Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak moc média zkreslují situaci na Ukrajině

Od počátku konfliktu jsme zahrnováni množstvím informací z bojiště. Byla období, kdy se mediální šílenství dalo shrnout jen do jedné věty. Rusko stojí na hraně porážky. 

Především je nutné si uvědomit, že linie kontaktu obou znepřátelených stran jsou zakázanou zónou pro novináře. A nutno podotknout, že toto dodržují striktně obě strany. Pokud jsou zveřejněny nějaké záběry z oblastí bojů, takřka výhradně se jedná o videa ukrajinské strany, nepochybně schválená oficiálními orgány. Za další je nutné si uvědomit, že obě strany mediálně sledují výhradně své cíle a pravda je na vedlejší koleji. Pokud bychom měli brát vážně právě především ukrajinská videa a zpravodajství, už by ruská armáda musela být zničena. Vzhledem k tomu, že Rusové jsou ohledně zpravodajství mnohem úspornější, západní média logicky přejímají především ukrajinskou rétoriku. 

Ale je to také proto, že západ obecně je nakloněný Ukrajině a Rusku vůbec. Bohužel se lze jen málokdy někde dočíst o tom, že Rusy není nikdy radno podceňovat. I přes porážky v rusko-japonské válce, Krymské válce nebo Afghánistánu, je Rusko nebezpečný protivník, který se je, i přes klasický šlendrián a korupci, schopen učit a je velmi houževnatý. Historie může mluvit sama za sebe. Na konci roku 1941 by na SSSR asi nikdo nevsadil ani pětník. Přesto, i díky pomoci ze západu, v roce 1945 dobyli Berlín. Obecně v západních médiích chybí střízlivé pohledy na celou situaci. Začínají se objevovat až teď, kdy je patrné, že ukrajinská protiofenziva vázne. 

Takže z jedné strany jsme se v posledních dnech dozvěděli, že se Ukrajinci zachytili na východním břehu Dněpru, mimochodem to podle médií vůbec není poprvé. Z druhé strany ovšem přichází zprávy o postupu Kremlu v oblasti Charkova, což je v podstatě přímá cesta na Kyjev. Ukrajinci měli postoupit až 800 metrů za Dněpr, nepochybně úspěch, ale je jasné, že předmostí je zatím miniaturní a může ho smést jakýkoli větší ruský protiútok. Ovšem rozsáhlá evakuace v Charkovské oblasti je opravdu vykřičník. Ale zpět k médiím. 

Stařičký T-64, dnes Rusy běžně nasazovaný

Za jednu z klasických a vysoce neodborných zpráv lze považovat včerejší článek na idnes o množství tanků v ruských ozbrojených silách. Převzatá zpráva z portálu Moscow Times o tom, že sklady tanků v Rusku se prázdní a Moskvě chybí technika, zatímco vojáky dokáže nahradit. Podle Oryxu přišel Kreml o zhruba 2 200 tanků. Pochopitelně velmi vysoké číslo, v médiích se dokonce objevují informace, že Ukrajinci, díky západní pomoci, v současnosti disponují větším množstvím MBT než Rusové. 

Vzhledem k tomu, že Kreml vždy tajil vše, co mohl, není úplně jasné, kolika tanky Rusko disponovalo na začátku konfliktu. Nejčastěji uváděné číslo bylo 14 000. Pochopitelně v tom byly zahrnuté modernizované stroje jako T-90 nebo T-72. Počet starších MBT je těžko zjistitelný. Ke ztrátám je nutno ovšem připočíst kanibalizaci tanků, která je zřejmě poměrně rozsáhlá a nikdo neví, v jakém stavu se nacházeli tisíce tanků stojících prostě venku, bez nějaké zásadní konzervace. I kdybychom tyto odpisy počítaly v řádech nižších tisíců, stále Rusům musí zbývat minimálně šest tisíc strojů. Pochopitelně část dislokovaná na Dálném východě a část jsou rezervy pro případ napadení ze strany NATO. 

Přesto článek vyznívá především tak, že Rusko má nedostatek techniky. Nutno podotknout, že se prakticky jedná o čistý copywriting, vše je odzdrojované a autorových postojů minimum. To ovšem neznamená, že je to pravda. Pravděpodobnost toho, že Rusové již teď pociťují nedostatek techniky je prostě zatím nízká. Po celém Rusku je dvacet míst, kde jsou odstaveny stovky tanků a jak se ukázalo, Kreml moc neřeší jejich stáří a vhodnost pro moderní bojiště. Ale podívám-li se na článek nekriticky, vše je v pohodě, Rusové prostě vytrvale slábnou. Škoda jen, že to stále není vidět při protiofenzivě Ukrajiny. 

Nemyslím si, že by média psala nějaký nařízený narativ, jak se nám snaží řada lidí podsunout. Bohužel spíš reagují na požadavky trhu a ty jsou jednoduché. Rusko je špatné a musí být poraženo. To je sice pravda, ale takhle určitě poraženo nebude. V každém případě je stále těžší nalézt skutečně objektivní zpravodajství nejen z Ukrajiny. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 11.8.2023 12:09 | karma článku: 31,27 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6949x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik