Svět ticha. Plus nebo mínus?

Neslyšící na rozdíl od nevidomého má jeden zásadní problém. Ztíženou komunikaci. Ne nadarmo se traduje, že nevidomý vzbuzuje lítost, neslyšící posměch. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit. Jak tedy brát neslyšícího a jak s ním komunikovat, aniž by měl člověk pocit něčeho nepatříčného?

Komunikace

S neslyšícím se má v zásadě komunikovat pokud možno co nejnormálněji. Neotevírat přehnaně ústa a "neřvat". Nejdůležitější je, aby Vás neslyšící člověk viděl, resp. mohl odezírat z Vašich rtů. Určitě pomůže zachovat klid, i když se napoprvé "nedomluvíte".

Pocit slyšícího

Při setkání a komunikaci s neslyšícím se pocity slyšícího dají shrnout takto: nejistota, stud, mít to rychle za sebou, shovívavost, ale i posměch. Z vlastní zkušenosti znám nejen nadávky, ale i "tiše" pronesené nevhodné poznámky či rovnou mávnutí rukou, že to stejně nemá smysl.

Pocit neslyšícího

Naproti tomu jsou pocity neslyšících tyto: nejistota, méněcennost, strach, ale i trpělivost. Vše vyplývá z pocitu "cizince ve městě". Nikoho neznám, nikomu nerozumím, proto se musím více snažit. Zkuste si to sami představit. Dejte si do uší dva špuntíky a vyražte do města...

Co s tím?

Nic světaborného. Stačí jen trocha tolerance. Když potkám neslyšícího člověka, který potřebuje pomoc, stačí se držet zásad výše popsané komunikace mezi slyšícím a neslyšícím. Brát ho jako sobě rovného, který má úplně stejné starosti a radosti jako ostatní. Když vidím nevidomého na přechodu, automaticky mu pomůžu přejít silnici. U neslyšícího by to mělo být stejné. Při sdělování zásadních informací mu být nápomocen - třeba na nádraží, kde je velký hluk či na úřadech.

Ticho. Plus nebo mínus?

Jak kdy. Říká se, že ticho léčí. V tomto případě je okolní ticho nebo "skoro ticho" komunikační bariérou a silně znevýhodňuje neslyšící vůči okolní většinové společnosti. Toto mínus se však dá vcelku snadno eliminovat díky vstřícnjšímu přístupu a toleranci ze strany slyšících.

Jak na Vás působí neslyšící lidé, když je potkáte například v MHD? Jaké pocity ve Vás vzbuzují? Co byste neslyšícím doporučili? Děkuji za vaše názory a postřehy!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Franc | pondělí 28.2.2011 11:23 | karma článku: 9,25 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Jaroslav Franc

Stařec oře

10.11.2017 v 14:30 | Karma: 13,68

Jaroslav Franc

Hic sunt leones

8.9.2017 v 10:10 | Karma: 9,49

Jaroslav Franc

Ostrůvek negativní deviace

30.7.2017 v 17:04 | Karma: 12,23