Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlučná vláda tiché aliance

Miloš Zeman opouští Hrad s dluhem, který si nepřipouští. Stejně tak si jej nepřipouštěla  ani minulá vláda a její justice.

Možná proto, že je pro ně Ferdinand Peroutka už dostatečně mrtvý a tedy bezmocný a bezbranný. A za určitých okolností (které nastaly) i postradatelný, neboť se dostal in memoriam do konfliktu s hlavou státu. Došlo k tomu, zdá se, jen proto, že Miloš Zeman, v zápalu boje s novináři, podlehl nutkání podrobit symbol a vzor poctivé novinařiny zničující kritice a poukazem na článek Hitler je gentleman (který nikdo nikdy nespatřil) zahnat Ferdinanda Peroutku ze světla do temnot, v níž prodlévají ti, kdo byli skutečně nacismem a Hitlerem fascinováni:

Soudce Tomáš Novosad v písemném rozsudku vysvětlil, proč se má Kancelář prezidenta republiky omlouvat jen za část slov Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Dospěl totiž k tomu, že Peroutka byl, jak Zeman tvrdil, fascinován nacismem i osobou Adolfa Hitlera.

Advokát Miloše Zemana JUDr. Nespala vyjádřil víru v existenci článku, po němž není nikde ani stopy. Jedním z argumentů JUDr. Nespaly bylo, že „další články byly mnohem a mnohem horší.“

Nemyslím si, že nikdo z okolí Miloše Zemana,  rovněž soudce a jeho advokát, nebyl schopen pochopit Peroutkovy články, které Hrad na obhajobu Miloše Zemana zveřejnil. Obávám se, že to byla spíše nechuť rozumět. Po přečtení článku Češi, Němci a židé jsem snadno dospěl k názoru, že v čase, kdy Židé za našimi hranicemi již mizeli v koncentračních táborech, byl tento článek svým obsahem pokusem se Židů na našem území zastat a odvrátit od nich stejný osud. Peroutkova snaha byla marná a jemu samému v očích protektorátní moci jistě jen přitížila a přispěla k jeho deportaci do koncentračního tábora. Když jsem si později přečetl článek ředitele Knihovny Národního muzea pana Mgr. Martina Sekery, Ph.D., můj silný dojem, že pravda a spravedlnost byly v kauze Peroutka poraženy, se změnil v jistotu.

Vztah Hradu (včetně přičinlivého pana Ovčáčka) k Ferdinandu Peroutkovi se stal velmi podobným tomu, jaký k němu zaujala komunistická moc, když ho opakovaně nařkla, že nacistům v roce 1939 podlehl.

Zajímavá byla i argumentace z oboru etologie zvířat. Pokud se soudce rozhodne potěšit milovníka bonmotů a včlenit do zdůvodnění rozsudku (důstojného pro hlavu státu) něco veselého, neměl by se pouštět na tenký led, protože v takovém případě hrozí přecenění vlastních znalostí. Posuďte sami:

"Fascinace nemusí být vyvolána jen něčím kladným, avšak též něčím záporným ve smyslu uhranutí, jako je králík fascinován pohledem kobry. Takto hodnotící soud má ve vztahu k Peroutkovi jednoznačně reálný základ," uvedl soudce v rozsudku.

Fascinace skutečně nemusí být vyvolána něčím kladným. To víme všichni. Svědčí o tom záběry zachycující téměř nepříčetné účastníky projevů Adolfa Hitlera. Záznamy z politických procesů a řečí Dr. Urválka možná svědčí o jeho fascinaci sebou samým jako nástrojem zničující moci.

Jenže králík není kobrou fascinován nikdy! Z knihy Mozek, duše a tělo (Rüegg, Johann Caspar): Nicméně mnohým lidem se při strachu nezvýší srdeční frekvence a krevní tlak, naopak: Kolabují a omdlévají. I určitá zvířata reagují na nebezpečí, především když jsou mladá, nikoli reakcí útok nebo útěk a zvýšením tlaku, nýbrž poklesem sympatikonu a aktivací parasympatiku. Předstírají smrt. Typickými příklady jsou vačice (Opossum) a příslovečný králík, „který ztuhne při pohledu na hada“ (freezing response).......

Ferdinand Peroutka nebyl Hitlerem ani fascinován, ani z něho neztuhl. Naopak psal tak, že byl dvakrát poslán do koncentračního tábora.

Soudci, advokáti ani prezident nemusejí znát etologii zvířat, ale měli by se vyvarovat účelových, byť efektních, příměrů z oblastí, kam jejich erudice nesahá. A už vůbec by neměli předstírat, že pro své soudy nepotřebují skutečné odborníky, jakým je například zmíněný pan Sekera.  Moc, která povýšeně a účelově nahrazuje fakta primitivní demagogií, pak může snadno a zlověstně připomínat časy, v nichž vzdělání bývalo často překážkou, a pojem prohnilá inteligence razil cestu nespravedlnostem ve jménu údajné spravedlnosti.

Třicet let po pádu komunistického režimu byl Ferdinand Peroutka posmrtně kaceřován. Člověk, který, když odmítl spolupráci s Němci, byl jimi znovu poslán do koncentračního tábora! Dluh vůči Peroutkovi a celé naší společnosti trvá. Od posledních parlamentních voleb je to i dluh vítězné pětikoalice. Jako by hlučnost často lítého boje mezi pětikoalicí a opozicí byla oboustranně přijatou přetvářkou. Peroutka není jediným tématem, o němž ta tichá aliance mlčí v hlučném boji.

Bláto a plivance osychají v krustu, jež trapným, zbabělým a nedůstojným tichem nikdy sama neoprýská.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | středa 8.3.2023 11:15 | karma článku: 13,47 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Síla slova (od úhorů k plným sýpkám a zase zpět)

Malé zamyšlení o nadějích na svět, v němž co se stalo, nikdy se už nestane. O tom, co bývá potom. O marném spoléhání na paměť.

28.4.2024 v 11:02 | Karma: 3,97 | Přečteno: 115x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Pomozme panu Lněničkovi usvědčit konečně autora, který celé roky cizí díla tvrdošíjně vykrádá a nezmůže se na vlastní tvorbu.

27.4.2024 v 11:00 | Karma: 29,20 | Přečteno: 849x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

Vidím to věru rád, když člověk člověka se zastane. Když k zastání se další přidají a síly spojí. A někdy ani ne.

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04 | Přečteno: 120x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

Když o někom pustíme dál něco zavádějícího, matoucího nebo nepravdivého, svět se stává horším, pokud to nedáme do pořádku.

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,39 | Přečteno: 180x | Kultura

Jaroslav Herda

„Neúprosná administrace blogu.IDnes“

Protože příčina konce blogu paní Radomíry Kielbergerové nebyla pochopena všemi, kteří se vyjádřili, věnuji věci trochu svého času.

24.4.2024 v 19:09 | Karma: 11,35 | Přečteno: 255x | Hyde park
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 296
  • Celková karma 13,56
  • Průměrná čtenost 1348x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik