Z čeho žijeme

Je krásné dopoledne, jako vymalované. V protějším okně se sebevědomě vypíná tělo břízy. Mírný vítr čechrá její žluté a zelené listy... tak banální a pro někoho i neviděný děj.

 

Z čeho ta bříza žije?

 

 

Poslouchala jsem rozhovor s biologem a knězem Markem O. Váchou v pořadu Cestopisy evoluce v zatím posledním dílu Všechno souvisí se vším. 

http://www.rozhlas.cz/leonardo/leonardoplus/_zprava/vsechno-souvisi-se-vsim--1536118

M. Vácha hovořil o zajímavé skutečnosti:

Vlámský lékař Jan Baptista von Helmont (17. st.) provedl pokus s vrbou. Za specifických podmínek ji zasadil do květináče, pochopitelně zaléval a po pěti letech ji vytáhl. Velmi pečlivě ji očistil a zvážil, a pak zvážil i hlínu.

Vrba vážila 75 kg, ale hlíny ubylo 20 gramů.

 

 

Otázka zní:  Z čeho ta vrba žila a rostla?

Listy rostlin jsou uvnitř duté a nasávají do sebe oxid uhličitý, ten složitějším procesem s pomocí slunečního záření a vody, přemění na celulózu, která tvoří tělo rostliny, dřevo stromu. M. Vácha říká: Stromy jsou zkamenělý vzduch. Jsou zakořeněny nejen v zemi, ale ve vzduchu.

Takže rostliny jsou tvořeny vzduchem, a ať je konzumujeme přímo či přes maso zvířat, vždy každý uhlík molekuly našeho těla pochází ze vzduchu. K tomu ještě patří slunce a voda.

 

 

Žijeme ze slunce, vody a vzduchu. 

Jsme jako solární, větrná a vodní elektrárna. 

Žijeme ze slunce, vody a vzduchu...

No, není to nádhera?

 

 

Tak proč žijeme jako by v zajetí balastu? Neberte to jako moralizování, to je otázka, kterou jsem se zeptala sama sebe... Protože jsem občas jako by plná, zanesená, ucpaná.

Vnější prostředí se odráží na vnitřním a naopak. Na filosofické, existenciální rovině vytváří skutečnost, že jsme syceni vzduchem, sluncem a vodou ,potencionálně krásný obraz člověka...

Abychom rostli, prospívali a žili, potřebujeme ducha, lásku, očistu, naději... důvěru. Je to něco, co nám dává volnost, prostor a křídla.

Myslím, že není třeba o něco usilovat, stačí se jen vzdát zbytečností, jen se zjednodušit, abychom vnímali, kdo vlastně jsme.

 

 

Hezký slunečný víkend!

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarmila Horáková | pátek 2.10.2015 12:58 | karma článku: 14,12 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89