Je SPD vůbec součástí demokratického procesu?

Obstrukční komedie kolem smlouvy s USA, které se tentokráte vyhnulo i ANO, jen ukázala, že Okamura je obyčejný obchodník s lidskou hloupostí. 

Strana jednoho muže, stejně jako ANO, jen naivní člověk věří, že Andrej Babiš netahá dál za drátky. Vojáčci poslouchají, plní rozkazy a navenek jsou bezvýhradně loajální. Tomio vůbec není hloupý, dobře ví, co dělá. Manipuluje, vědomě lže, využívá sociálně slabších a méně vzdělaných občanů, kteří hrozně rádi uvěří jeho bludům. Deset procent má jistých. 

Výklad pojmu demokracie je v postkomunistickém bloku velmi sporný. Řada voličů nechápe, že stejně jako politici, zodpovědnost by měli mít i oni sami. Švýcarský systém přímé demokracie, který tu razí SPD, je funkční proto, že občané chápou význam svého hlasu. Nepřistupují k jakékoli problematice povrchně. A zkušenostně je zjevné, že většina rozhodnutí z referend je na alespoň základní úrovni kolektivní zodpovědnosti. 

Voliči SPD jsou ochotni věřit jakémukoli bludu, čím větší, tím lepší. Pokud by se agenda SPD stala vládní agendou, budou ohroženy i ty nejzákladnější hodnoty této země. Při naší otevřené ekonomice je participace v EU naprostou samozřejmostí. Při dnešní bezpečnostní situaci je naše členství v NATO záchranným kruhem. Okamura tohle vše zpochybňuje. Ten člověk fakticky vůbec nic nedělá, jen permanentně uspokojuje své obří ego u řečnických pultů. Česká republika ho naprosto nezajímá. Je pro něj důležitý jen jeho prospěch a touha po moci, které musí vytrvale živit. Jsou Okamura a jeho voliči vůbec schopní chápat demokratické principy? Jsou schopni vidět věci také jinak než svým uzoučkým a primitivním úhlem pohledu? Hlas pro SPD ve volbách je hlasem pro autokracii a antidemokratický. Nezbytná součást demokratického procesu?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 29.6.2023 15:36 | karma článku: 26,89 | přečteno: 504x