O nás, vymírání druhů, úřednici Lindě; a taky trochu o zlém viru koroňákovi

Tak si Micíku představ, co se mi tuhle stalo. Zjistil jsem, že moji drazí studenti neumí myslet. A nejhorší na tom je, že se to nejspíš netýká jen jich, ale nás nekoček všeobecně.

Psal jsem se 130 studenty písemku z evoluční biologie a poprvé to bylo po internetu. Zdá se, že to docela funguje a že i po skončení pandemie u této formy zkoušení zůstanu. Ale něco mě fakt zaskočilo. Studenti měli odpovědět na otázku „Za jakých okolností v minulosti vymřela většina druhů?“ Naschvál si zkus tipnout, kterou ze dvou nabídnutých odpovědí si vybralo víc studentů. První možnost zněla „při hromadných vymíráních“ a druhá „při vymíráních tzv. Velké pětky“. Velká pětka je pět největších hromadných vymírání během poslední půl miliardy let. Vzhledem k tomu, že hromadná vymírání zahrnují i vymírání Velké pětky, je naprosto jasné, že druhá odpověď nemůže být správná. A přesto si ji vybralo dokonce víc studentů (25 %), než odpověď první (22 %).

Nechtěně jsem totiž při písemce zopakoval slavný pokus Kahnemana a Tverského. Zjednodušuji: „Linda se vážně zabývá otázkami diskriminace, sociální spravedlnosti, účastní se protiválečných demonstrací…“. Čím je Linda spíše? (a) bankovní úřednicí nebo (b) bankovní úřednicí angažující se ve feministickém hnutí?“ Většina lidí si i zde vybere možnost (b). Přitom je jasné, že jen malá část bankovních úřednic je feministkami, takže pravděpodobnost, že je Linda bankovní úřednice musí být nutně větší, než že bude bankovní úřednicí-feministkou. A úplně stejné je to i s tím vymíráním. Až budeš mít Micíku čas, tak si o oblíbených chybách v myšlení nás nekoček přečti moc zajímavou knihu Daniela Kahnemana „Myšlení rychlé a pomalé“.

To ty bys určitě takhle hloupě nenaletěl, co? Ty by sis určitě tipnul, že nejvíce druhů vymřelo „Při vymíráních na pozadí.“ A tipoval bys, stejně jako asi polovina studentů, správně. Při hromadných vymíráních, při kterých v důsledku dopadu asteroidu, nebo výbuchů obřích sopek bylo vyhubeno někdy až 90 % všech v daném okamžiku žijících druhů, vymřelo dohromady jen 5 % ze všech druhů co kdy na Zemi žily. Zbylých 95 % druhů vymřelo v mnohem delších klidných mezidobích. Dělo se tak zdánlivě bez jakékoli vnější příčiny – jednu chvíli určitý druh prosperoval, aby vzápětí do posledního jedince vymřel. Okolním druhům se přitom vůbec nic špatného nedělo. Evoluční biologové se domnívají, že většinu z nich vyhubily viry. To jsme měli tentokrát štěstí, že je ten koroňák takový břídil, co?

A na oslavu, že to tentokrát dobře dopadla, a taky za to, že bys určitě takhle dobře tipoval, si teď spolu dáme tvůj oblíbený hermelínek.

 

Autor: Jaroslav Flegr | pátek 12.6.2020 9:27 | karma článku: 44,13 | přečteno: 2353x