Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD a její dnešní červen 1948 - slučování zahájeno

Po komunistickém puči v únoru 1948 následovalo v červnu téhož roku slučování ČSSD a KSČ. Činnost sociálně demokratické strany byla tehdy ukončena v rozporu se stranickými stanovami a následovala čtyřicetiletá doba totality a nekompromisní boj proti "sociáldemokratismu". Díky funkcionářům a členům strany, kteří odjeli do exilu, ČSSD nikdy nepřerušila svou činnost. Několik sociálních demokratů bylo v padesátých letech popraveno; vůdčí účastníci pokusu o založení ilegální Československé nezávislé sociální demokracie byli odsouzeni v červnu 1950 k trestům odnětí svobody na patnáct, resp. dvacet pět let.

Volba prezidentaidnes

K postupnému sloučování mezi sociálními demokraty a komunisty dochází i dnes. Zatím jen v oblasti kontroverzních postojů, které nejsou jen vzdálené sociálně demokratickému přesvědčení, ale zjevně jsou v rozporu s demokratickými hodnotami.

Bezprostředně po prvním kole prezidentských voleb, dne 18. ledna 2013 rozhodlo předsednictvo strany, že pro druhé kolo, do kterého nepostoupil její člen Jiří Dienstbier, doporučuje občanům zvážit volbu Zemana. Několik významných sociálních demokratů se s tímto postupem neztotožnilo a bijí na poplach, neboť u Miloše Zemana se zjevně nejedná o levicově zaměřeného kandidáta, který by měl v úmyslu hájit sociální stát a demokracii, ale o pravicového populistu s nahnědlým podhoubím, navíc spojeného s různými pochybnými podnikatelskými strukturami, tedy s mafií, která očividně financuje jeho netransparentní volební kampaň. To vše v době, kdy korupční prostředí jen kvete a státní moc není s to se účinně bránit.

V roce 1993 byl sice Miloš Zeman zvolen předsedou ČSSD, ovšem za velice podivných okolností. Na sjezdu panovala až hysterická atmosféra. Strana se tehdy rozštěpila na dva tábory a vzniklo vnitrostranické opoziční křídlo. Ihned poté se Miloš Zeman začal svých politických konkurentů uvnitř strany zbavovat. Navrhl například vyloučení ex-předsedy Jiřího Horáka, šéfredaktora stranických novin Právo Lidu Přemysla Janýra a tehdejšího tajemníka Jiřího Paroubka. Své mocenské struktury postupně upevňoval i díky právní trhlině ve stanovách strany, která umožnovala různé přihlašovací akce členů (černé duše).

V roce 1998 se stal na základě opoziční smlouvy s ODS zastoupenou předsedou Václavem Klausem českým premiérem. Tato smlouva sice umožnovala prosazovat či udržovat sociální stát, ale především umožnovala mocenským strukturám v ČSSD a zároveň v ODS se pořádně nabaštit, tedy naplnit kapsy z různých státních zakázek při faktické eliminaci demokratických kontrolních orgánů. Členy ČSSD, kteří by stáli eventuálně v cestě nechal například svými lidmi - poradci v čele s Miroslavem Šloufem - zdiskreditovat. Nechal připravit materiál s názvem Olovo, namířený proti významné člence ČSSD Petře Buzkové. Spis mimo jiné obsahoval smyšlené pomluvy o tom, že se Buzková živila prostitucí, týrala svou malou dceru nebo že spolupracovala s StB. Když redaktorka Sabina Slonková psala o ovlivňování státních zakázek, Karel Srba, tajemník ministra zahraničí Jana Kavana, objednal její zavraždění.

Jako předseda vlády v roce 2002 sice Miloš Zeman skončil, kandidoval ovšem hned v dalším roce neúspěšně na post prezidenta České republiky, a v roce 2003 odešel zhrzeně a navždy z politiky, alespoň to tvrdil. Skutečnost byla ovšem taková, že začal ČSSD systematicky škodit. Po sněmovních volbách v roce 2006, které dopadly patem, se opět na politickou scénu vrátil. Přemluvil či přinutil dva poslance zvolené za ČSSD k podpoře konzervativní vlády Mirka Topolánka (ODS), která začala odbourávat sociální stát. Později založil v roce 2009 vlastní politickou stranu kopírující v podstatě program sociálních demokratů. Ve volbách do Sněmovny 2010 Strana práv občanů - Zemanovci získala necelých 5%. Do Sněmovny se sice nedostala, odčerpala však ČSSD poměrně velké množství hlasů. Novou vládu opět sestavila konzervativní ODS a v odbourávání sociálního státu pokračovala ještě vyšší intenzitou. Miloš Zeman se zase na vždy rozloučil s politikou. Už o dva roky později se opět vrátil, aby se znovu ucházel o post prezidenta České republiky.

