Nejdelší cesta

Dostala jsem nádherné fotky z cest, z krajů, které jsou vzhledem k vesmírným rozměrům galaxií a hlubokým barvám tajemného vesmíru, hned za humny.

Ráda bych cestovala a ze všeho nejraději bych šla na pou(š)ť. Ale nejde to. Prostě to nejde. Jako nechodím na plesy, ačkoliv miluji tanec. Jsou mi k ničemu plesové šaty. Stříbrné střevíce. Také řidičák. Tuš a redispero. I vlastní rozhodování je k ničemu, když je člověk odkázán na druhé a jejich vůli. Nemohu změnit události, povahu lidí, nemohu jim bránit , aby projevovali své nesympatie, sobectví, nezájem.... cokoli. Myslela jsem se, že budu spokojená a můj život naplněný, když si do každé kolonky přání vpíšu fajfku: splněno. Zdá se, že je život mnohdy nespravedlivý. Ale tak to, myslím, není. V čem má život svou cenu?

Mohu svůj život hodnotit podle splněných přání a podle frustrací, ústrků a křivd. Podle počtu kompromisů  a konsensů.  Podle získaného majetku. Podle zdraví. Dětí. Vzdělání. Podle čehokoli, co považuji za vítězství nebo prohru. Kdybych takto bilancovala svůj život, dopadlo by to tristně. A kolik lidí by kvůli mému chování bylo nešťatných?

Obraz ráje je obrazem života člověka, který rozhodně není jednoduchý, sladký a bezbolestný a nekonfliktní. To není možné. Obraz ráje vypovídá o světě jako zahradě, v níž žil člověk v důvěře, že jeho život s tím co přináší, má smysl, protože ta zahrada roste na Boží dlani.

Člověk by žil jako v ráji, kdyby nezačal pochybovat, posuzovat a porovnávat. Tak to děláme i mezi sebou. Důvěru měníme za potřebu jistoty a za strach, že o tyto jistoty přijdeme. Nemocí, rozchodem, nespravedlivými zákony. Kdo má strach, nemůže v klidu žít, protože se stále jistí proti prohře a ztrátám. I kdyby měl pěněz jako želez a armádu cvičených zabijáků, kteří by ho chránili, stejně se neubrání nemocem, stáří a smrti. A také osamocenosti a paranoi.

Spousta nemocí je zaviněna špatnými návyky, myšlenkami, emocemi. Zklamáním, usilovnou prací, která nezná odpočinek, vztekem, záští, posuzováním...

Život plyne nejen kolem nás, ale projevuje se i v nás. Jako reakce i jako příčina. Vnitřní stav se projevuje navenek.

A také naopak.

Existuje mnoho cest, ale nejtěžší a nejdelší cesta je ta k sobě, k míru, pokoji... domů.

Domov je místo, kde mám vše co potřebuji. Protože domov znamená mír a mír je jinými slovy pokoj.

Spousta lidí je nemocných na těle i duši a já věřím, že je možné uzdravování touto cestou. 

Víc než jen profesionalitou lékaře.

Tak se vracívám k sobě domů. 

O té cestě se pokouším psát. Je to cesta dlouhá, neatraktivní, ale smířlivá, a proto hojivá.

A začíná hned humny, na té samé mezi, kde seděl i marnotratný syn. Seděl a přemýšlel. Pak vstal a vrátil se.

A jeho otec, jeho život, jej obejmul.

 

 

DĚKUJI ZA VŠE.

A PŘEJI VÁM ŠŤASTNÝ NÁVRAT ZE VŠECH CEST.

Autor: Jarmila Horáková | úterý 28.1.2014 9:20 | karma článku: 7,00 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89