Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tichá eskalace konfliktu na Ukrajině

Po několika měsících se s pomocí Kyjevu tak trochu roztrhl pytel. A zcela zásadní záležitostí je povolení většiny zemí používat jejich zbraně na území Ruska. Putin se asi moc komfortně necítí.

Nadcházející prezidentské volby v USA přinesly několikaměsíční pauzu ohledně vojenské pomoci Ukrajině v americkém Kongresu. Obnovení dodávek přineslo velkou změnu. Změna je tak velká, že se nabízí otázka, zda západ ke konfliktu nezměnil postoj. Vše začalo Švédsko, které jako první povolilo Kyjevu použití jejich zbraní na území Ruské federace. Spíš symbolické gesto, protože poskytovanou zbraní s největším dostřelem je samohybná, a špičková, houfnice Archer. Ta s municí Excalibur dostřelí někam k šedesáti kilometrům.

Archer / Ibanil/ Wikimedia Commons / CC BY-SA

Jenže jakoby Stockholm vyvolal řetězovou reakci a připojily se další země. A Kyjev má najednou munici do MLRS HIMARS v čele s balistickými ATACMS, Francouzi poslali své střely s plochou dráhou letu SCALP a přišlo velké množství 155mm munice do západních samohybných houfnic jako německá PzH 2000, britská AS-90 nebo třeba francouzský Caesar. Výsledky se dostavily ihned. Ukrajincům se podařilo zbrzdit probíhající ruskou ofenzivu, ale to je prakticky ta méně zásadní záležitost. První útoky byly provedeny proti Černomořské flotile s ATACMS, které nejsou určeny proti námořním cílům, ale stačily. Rusové si budou flotilu za chvíli malovat.

Jenže zřejmě s přicházejícími F-16 se Kyjev zaměřil na S-400, klíčový systém protivzdušné obrany Moskvy, následovaný Pancir-S1 krátkého dosahu. Jen za poslední měsíc zřejmě Rusové přišli o minimálně 10 kompletů S-400. Důsledkem je jejich přesun z Kaliningradu, tedy nejpřísněji střeženého místa v Rusku a asi nasazení i nejmodernějších a nevyzkoušených S-500. Nahraditelnost S-400 je velmi obtížná, střednědobě prakticky nemožná a vzhledem k tomu, že ruská obranná doktrína je zaměřená na PVO, jedná se o opravdu fatální ztráty.

S-400 / Goodfon / Public domain

Jenže nejde jen o to, útoky dronů, MANPADS a ukrajinských speciálních jednotek likvidují pomalu flotilu bitevníků Su-25 a došlo i na Su-57. Klenot ruského letectva, který doposud není vyráběn sériově a je jich asi jen dvacet kusů. Podle RUSI zřejmě byla dvě letadla poškozena. Ukrajinci vůbec neváhali a použili HIMARS proti něčemu, o čem se psalo již několik týdnů. Kreml na hranicích ve směru Charkov delší dobu shromažďoval zcela novou armádu. Takže standardní munice HIMARS byla použita na toto uskupení a zřejmě mu způsobila velké ztráty. Rusové situaci podcenili a neměli tam PVO. Prostě ruská klasika, dokud nedostanou přes čumák, nehnou se. Doteď se cítili v bezpečí, protože Ukrajinci přes hranice neútočili a najednou přišla asi hodně velká sprcha z amerických raketometů.

Další zajímavou informací je nákup Američanů šedesáti kusů PVO Gepard. UAV jsou na bojišti kritické a přes padesát let staré německé stroje se ukázaly jako velice účinné. Jejich radary jsou s to na krátkou vzdálenost zachytávat malé FPV drony, zaměřit je a 35mm rychlopalný Oerlikon je doslova katem zařízení. Washington je nakoupil na Blízkém východě, zřejmě v Kataru, kde chránily MS ve fotbale mj. Kyjev obdržel další americko-norské systémy PVO NASAMS, velké množství raket do Patriotů a Izrael už dokonce začal uvažovat, že poskytne své vyřazené špičkové systémy Kyjevu. A jsou to systémy, které zřejmě sundaly podle SM i ruský systém elektronické ochrany AWACS Berijev A-50.

Berijev A-50 / Anna Zvereva / Flickr

Rusko má nadále velkou převahu, ale také obrovské ztráty. Situace už je tak daleko, že se hovoří o nasazení severokorejských brigád. Opravdu tristní, může Kreml ještě klesnout hlouběji? Je stále jasnější, že ruský vojenský průmysl nedokáže nahradit západní elektroniku a vybavení na frontě je zastaralé. Naposledy poslali T-62 na frontu bez reaktivního pancíře. To jsou jedoucí rakve. Situace není taková, že by Ukrajina aktuálně mohla Rusy zahnat, ale množství západní pomoci vzrostlo tak, že nehrozí akutní prolomení fronty. A sklady, rafinerie, strategická místa v Rusku stále více hoří. Ve skutečnosti probíhá tichá eskalace konfliktu způsobená oním povolením použití západních zbraní v Rusku. A Putin bude muset reagovat. V ruských médiích jakoby začala masáž obyvatelstva, jak jsou západní zbraně nebezpečné, stojí se proti celému NATO a Rusko je v ohrožení. Bůh ví, čeho je skřet z Kremlu schopen, nedávno použil termobarické zbraně u Ćasiv Jaru, pak už jsou jen zbraně hromadného ničení…


Autor: Jaroslav Červenka | sobota 29.6.2024 16:05 | karma článku: 19,40 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1951x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8506x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4746x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6956x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7005x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

K nasazení do dvou týdnů. Bojové uskupení zemí V4 je v pohotovosti

1. července 2024  19:29

Bojové uskupení zemí Visegrádské čtyřky v pondělí zahájilo roční bojovou pohotovost. Většinu z 2...

Nejméně 30 zraněných, nouzové přistání. Let ze Španělska zasáhly turbulence

1. července 2024  19:19

Při turbulencích se v letadle cestou ze Španělska do Uruguaye zranilo nejméně 30 lidí. Stroj...

Méně dotací, více úvěrů a bilion do investic, maluje Fiala budoucnost

1. července 2024  19:17

„Česko musí lépe cílit na to, do čeho investuje,“ řekl v pondělí premiér Petr Fiala po jednání...

Sto deset let od první pokuty za černou jízdu. Přirážka byla za korunu

1. července 2024  18:41

Revizoři v Praze vybírají pokuty už od roku 1914. Jinde v republice černí cestující jezdili...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2256x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik