Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klimatická nebo duševní nouze?

Novou Janou z Arku klimatických a ekologických teroristů je hyperaktivní šestnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová, která trpí poruchou autistického spektra. Když neuspěli „vědci“, třeba uspěje „šílenství“.  

Když si ve stoleté válce s Anglií už francouzští vojevůdci nevěděli rady, postavili do čela vojska sedmnáctiletou Janu d´Arc a ona začala vítězit. Konkrétně podle Wikipedie: „Počátkem března 1429 vyjela se skromným doprovodem od guvernéra ve Vaucouleurs za Karlem VII. do Chinonu a za několik týdnů ho přiměla svou přímostí a nezlomným přesvědčením o svém vyšším poslání k tažení do Orléansu.“ Jak to s Pannou Orleánskou dopadlo, ví každý, roku 1431 byla ve svých 19 letech upálena. Dnes je coby svatořečená patronkou Francie.

Klimatičtí a ekologičtí aktivisté či teroristé (podle mého se to téměř kryje) spoléhali dlouho na „vědecká fakta a čísla“. Jenže když něco říkají jedni vědci, záhy se najdou jiní, kteří tvrdí pravý opak, proti katastrofickým číslům lze postavit čísla optimistická. Na rozvleklou seriózní debatu, na zvažování pro a proti, důsledků opatření nemají klimatičtí alarmisti ale čas. Potřebují akci, a to teď hned. A tu se objeví fanatická holčička Greta Thunbergová a výsledky se začnou dostavovat.

Na Novinkách.cz jsem si přečetl: „Jako první stát na světě vyhlásila tento týden Británie „stav klimatické a environmentální nouze“. Poslance k tomu přiměla iniciativa Jeremyho Corbyna (69), šéfa labouristické opozice, který nyní doufá, že dojde k dominovému efektu a přidají se i další vlády.“ Thunbergová jásá: „Je to první a významný krok, protože vysílá jasný signál o tom, že se nacházíme v krizi. Pokračující klimatická a ekologická krize musí být naší prioritou. Stav nouze nelze řešit jinak než jako stav nouze.“

To jsou ta správná slova, která ekoteroristé potřebují. Jasná, úderná, nedá se s nimi příliš polemizovat. Když někdo tvrdí, že jsme v klimatické nouzi či krizi, vysvětlujte, že nejsme, když nikdo ani pořádně neví, co to klimatická nouze vlastně je. Svatá Greta se nespokojí ale s pouhým konstatováním. Na twitter napsala: „Nyní by ale měly Británii následovat i další země. Slova je třeba ihned změnit v akci.“ Dívenka, která mluvila i v Evropském parlamentu, na Světovém ekonomickém fóru a setkala se také s papežem Františkem, stále tvrdí, že se proti „klimatickému zhroucení“ v podstatě nijak nebojuje. 

Já bych řekl, že naštěstí. Předvídat vývoj klimatu je totiž disciplína, která má „výhodu“, že nikdo nemůže ověřit pravdivost předpovědí (na rozdíl od předpovědí počasí třeba na následující týden). Těch faktorů, které ovlivňují klima, je velké množství, většinu z nich nemá člověk v rukou, a navíc ví v podstatě houby, jaká bude výslednice působení jednotlivých faktorů na sebe navzájem. Kromě toho u klimatu není století, ba ani tisíciletí žádná míra.

Na GeoWebu jsem si vyhledal tohle: „Poslední doba ledová začala přibližně před 2,5 miliony lety a skončila před 10 000 lety. Nebylo to však stálé zalednění – střídala  se chladná období (doby ledové - glaciály) s teplejšími období (doby meziledové – interglaciály. Celkem bylo napočítáno 52 chladných a 52 teplých výkyvů teploty (zjištěno z hlubokomořských usazenin). V dobách meziledových bylo klima celkem teplé (možná o něco teplejší a vlhčí, než je dnes). Od těch 10 tisíc let vlastně trvá zatím poslední doba meziledová (interglaciál).“

Takže tak. Když se z hlediska klimatu děje něco 100 nebo 200 let, neznamená to vůbec nic. Z pohledu konkrétních lidí a jiných živočichů to je ale podstatné. Buď se s tím nějak vyrovnají nebo ne. Je jasné, že činnost člověka klima také nějak ovlivňuje, avšak myslet si, že když se přijmou jakási opatření (většinou velmi nákladná), že to nějak významně ovlivní klima směrem, kterým chceme, je zpupnost, která se člověku vymstí. Jana z Arku bojovala pouze ve Francii, okolního světa se to moc nedotklo. Ve Francii ji také upálili. Jenže svatá Greta působí globálně a klidně může způsobit, že budeme upáleni všichni, i když údajně bojuje proti globálnímu oteplování. 

Svět zkrátka blbne na kvadrát. Strašení migranty už tolik netáhne, protože výsledky, které by dokládaly blížící se apokalypsu z tohoto zdroje, nejsou dost přesvědčivé. To klimatický bubák je mnohem silnější drink. Zkrátka je potřeba zachránit planetu a život na ní, i kdybychom měli ji i sebe totálně zničit. Není čas vyhlásit stav globální duševní nouze?

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 5.5.2019 11:20 | karma článku: 34,11 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

S kým, že to má vláda mluvit?

Demonstrace na Václavském náměstí se 3. září 2022 prý účastnili vystrašení lidé, kteří se bojí o budoucnost. Ostatní májí chápat jejich názory a motivaci a vláda s nimi má mluvit a srozumitelně jim vysvětlovat své kroky.

6.9.2022 v 13:07 | Karma: 43,65 | Přečteno: 8324x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Na poměry žehrajíce, vzpomeňte si na zajíce…“

Editor analýz a publicistiky Seznam Zprávy Jan Stránský napsal glosu s názvem „Vysmívat se vystrašeným lidem z Václaváku je hloupé a nebezpečné“. Problém je, že tito lidé jsou nebezpeční, ať se jim někdo vysmívá nebo ne.

4.9.2022 v 10:37 | Karma: 24,61 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Opravdu je u nás tolik naivních lidí?

Blogerka Bohumila Truhlářová to zřejmě myslela dobře, když napsala, že „pravdu musíme společně hledat, nikdo na ni nemáme patent. Musíme diskutovat u kulatého stolu a hledat řešení, která lidi nerozdělují“.

3.9.2022 v 11:04 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1107x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

1.9.2022 v 12:51 | Karma: 23,80 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

16.8.2022 v 11:49 | Karma: 20,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik