Rány zblízka

Milí lidé, včera se mi stalo to, co se mi při psaní blogu občas děje, totiž jakási zkouška z toho, o čem píšu.

Jsem vděčná manželovi, že má smysl pro sociální problémy druhých. Jsem ráda, že i naše děti mají pro druhé lidi cit. A tak se náš  byt, naše rodina stává útočištěm trosečníků. Sami jsme trosečníci, ale držíme se za ruce.

Včera mi psala jedna nešťastná duše. Jeli jsme pak s manželem za ní.

Plakala a omlouvala se za slzy. Vím, člověk se mnohdy cítí trapně, ale myslím, že slzy a křik musí ven, aby nezlobily uvnitř.

Kdo by neplakal, když druhému věřil? Komu by nepřeskakoval a nechvěl se hlas, když osamocen si jen těžko vytáhne dýku ze zad? Nebylo to až tak dramatické, ale po řadě těžších zásahů někdy člověka skolí k zemi i lehčí pif paf.

Lidé milí, proč si působíme rány? Proč nedodržujeme sliby? Proč nasazujeme místo dialogu právnickou terminologii? Proč se někdo mstí za křivdy z dětství? Proč vkládáme úsilí do toho, abychom druhého zruinovali?  A to všechno v jedné rodině...

Proč nás to vše potkává a v nás se utkávají naše viny a viny druhých? 

Stejně se k nám všechny skutky proti druhým vrátí! I když se viník snaží v sobě překroutit skutečnost a vymazat svědomí, omluvit své činy... Ani taková naordinovaná slepota se však neschová před čistým světlem, věřím. To je soud - vidět své skutky opravdově. To světlo zjemňuje cit pro odstíny jednání. Kolik jsme dali, kolik vzali a kolik dlužíme?

V jedné povídce se píše, že Bůh nás nemůže soudit, protože nás zná. Plakal by. Bůh bude předvolán jako svědek a soudit nás budou lidé, kterým jsme ublížili...

K lidskému pokolení patří vina. Ale i pokání a odpuštění. To je cesta a naděje. V tom je rovnost lidí. Díky svým chybám a špatnostem mohu pochopit jejich dosah a dopad. Díky ranám, kterými jsem já ubližovala a díky dárkovému koši bolesti od druhých, mám možnost učit se odpouštět a napravovat. Učít se pokoře a přitom neztratit svoji hodnotu. 

Máme možnost učit se soucítit. Soucítění je lék. Být s druhým a pomoci mu  vrátit vědomí jeho hodnoty... to je člověčenství. Být zázemím dlážděným teplem dlaní... To je to nejobyčejnější a přitom nejkrásnější bohatsví a obohacení mezi lidmi. 

Nevíme jak co dopadne, nemusíme se dočkat spravedlnosti, omluvy... V tom je paradoxně smysl vin a ran:  Ač trosečníci, ztroskotanci, trosky, držíme se za ruce. To, co nám od druhých chybí, jim sami můžeme dát.

:-)

Smíření je poděkování za vše. A to je zároveň proměnění.

 

 

 

Pěkný den, lidé milí...

Autor: Jarmila Horáková | středa 23.4.2014 9:00 | karma článku: 9,87 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89