K totalitním praktikám minulých dob loajální KSČM nelenila a též vyjádřila, přímou podporu Milošovi Zemanovi. Na ducha opoziční smlouvy nezapomněl ani prezident Václav Klaus a taky neváhal s přímou podporou  za pomoci nacionalistických vášní a své rodiny v čele s první dámou.

Zachovalé mocenské struktury v ČSSD, které vybudoval původně Miloš Zeman, především okolo místopředsedy Zděnka Škromacha nyní mobilizují všechny své síly, aby nepřímou podporu Milošovi Zemanovi, kterou schválilo předsednictvo strany, zvrátili v otevřenou a přímou. Hejtman Michal Hašek prezentuje v mediích už bezvýhradnou podporu jménem celé ČSSD, svolal všechny hejtmany, aby se též zřetelně vyjádřili v prospěch Miloše Zemana, Zdeněk Škromach zase zapracoval v senátním klubu ČSSD a následují všechna možná regionální sdružení.

Zdá se, že není možné se tomuto vývoji vzepřít, neboť protikandidátem je první místopředseda výrazně asociální a nepopulární vlády Karel Schwarzenberg. ČSSD není s to a už vůbec ne v tak krátké době svým voličům vysvětlit, že sice vládu kritizuje, ale v tomto výjimečném případě doporučuje na post prezidenta České republiky Karla Schwarzenberga.

Vyhraje-li ovšem Miloš Zeman tyto prezidentské volby, ČSSD ovládnou během krátké doby zmíněné mocenské struktury úzce spjatý s mafiánským prostředím a lidé s politickou vizí budou vylučováni, perzekuováni či diskreditováni, v nejlepším případě budou hrát pouze roli užitečného křoví.

Při příštích sněmovních volbách, nejpozději v příštím roce, tu již nebude opoziční smlouva s ODS. Nahradí jí úzká spolupráce s KSČM, alespoň zpočátku, která později bezproblémově, bez většího odporu, vyústí ve sloučení obou stran, neboť společný zájem tu je vlastně pouze jen jeden.

Mám-li nyní v druhém kole voleb na výběr pouze mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem, jsem nucen dát svůj hlas proti Zemanovi. Nešel-li bych volit anebo vhodil-li bych neplatný lístek do urny, riskoval bych, že díky mému hlasu zvítězí Miloš Zeman. Demokracie a základní lidská práva jsou mi skutečně mnohem cennější, než věčný boj mezi konzervatismem a progresivismem o který v této volbě stejně nejde.

Autor: Philipp Janýr | úterý 22.1.2013 17:30 | karma článku: 19,18 | přečteno: 1112x
  • Další články autora

Philipp Janýr

Mosad: Ruské a Ukrajinské ztráty

Institut pro výzvědné a zvláštní operace (Mosad) Jak se blíží druhý rok rusko-ukrajinské války, válečné ztráty, ke které se údajně hlásí izraelská rozvědka, odhalují strašlivé rozměry války. Údaje z terénu ze 12. října 2023, založen

12.9.2023 v 15:43 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Philipp Janýr

Do posledního Rusa – osvobodit Rusy

Po ukončení vlády Mongolů a Tatarů se Rusko od 16. století za Ivana Hrozného a dalších carů postupně pomocí krutých dobyvatelských válek a následného brutálního potlačovaný místních kmenů rozšířilo do velikosti největšího státu

28.2.2023 v 9:00 | Karma: 16,05 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Měsíc války – Putinovismus-Stalinismus už na lopatkách

Putinovismus-Stalinismus v troskách. Jak ukazují historická fakta, Rusko je pro civilizovaný svět dlouhodobě a opakovaně reálnou hrozbou a v novém tisíciletí to už nelze tolerovat. Svět se chce rozvíjet v míru.

24.3.2022 v 14:35 | Karma: 16,45 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Philipp Janýr

Proč je Kajínek vrahem? A bude dál vraždit? Podle znalců bude!

Chtěl jsem prokázat, že vše bylo jinak. Nevěřil jsem České justici a už vůbec ne té z 90tých let. Měl jsem své vlastní, ne příliš pozitivní zkušenosti.

15.5.2017 v 12:00 | Karma: 22,33 | Přečteno: 2361x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Soudkyně věděla, že Janota nevraždil. Sama se v rozsudku doznala

Soudkyně JUDr. Šperlichová? je velmi zkušenou soudkyní, trestní právo zná jako své boty a rozsudky seká jako Baťa cvičky. Musí vědět, že v případě pochybností se rozhoduje ve prospěch obžalovaného. Napsal jsem jí tento dopis:

27.2.2017 v 14:02 | Karma: 42,19 | Přečteno: 4301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Žijí ve Vídni a v Praze. Studoval jsem informační technologie ve Vídni a zabývám se občanskou společností. Politicky se angažují v různých iniciativách.

Seznam rubrik