kuljbabky

Když k nám ukrajinská rodina v dubnu přijela, říkal manžel, že je to jeho pomsta Putinovi. Netušili jsme však, jak se do nich zamilujeme.

 

Přišel ke mně a v malé pěstičce tiskl několik různě dlouhých pampelišek. Natáhl ručku a oči s dlouhými řasami měl sklopené.

"Jé, to je pro mě?" , dojímám se.

Kývl hlavičkou, oči stále upřené dolů, řasy se nepatrně zachvěly a buclatou tvářičku přeběhl nachový stín.

Bogdan. Jedno z tříletých dvojčat, které u nás spolu s babičkou Marií a maminkou Julií, našlo azyl. 

Vzala jsem si pampelišky do ruky a Bóďu políbila. Z nosu mu trochu teklo.

Jejich maminka je už starší a má o své vysněné děti strach, a tak je trochu více hýčká a více obléká, když se trochu nachladí.

Maminka Julia učí v mateřské školce. Je moc milá a usměvavá. Táta dětí je jako i další tátové na Ukrajině, kde bojuje proti "banditům" , jak Julia vysvětluje dětem.

A babička Maria v sedmdesáti, plná elánu, se pouští do  naší zpustlé zahrady. Plevel pod jejíma rukama jen mizí. Sází rajčata, mrkev, řepu, brambory. Říkáme jí balšája kalchóznica a všichni se smějeme. Vypráví o své úrodné zahradě na Ukrajině a učí mě ukrajinské názvy rostlin: sedmikrásky skažut marharítky, pampelišky jsou kuljbabky.a medvědí česnek je česnek zajačij.

Vypráví také o svém muži, který se někde u Irpině ztratil. Musí ho jít hledat, přestože v zemi není bezpečno a bábuška neví, co jí čeká. "Jaj, dá-li Bog, šo by žil!", křižuje se. To jsou jediné okamžiky, kdy zvážní.

Pak rázným krokem dojde do kuchyně pro sušenky a čokoládu. Zdá se, že mají jídelníček daný: boršč - šokolád - boršč - šokolád - borš. "Jarmiločka, nádo kušát... kušáj, kušáj! Éto na endorfíny!" a zase se směje.

Obě dvě ženy jsou naše dobíječky, shodujeme se s manželem, jsou plné laskavé energie a víry, jsou neskutečně pracovité a statečné. Multifunkčnyje, říkají a smějí se.

A druhé dvojče, Ivan, je multifunkční po nich. Buď to je balšoj alpiníst, nebo policíst, nebo bandita - to, když uzme přes zákazy obou žen kousek čokolády.

Teď si však hraje na zahradníka: "Ja balšój agarodnik!"

Bere mi kuljbabky z ruky a se slovy nádo zasadit! vrtá druhou ručkou mezi mečíky v okrasném záhoně lopatkou díru, aby tam pampelišky zasadil.

:-)

Vot tak.

 

 

 

 

Autor: Jarmila Horáková | středa 25.5.2022 16:26 | karma článku: 26,52 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89