Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozvolňování - velmi špatná, ale momentálně asi ta nejlepší cesta

Z rychlého rozvolňování moc nadšený nejsem. Něco jiného je, když se rozvolňuje v zemi, kde je proočkovanost kolem 80% a mezi seniory vysoko nad 90%, a něco jiného v zemi, kde je 65%. Bude nás bolet, ale jiné cesty však asi není. 

Omikronem či nějakou z příštích variant se nakazíme časem nejspíš všichni, ať už jsme nemoc či očkování v minulosti absolvovali, nebo ne. Je ovšem velký rozdíl, zda se nakazíme „ve špičce“, kdy jsou plné nemocnice, nebo později, kdy už navíc bude k dispozici lék paxlovid, který dokáže v 90 % případů zvrátit nepříznivý průběh nemoci. V normálně fungujících zemích navíc platí, že s každým týdnem, o který se podaří nákazu odsunout, se zvýší procento osob s dokončeným očkováním, tedy osob, kterým prodělaná nákaza většinou příliš neuškodí. V Česku se tahle výhoda neuplatní – lidé se téměř přestali očkovat. Viníkem je stát, který hodil ohrožené lidi přes palubu a zcela rezignoval na potřebu je proočkovat. Podmínky očkování už od začátku nastavil tak, že senior na vesnici, pokud nemá hodné a osvícené příbuzné, v podstatě nemá šanci se k vakcíně dostat. Zároveň stát zcela zanedbal informační kampaň ohledně covidu a očkování a úplně zde vyklidil pole různým profesionálním i amatérským dezinformátorům. Po roce tak velká část seniorů o očkování, které by jim mohlo zachránit život či zdraví, nejeví zájem, protože uvěřili nesmyslným lžím a bludům.

Tuto chybu má sice na svědomí minulá vláda, dosavadní chování té nové i složení poradního orgánu ministra zdravotnictví však ukazují, že nová vláda bude v tomto směru nejspíš ještě horší. Babiš s chybějící slezinou se alespoň bál o svůj život, a možná i o životy těch hloupějších seniorů tvořících v posledních letech hlavní část jeho voličské základny. Čeho se bojí nová vláda nevím. Hlasité menšiny křiklounů, nebo ztráty obliby či tolerance velmi početné skupiny „slušných lidí“, kteří na rozdíl od křiklounů zatím nechtějí nikoho věšet, zato však chtějí nejpozději včera „normálně žít“. Tedy přestat se omezovat kvůli nějakým neznámých důchodcům „co by umřeli za pár let tak jako tak“.

Co dělat nyní? Rozvolňování bez ohledu na životy ohrožených má v postkomunistických zemích patrně většinovou podporu obyvatelstva. Lidé zde obvykle nějaké etické otázky týkající se ceny lidského života neřeší. Ostatně, co je to etika tuší po 50 letech systematické devastace morálky národa fašismem a komunismem jen velmi matně. Třicet let života ve svobodné společnosti k nápravě pokřivené páteře národa zdaleka nestačí. Od doby Mojžíšovy se totiž lidský věk prodloužil, takže doba potřebná k tomu, aby vymřeli ti, co se narodili v otroctví, mentalitu otroka si v sobě doživotně nesou a zhusta ji předávají svým dětem, bude nejspíš o dost delší. Za těchto okolností držet pokličku na hrnci násilím by se nemuselo politicky vyplatit – v příštích demokratických volbách by mohly drtivě vyhrát protidemokratické síly – ANO s Okamurou by mohli klidně získat ústavní většinu a potom sbohem Evropská unie, sbohem NATO. Lituji každého zbytečně ztraceného života, ať už se jedná o 80letého seniora, 40letého pacienta s cukrovkou či vysokým tlakem, nebo zmanipulovaného obézního antivaxinera. Za prohru demokratických stran v příštích volbách bychom však zaplatili cenu mnohem vyšší, a to i co do počtu zmařených lidských životů. Dobrá, předčasnému rozvolnění a ztrátám s tím spojeným se asi nevyhneme.

O co tedy usilovat? Určitě o co největší proočkovanost minimálně mezi rizikovými osobami. To nejsou jen osoby nad 60 let, ale i osoby mladší, které mají nějaké zjevné či nezjevné zdravotní problémy, ale také třeba těhotné ženy. Vakcíny proti covidu, ty dnešní a obávám se, že ani ty příští, sice nezabrání nákaze koronavirem (to lze odvodit z toho, že se opakovaně během života nakažujeme jinými běžnými koronaviry). Ale skvěle nás chrání proti těžkému průběhu onemocnění. Třetí dávka zachrání až 99 z každé stovky pacientů, kteří by bez vakcíny jinak zemřeli. Chrání jak staré a rizikové, tak mladé a nerizikové. Mladé a nerizikové chrání dokonce lépe, jenže u nich bývá riziko celkově menší, takže to není tak nápadné. Nesmíme zapomínat, že omikron je pro neočkované zhruba stejně nebezpečný, jako původní Wuhanská varianta viru, tedy ta, která jen v Česku pozabíjela přes 17 tisíc lidí. Omikron zabíjí méně jen proto, že velká část obyvatelstva už byla očkována či nemoc prodělala.

