Můj pohled na vztah církve k potratům

Návrh na zpřísnění zákona o potratech, který prosazovala polská pravicová konzervativní strana za podpory církve, naštěstí neprošel.

Návrh, který podporovaly také církve, měl ženám ukončení těhotenství umožnit pouze v případě, že by samy byly v ohrožení života. Za porušení zákona by hrozilo ženám až pět let vězení, trest by dostal také lékař, který potrat povedl.

 Ač jsem před rozhodnutím ukončit těhotenství nestála,  a nejsem zastáncem potratů, a ač jsem pokřtěná v katolické církvi, přidala bych se na stranu protestujících polských žen.

 

Každý máme svoji představu života, Boha, podle které žijeme, kterou ale nemůžeme druhým nutit. Naše životy mění naše víra, zkušenosti, poznání. A je jedno, jestli věříme v náhodu, osud nebo řízení Boží. 

Záleží na způsobu vnímání.

Obě těhotenství pro mne byla jako zázrak. Ne nadarmo se břišní oblasti říká život. Vnímala jsem, že jsem těhotná a tušila jsem i pohlaví. Měla jsem štěstí na střechu nad hlavou, nebyla jsem znásilněná, děti jsem si přála, muž také a měli jsme už i věk a byli zdraví. Jiné ženy, páry, se ocitají v jiných situacích a jinak přemýšlí, jsou nějak ovlivněny.

Nelze vidět jen potraty, ale i ženy, které si asi ve většině případů hluboko v sobě nesou psychické následky. Jaký by mělo smysl je zavírat?

Nemyslím si, že by se lidská povaha přísným zákonem nějak změnila. Jenom člověk se díky podmínkám stává vyvrhelem nebo milovaným. V Bibli je 365x napsáno: Nebojte se! Ať se vaše duše nechvěje úzkostí! A kdo jiný by měl tyto ženy pochopit, když ne církev? Je-li jejím středem Kristus, který "neměl kam hlavu složit", chodil mezi lidi a dotýkal jejich ran, aby je uzdravil, sytil je, byl dojat až k slzám, nehodil kamenem, myl nohy apoštolům... tak taková má církev být. 

Ale církev, to jsou také lidé, obyčejní, hříšní smrtelníci. Stejně jako ženy, které šly na potrat. Jsme si rovni.

Vše je jen o člověku.  V jakou ideu věří a co koná. Kdo lidem nařizuje a zakazuje, usiluje o moc. Pak se z Krista stává kult a evangelium zůstává nepochopeno. Myslím si, že než zakazovat, je lépe učit lásce, lásce k životu, k člověčenství. Dodávat odvahu. Naslouchat. 

 

 

 

 

Autor: Jarmila Horáková | čtvrtek 13.10.2016 14:55 | karma článku: 21,31 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89