Nemaluj teroristu na zeď

Do pokoje proudí střídmé a šikmé paprsky večerního slunce a kloužou po povrchu věcí. Je to tichá a kouzelná chvíle. 

 

Náš synek je v Paříži. Zpívá tam se sborem. Vcelku normální záležitost. Až na to, že... mám prostě o něj strach. Před očima mi naskakují zprávy o výbuších, střelbě, mrtvých a zraněných. Jako kdyby to zlé zahlušilo krásu, kulturu, umění, poezii každého dne, vůně a barvy života v Paříži. Života vůbec. Maluju čerta-teroristu na zeď. Čert je na rozdíl od teroristy pohádková bytost. Mám strach, a je jedno, kolik je dítěti let,  že nějaký šílenec se rozhodne odpálit, vystřelit se do ráje, zúčtovat, pomstít se, realizovat se... ve jménu přesvědčení... a přitom s sebou na věčnost vezme další lidi, kteří za nic nemohou... Má fantasie je bezbřehá a spouští reakce strachu. Zbytečně.

Co mohu vědět? Zrovna tak člověka může přejet před jeho domem auto... Jaký  strach asi prožívala maminka mého pradědečka, když bojoval v 16-17 letech na Piavě? A tak dále. 

To je prostě další rodičovský úkol - pustit děti do světa, aby zrály a naučily se o sebe postarat. Láska, vztah, vždy s sebou nese riziko ztráty. I riziko svobody vlastní cesty zkušenosti.

Buď jak buď, děti jednou od nás odejdou. A už pomalu odcházejí, na chvíli, na kousek a pak dál a na dlouho. Přestávají nám "patřit". Potřebují volnost, aby rostly rovně a nebyly pokřivené naší případnou nezralostí. Vím to, ale v hloubi duše mám taky strach o to, co budu dělat, kam nasměruji své síly. S těmito myšlenkami se občas peru. Nechci je nechat na mě dopadnout jako deku. 

Přemýšlím nad tím od noci celý den. Tělo dnes potřebuje odpočívat, a tak se otvírá prostor pro existenciální úvahy. Vím, že procházím obdobím, kdy hledám kořeny a smysl. Učím se dýchat, dech je propojení se vším živým, učím se relaxovat, uvolňovat, zlehčovat... vnímat prostor jako naplněný klidem a tichou radostí.

Do pokoje proudí střídmé a šikmé paprsky večerního slunce a kloužou po povrchu věcí. Je to tichá a kouzelná chvíle. Okamžik sestoupení čehosi nebeského... zklidňuji se. A znovu chci věřit životu, že si mě, nás, děti... vede po svých stezkách.

Z Francie mi došla sms: Mám se supr!

 

 

 

*

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarmila Horáková | pondělí 7.11.2016 23:36 | karma článku: 15,88 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89