Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZM

zmat

28. 2. 2011 17:33
máme neslyšící dceru

a tak komunikace s neslyšícími pro nás není ničím neznámým. Pokud člověk komunikuje s jakkoliv postiženým člověkem, musí se s ním bavit naprosto normálně, bez předsudků a emocí.

0 0
možnosti
BB

Beránek boží

28. 2. 2011 15:57
Proč by se Vám někdo smál?

Jestli ano, je to pitomec a netřeba se tím zabývat.

Normální člověk nemá důvod.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

28. 2. 2011 14:20
Být slepý je horší.

Slepý je v trvalém nebezpečí, že si ublíží, někam spadne, do něčeho narazí, zabloudí. To hluchý přeci jenom ne. Hluchý se jenom nedomluví s ostatními a tak hluší netuší, že je většina lidí tak blbá, že se s nimi ani mluvit nedá.

0 0
možnosti
B

barb.udo

28. 2. 2011 13:21
Klasik praví ...

... slepota odděluje od věcí, hluchota od lidí ...

... mimochodem, je nesmírně důležité, zda člověk po vývoji řeči ohluchl nebo se jako neslyšící narodil ...

... člověk totiž řečí nejen mluví, ale i přemýšlí ...

0 0
možnosti
S

SlavekFranc

28. 2. 2011 13:01
Děkuji a odpověď je následující

Neslyšící mají obecně problém se s ostatními dorozumět, resp. se domluvit. V mém případě, ale i v případě mých známých, hrála velkou roli i výchova, prostředí, ve kterém se od mala neslyšící pohyboval (běžná školka, škola apod.). Důležitá je i celková ztráta sluchu a preference buď znakového jazyka či odezírání, popřípadě kombinace obojího. Pokud člověk ztratil sluch v průběhu života, má samozřejmě lepší předpoklady k porozumění mluvy, protože má z předchozího slyšícího období znalosti a zkušenosti, které neslyšícímu od narození chybí. V obou případech však sluchové vady a ztráty kompenzují sluchadla s různým stupněm výkonnosti. Mluva u neslyšících je dána tím, že v důsledku svého postižení sluchu prostě "správně" neslyší jak zní jednotlivé souhlásky, samohlásky a slova.

0 0
možnosti
JG

JanGajdos

28. 2. 2011 11:38
Odpovědi a otázka

Nejdřív odpovím na vaše otázky z konce článku, neslyšících mnoho neznám a v MHD jsem jich zatím také potkal velmi málo, ale když mají oni nebo kdokoliv jiný nějaký problém nebo potřebují poradit, vždy rád v mezích svých schopností pomohu. Výraznější emoce ve mě nevzbuzují, možná trochu lítost. Výsměch cítit nemohu, protože většina z nich za svůj handicap nemůže (to se týká nejen neslyšících, ale i ostatních), hlubší lítost také ne, protože s jejich problémem v dlouhodobém horizontu stejně nic nezmůžu.

Když dovolíte malou otázku, mají neslyšící při komunikaci s ostatními problémy mluvit, resp. správně vyslovovat? Slyšel jsem, že neslyšící od narození s tím mají problémy velké, pokud sluch ztratili až v průběhu života, není to tak těžké.

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 966x
Povoláním jsem historik, v současnosti působím v oblasti vzdělávání a muzejnictví.

Seznam rubrik