Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do posledního Rusa – osvobodit Rusy

Po ukončení vlády Mongolů a Tatarů se Rusko od 16. století za Ivana Hrozného a dalších carů postupně pomocí krutých dobyvatelských válek a následného brutálního potlačovaný místních kmenů rozšířilo do velikosti největšího státu

začleňujícího mnoho národnostních menšin. Po převzetí moci Stalinem vláda teroru ovšem neskončila, ba naopak se rozšířila i mimo Rusko, především na státy spadající do vlivové sféry Kremlu. Po revolucích v roce 1989 se dokázalo několik států a národů osvobodit, včetně Československa. Národním menšinám se to ovšem převážně nepodařilo.

Důvodem zdánlivého občanského míru v Rusku mnoho analytiků připisují nepsanému ujednání, že Moskva nechá menšiny v klidu, dotčené oblasti budou moci čerpat výhody plynoucích z federálního státu a za to zůstanou součástí Ruska.

Válkou proti Ukrajině Kreml tuto základní uzanci porušil a z původních výhod se staly nevýhody, počínaje mobilizací a vtažení (především) menšin do války, kterou by sami nikdy nezačali a nejspíš i důrazně odmítají.

Hospodářské pilíře Ruska během několika měsíců zkolabovaly. Ruský zbrojní průmysl celému světu názorně předvedl, že jeho zbraně jsou naprosto neúčinné a to i proti již zastaralé západní technice a vývoz ropy a plynu byl výrazně omezen tak, že Rusko postupně škrtí těžbu, přičemž ceny energií zároveň rapidně klesají. Jsou dnes již pod úrovní před válkou. I ostatní technický průmysl se vrátil o desítky let zpět. Z Ruska navíc uprchlo mnoho mladých lidí, kteří patří k těm nejschopnějším. Nová orientace Ruska na vojenské hospodářství kolaps jen oddálí a vypláchne státní kasu.

Přepadení Ukrajiny se navíc nejen nezdařilo, ale Kreml se ocitl v slepé uličce. Válku musí dle svých vlastních mylných představ vyhrát za každou cenu a bude tedy postupně posílat na frontu pořád více a více čerstvě mobilizovaných civilistů, tedy až do posledního Rusa. Pak bude šmitec.

Bohužel tato cesta bude s ohledem na populaci Ruska ještě dlouhá a bude stát nepředstavitelné množství lidských životů. Zatím se mrtvé počítají „pouze“ v stovkách tisících, brzy se však i toto změní k horšímu. Tomu nasvědčuje naprosto diletantský počínání Rusů na frontě, kde posílají další a další vojáky ve vlnách na popravu bez jakékoli koordinované síly všech vojenských složek na straně jedné, a prosté bombardování civilních objektů, včetně škol, nemocnic, atd na straně druhé. Ruský vojenský aparát je očividně již v tak zdevastovaném stavu, že se nezmůže na nic jiného. O nejzákladnějších vojenských taktikách nemůže být u Rusků ani řeč.

Jeden z deklarovaných válečných cílů Kremlu se v průběhu jednoho roku válčení alespoň částečně podařil naplnit. Byla kompletně denacifikována oblast kolem Kyjeva, celá Charkovská oblast a velké části Chersonu, včetně stejnojmenného hlavního města. Už jen 15% území Ukrajiny je pod kontrolou orků –roztomilé pojmenování Rusů Ukrajinci - a na další denacifikaci se pracuje. Další osvobození od nacistického Ruska směrem ke Krymu je v dohledu několika týdnů.

Tím však ruský problém vyřešen zdaleka nebude.

Po osvobození Ukrajiny a porážce ruské armády bude muset následovat nejen bezpodmínečná kapitulace Ruska, ale i následné vyřešení ruského problému.

 K té je bohužel jen několik málo cest a žádná z nich není bezproblémová. Jedna z nich a ta je méně pravděpodobná, je, že zájmové kruhy Kremlu problém Ruska vyřeší sami, a druhá je, a ta varianta je z dnešního pohledu pravděpodobnější, že bude muset být tento problém vyřešen zvenčí pomoci vojenské síly jako s Hitlerem a tanky se na ukrajinské hranici nezastaví a dojedou přímo až do Moskvy.

Mezinárodní společenství navíc již v minulosti demonstrativně ukázalo, že válečné zločiny nenechá bez trestu. Bylo tomu tak v případě Hitlera a následných Norimberských procesů, bylo to tak v případě Jugoslávské války, bylo to tak v Iráku, v Libyi, v Afganistánu a dalších státech.

Není důvod se domnívat, že Rusko bude výjimkou.

Rozklad Ruska na jednotlivé státy už bude jen logickým následkem a lze předpokládat, že vzniknou nové a především skutečně demokratické státy, se kterým bude možno navázat novou spolupráci.

Autor: Philipp Janýr | úterý 28.2.2023 9:00 | karma článku: 16,05 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Philipp Janýr

Mosad: Ruské a Ukrajinské ztráty

Institut pro výzvědné a zvláštní operace (Mosad) Jak se blíží druhý rok rusko-ukrajinské války, válečné ztráty, ke které se údajně hlásí izraelská rozvědka, odhalují strašlivé rozměry války. Údaje z terénu ze 12. října 2023, založen

12.9.2023 v 15:43 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Philipp Janýr

Měsíc války – Putinovismus-Stalinismus už na lopatkách

Putinovismus-Stalinismus v troskách. Jak ukazují historická fakta, Rusko je pro civilizovaný svět dlouhodobě a opakovaně reálnou hrozbou a v novém tisíciletí to už nelze tolerovat. Svět se chce rozvíjet v míru.

24.3.2022 v 14:35 | Karma: 16,45 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Philipp Janýr

Proč je Kajínek vrahem? A bude dál vraždit? Podle znalců bude!

Chtěl jsem prokázat, že vše bylo jinak. Nevěřil jsem České justici a už vůbec ne té z 90tých let. Měl jsem své vlastní, ne příliš pozitivní zkušenosti.

15.5.2017 v 12:00 | Karma: 22,33 | Přečteno: 2361x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Soudkyně věděla, že Janota nevraždil. Sama se v rozsudku doznala

Soudkyně JUDr. Šperlichová? je velmi zkušenou soudkyní, trestní právo zná jako své boty a rozsudky seká jako Baťa cvičky. Musí vědět, že v případě pochybností se rozhoduje ve prospěch obžalovaného. Napsal jsem jí tento dopis:

27.2.2017 v 14:02 | Karma: 42,19 | Přečteno: 4301x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Janota nesměl zemřít pro nic za nic. Spojme se.

Odkaz ing. Jaroslava Janoty je mnohem složitější než se může na první pohled zdát. Na jeho odchod ze života reagovalo poměrně hodně lidí zděšením. To však nemůže být vše.

24.2.2017 v 11:53 | Karma: 39,41 | Přečteno: 3193x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Žijí ve Vídni a v Praze. Studoval jsem informační technologie ve Vídni a zabývám se občanskou společností. Politicky se angažují v různých iniciativách.

Seznam rubrik