JK

Zdravím. Jsem moc rád, že jste zpět. Vaše objektivní a výborně zpracované články chyběly.

Foto

Zdravím Vás, pane Kopecký. Moc děkuji. Spíš to bude jen na chvilku :-)

Foto

Karma. Věřím, že to probuzení v pomoci Ukrajině je nejenom trvalé, ale že pomoc bude i nadále posilovat. Nelze už váhat ani chvíli. A musíme také dát najevo, že se nenecháme zastrašovat. Když to byla ojedinělá pomoc několika málo zemí, Rusko se je pokoušelo zastrašit, ale když to je soustředěná pomoc mnoha států, tak bude mít dilema, koho strašit dřív...

Zoufalý stav, do jakého se Rusko vlastní vinou dostalo, se projevil nedávnou výpravou Putina na Dálný Východ a úvahami, že by se do agrese proti Ukrajině mohly zapojit dokonce severokorejské jednotky. Je to tragický bizár: tatáž země, která obrovskou část své válečné propagandy staví na údajném hájení křesťanských hodnot proti "zkaženému Západu", žádá o pomoc jednu z nejsurověji ateistických zemí na světě (ne-li vůbec nejsurovější).

Druhá část Putinovy výpravy, tedy návštěva Vietnamu, má prý důsledky pro Rusko spíše nevalné a neslavné.

Zajímala by mě pokud možno přesná čísla ruských ztrát. Jedním z rozhodujících vnitřních faktorů nutících Rusko k ukončení agrese by totiž mohly být matky padlých vojáků. Něco podobného se událo ve druhé půlce 80. let, při ruské (sovětské) agresi proti Afghánistánu. Ale necítím žádnou škodolibost: každého života je škoda, každý je nenahraditelný. Ruští politici a generálové, kteří válku rozpoutali, budou jednoho dne muset složit účty před občany vlastní země za to, kolik lidí poslali naprosto nesmyslně na smrt.

Foto

Dobrý den, Marku. Výborně napsané. Ano, doslova tristní to spojenectví s Kimem. Rusové dokonce navrhují účast severokorejského týmu v KHL. Nevím, sleduji to od začátku, podle mého názoru to číslo 500 000 mrtvých, zraněných a zajatých nebude vůbec daleko od pravdy. Počet padlých nejde vůbec odhadnout. Teď se objevilo číslo 60 000, pochybuji. Podle mě bude přes 100 000. Myslím, že ukončení války v Afghánistánu bylo především z ekonomických důvodů. Kombinace s Černobylem je dovedla doslova k bankrotu. Proto mám silné pochybnosti, že matky něco zmohou, ale pochopitelně, kéž byste měl pravdu. Díky.

MV

Díky za sepsání toho, či se, díky bohu, mění. Bylo na čase. Stále věřím v úspěch ukrajinské armády a demokracie obecně. Pěknej zbytek soboty přeju.

Foto

Ahoj Jaroslave, po delší době jsem rád za další Tvůj blog s odbornými fakty a lidským zamyšlením o situaci na Ukrajině.

Zrovna nedávno se mně někdo zeptal, jak reálně vidím konec této války a musel jsem otevřeně přiznat, že vůbec nevím. Jediné (a dost nejisté) řešení by bylo odstranění Putina, ale mohl by tam být pak dosazen ještě "zuřivější" válečník...

Územní požadavky Ruska jsou nesmyslné a neakceptovatelné, ale Putin hraje o svou prestiž a neustoupí, takže Zelenský nemá v podstatě o čem jednat. Doufejme tedy, že válka zůstane jen na lokální úrovni a demokratické státy budou ještě více pomáhat Ukrajině proti agresorovi.

Foto

Ahoj Ivane. Díky. Jako vždy souhlas, vypadá to hodně moc patové. Putin nemá kam ustoupit, zlikvidoval by se a Zelenskyj už vůbec ne. Zamrzlý konflikt, pokud se tedy v Rusku opravdu něco nestane. Kéž by...

JR

J91a55n 56R95á42ž

29. 6. 2024 17:25

V článku je vynikajícím způsobem prezentován soubor faktů, které nejsou v popsaných podrobnostech obecně známy. Podle mne takové souhrny faktů musí zklidnit ty, kteří pořád straší prognózami o záměrech Putina zaútočit na členské státy NATO. Pravděpodobnost takového útoku každým dnem, ve kterém dochází k praktické prezentaci moderních účinných zbraňových systémů z arsenálu NATO se snižuje, protože musí být stále víc jasné ruskému vedení, že Rusové nemají v přímé vojenské konfrontaci s NATO žádnou šanci.

Válku na Ukrajině, což je čím dál víc jasnější, nemůže ani jedna strana vyhrát na bojišti. Rusové na to nemají techniku a Ukrajincům dojdou lidé a strategické týlové zdroje energií budou stále ničeny, protože chránit všechny účinnými prostředky PVO nelze. Civilisté budou čím dál víc trpět a kazdy člověk má svůj limit snášenlivosti. I nejodolnější člověk dřív nebo později na svůj limit narazí a pak udělá cokoliv, jen aby to utrpení skončilo.

Foto

Zdravím, pane Ráži, díky. Otázka začíná znít, kde jsou hranice Rusů. Ty ztráty jsou děsivé.

AL

Článek není špatný, místy by to chtělo opravit hrubky (i/y) a krkolomně napsané věty ("UAV jsou na bojišti kritické a přes padesát let staré německé stroje se ukázali jako velice účinné"). Jinak slovo "eskalace" má spíše negativní konotaci a Ukrajinci rozhodně nejsou těmi, kdo konflikt eskalují. To činí spíše neustálé a velmi neomalené výhrůžky ruska celému západnímu světu.

Foto

Souhlasím s tím, že je nejedná o eskalaci. Ukrajinci nejsou těmi, kdo by konflikt eskalovali. Naopak, eskalovat se soustavě pokouší Rusko, které se neštítí jakýchkoliv válečných zločinů, bombardování měst a obydlených území, ničení životně důležité infrastruktury. A evidentně se snaží decimovat a zastrašovat civilní obyvatelstvo. Pokud možno co nejráznější obranná aktivita, včetně ničení techniky a materiálových zásob útočníka, atd., je zcela namístě.

Foto

Do celkového obrazu dobře zapadá taky článek na Aktuálně.cz:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/povoleni-usa-hralo-zasadni-roli-ukrajinci-zneskodnili-cele-k/r~dde3b07a347011efb2180cc47ab5f122/

(Včetně velmi výstižného komentáře od Zdeňka Velínského pod ním.)

Foto

Jj, ten komentář je výstižný. Je to pořád stejné.