečné“. Problém je, že tito lidé jsou nebezpeční, ať se jim někdo vysmívá nebo ne.

4.9.2022 v 10:37 | Karma: 24,61 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Opravdu je u nás tolik naivních lidí?

Blogerka Bohumila Truhlářová to zřejmě myslela dobře, když napsala, že „pravdu musíme společně hledat, nikdo na ni nemáme patent. Musíme diskutovat u kulatého stolu a hledat řešení, která lidi nerozdělují“.

3.9.2022 v 11:04 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

1.9.2022 v 12:51 | Karma: 23,80 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

16.8.2022 v 11:49 | Karma: 20,30 | Přečteno: 485x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik