Čeřme vodu (za svobodu Ramana Prataseviče)

Nebojme se vyslovit slova podpory a požehnání Ramanu Pratasevičovi. Jak známo, slovem člověk tvoří. Ale nestačí jen odsoudit zlo a diktaturu, ještě je třeba podpořit dobro a svobodu. 

To je naše svoboda slova a naše zodpovědnost za svět uvnitř i vně každého z nás.

A svoboda člověka (např. podle biblického humanismu M. Bubera :-) )  je jistě dobrá věc. Ba co víc - tato svoboda volby dobra, ale i zla, je nám dána. A to je náš celý život. Život a svět jsou komplikované, a často nevíme, co je dobré či zlé. Nemoc, smrt, utrpení, násilí... ale přesto se snad shodneme, že Lukašenko i Putin jsou tyranové :.) A že lidé jimi týraní potřebují naši solidartu.

Lidé často zaměňují moc za svobodu. Jak víme i třeba z posledních dní ze skandálu Dominika Feriho. Co svými myšlenkami, slovy a skutky způsobil....

Je vlastně skoro vrstevník R. P., ale hodnotu svobody chápe každý jinak. 

Vykročme tedy z našeho malého ringu a věřme v sílu naší nesobecké myšlenky. Vykročme do velké svobody ducha a věřme, že jsme této svobody všichni hodni.

Můj hlas je tichý, ale věřím, že ne marný.

Karel Čapek List Jaroslavu Durychovi:

 

"To je druhá, experimentální cesta milosti: naslouchat nejpokornějším a slabým hlasům, které se tě dovolávají. Nečekat, že se ti bůh zjeví v záři blesků a slávě nebeské, nýbrž v podobě člověka, na němž není vzevření ani krásy, nejposlednějšího z mužů, muže bolesti. Anebo v podobě úkolů, ke kterým jsi volán, abys pomohl, jako pomáháš padlému koni - v podobě tichých pobídek a sympatií, které tě vyrvou z tvé samoty, v podobě nepatrných a nesčetných darů, které svět zašlapává a které máš zvednout z prachu a očistit, věru že v nesčíslných podobách, které zažiješ jako součinnost a pomoc, důvěru a náklonnost, soucit a potěšení... Bůh se zjevuje ve vzácných a krásných záblescích vody, neboť i mezi lidmi se přihodí takové zčeření nebo záblesk. To není celá víra ani teologie, ale je to cesta..."

 

Ramane, věřte, že na Vás myslím, jsem v myšlenkách u Vás a vyprošuji Vám svobodu.

 

 

Autor: Jarmila Horáková | pondělí 31.5.2021 17:28 | karma článku: 17,15 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Jarmila Horáková

jak kvete červen

15.6.2023 v 15:07 | Karma: 14,05

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

9.1.2023 v 14:28 | Karma: 17,14

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

13.7.2022 v 13:50 | Karma: 14,13

Jarmila Horáková

každý den korálek

22.6.2022 v 13:17 | Karma: 14,89