Očkovat rizikové je proto i dál zcela zásadní. Stát by měl za pomoci zdravotních pojišťoven vyhledat všechny neočkované rizikové osoby, prostřednictvím odborníků na komunikaci je kontaktovat, a vysílat za nimi až domů očkovací týmy. Péče o covidové pacienty je nákladná, takže se to nejspíš vyplatí i po finanční stránce. V této souvislosti znovu připomínám, že rizikový není jen 70letý důchodce, ale i zdánlivě čiperný padesátník s nadváhou.

Stát by měl konečně začít bojovat s lidmi a medii, kteří a která soustavně šíří lži týkající se covidu a očkování. Ve spolupráci s bezpečnostními složkami by měl vytipovat hlavní zdroje dezinformací a zmapovat toky peněz k těmto zdrojům. Policie musí následně zajistit, aby nikdo nemohl na šíření dezinformací vydělávat a musí přerušit příslušné toky prostředků. Osoby, které nebezpečné dezinformace šíří, musí být pohnány co nejrychleji před soud. A to nejen „malé ryby“, které si vydělávají pořizováním a sdílením videí Flegra či Kubka na internetu, ale především velké ryby, osoby a organizace, které stojí v pozadí mnohem nebezpečnějších aktivit – které skrytě a často i zcela otevřeně podněcují k násilí proti jedincům a skupinám obyvatel.

Co může udělat jednotlivec, kterému životy a zdraví jiných lidí nejsou lhostejné? Rozhodně sebe a své blízké nechat naočkovat a doočkovat, a v rámci svých možností šířit osvětu týkající se očkování. Dále se snažte dodržovat všechna opatření, které mohou zpomalovat šíření viru. Tím nemyslím, že byste měli pobíhat po poloprázdných ulicích v respirátoru. Ale v MHD a v budovách by měl být v předjaří správně nasazený respirátor samozřejmost, a to i když už to nebudou vyžadovat platná nařízení. (Technická poznámka, dokud respirátor nezačne páchnout, nebo se neprodře, můžete ho po vysušení používat opakovaně.) Chráníte tak nejen sebe a své okolí, ale dáváte tím příklad i ostatním. Když vás někdo v takové situaci napadne, tak si roušku klidně pro danou chvíli s omluvným úsměvem sundejte – svět se kvůli tomu nezboří a ten člověk nejspíš fakt věří, že bojuje za správnou věc.

A zachovejte si klid a veselou mysl. Pandemie opravdu nebyla žádná legrace. Kdyby vědci nezvládli během jediného roku vyvinout účinné vakcíny, zaplatilo by za pandemii minimálně 150-200 tisíc obyvatel Česka životem a miliony dalších podlomeným zdravím. To není nějaký pofiderní odhad, to lze snadno spočítat z reprodukčního čísla a smrtnosti viru. Měli jsme jako lidstvo neskutečné štěstí, že si čínští netopýři se svým „dárečkem“ o 20 let nepospíšili. Ani současné pandemii zatím není konec a její dozvuky nás ještě potrápí. Ale s tím, co tu bylo v roce 2020 a na jaře 2021, a především s tím, co tu také mohlo být, se současná situace vůbec nedá srovnat.

Jestliže nyní čtete tyto řádky, nebo jestliže se zítra budete rozčilovat nad nepohodlím způsobeným pandemií, nad hloupostí a bezohledností části našich spoluobčanů, nebo nad nějakým hloupým tahem naší vlády, pak si uvědomte, že právě vy jste prošli možná nejhorší krizí naší doby úspěšně. Zejména v porovnání s těmi skoro 50 tisíci našimi spoluobčany, co už se nerozčílí nikdy.

Autor: Jaroslav Flegr | pondělí 21.2.2022 9:58 | karma článku: 46,79 | přečteno: 9398x
  • Další články autora

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma: 43,87 | Přečteno: 7722x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10224x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma: 44,07 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Tak copak nám Covid předvede teď? Flegrova v pořadí již 7. předpověď

Nadešel čas na další, v pořadí již sedmou předpověď budoucího vývoje pandemie v Česku. Nejprve tradiční shrnutí, jak jsem se trefil v té poslední, březnové.

30.8.2022 v 18:44 | Karma: 45,62 | Přečteno: 14217x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik