Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné. 

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné. Tehdy jsem ani netušil, kdo nám to hraje.
Po letech jsem pak jeden čas býval v Porubě na zámku "rudého barona" Statise Prusalise pravidelným hostem a měl jsem tohoto skvělého člověka i muzikanta, byť komunistu, Zemanovce a prvního polistopadového "zakázaného" zpěváka upřímně rád. Měli jsme naštěstí dost jiných témat, než politiku. Co by asi Statis říkal na rusko-ukrajinskou válku mne mnohokrát napadlo a upřímně: Nevím.
Vím, že se osobně angažoval v té jugoslávské, kde se nebál udělat ze sebe živý štít, totiž uspořádat koncert v Bělehradě na historicky obdobně vzácném a pro národ jako náš Karlův obdobně důležitém mostě v den, kdy NATO několik dalších mostů rozbilo bombami. Taky spolufinancoval dokumentární film Uloupené Kosovo, hodně poučný...
 

Statis byl komunistou od narození proto, že komunista partyzán byl jeho otec, který padl v den, kdy se Statis narodil. S mámou a nevlastním bratrem pak přesídlili do Československa. Tak získal Statis dvě vlasti a obě stejně miloval.
S kapelou Athény - tak trochu Smokie východu - sjezdil celý socialistický blok, rekord měl 600 koncertů ročně - tři denně: pro školáky, pro odbory a večer "normálně". Pár písniček Statis napsal i pro jiné - Rottrovou, Špinarovou, Bartošovou, Bobka. Jeho přítelem byl Ringo Čech, ten si z něj naopak trochu vystřelil v písničce o shánčlivém vesnickém milionáři - Stavros Niarchos měl ve Statisovi reálný předobraz.
Na zámku u něj v 90. letech natáčela pražská i ostravská televize spoustu pořadů včetně revuálních, zámek měl speciálně na tu dobu multimediálně řešené zázemí sálu.
Zajímavé je, jak se tohoto člověka podařilo mediálně naprosto vymazat..... Kdo poslouchá Český rozhlas zná i jednu jedinou jeho písničku, která se hraje, protože se stala rozhlasovou znělkou: "Týden končí - víkend začínáááá"...
Ano, dejme míru šanci! Dejme šanci pluralitě názorů a svobodě slova! Dejme šanci slušnosti a laskavosti. A vzpomeňme ještě jeden Lennonův verš - All You Need Is Love!

Autor: Jaromír Tichý | středa 26.4.2023 14:38 | karma článku: 17,58 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Doba lithiová

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38

Jaromír Tichý

Kulovým bleskem proti dluhům

25.5.2021 v 17:01 | Karma: 6,09