Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem oprášil cédéčko Marty Kubišové

Mám rád lidi, kteří se nebojí říct svůj názor i za cenu, že jim to může zkomplikovat život. Obdivuji jejich odvahu, víru a statečnost. Právě synonymem tohoto je pro mě paní Marta Kubišová.  

V dětství, stejně jako všechny děti narozené v osmdesátkách, jsem byl zpitomělý navenek režimem rudých šátků a lampionových průvodů. Snad to bylo proto, aby naše rodina dokázala veřejně maskovat to, že se doma mluvilo jinak, než tomu bylo navenek, přičemž se k tomu na starém gramofonu poslouchala praskající deska Songy a balady. Ano, ta s modrým obalem.

Letos v únoru jsem si vzpomněl na song „Ne“. Tvrzení: „zem, kde vládne strach, kde nevinný je vrah!“ bylo pro soudruhy natolik hrůzné, že se píseň v reedici z roku 1970 vůbec neobjevila. Text je ovšem tak nadčasový a odvážný, že si na něj vzpomenu při každé zmínce o válečném konfliktu na východě. Píseň byla v reedici nahrazena songem „Kdo ti radu dá“ mající stejný umělecký význam, který asi komunističtí cenzoři vůbec nepochopili.

Text Miloně Čepelky „Dobrodružství s bohem Panem“ dal anglické lidové písni Greensleeves naprosto nový přesah. „Člověk plánuje, ale pán Bůh se směje,“ řekl by klasik. Já ovšem dodávám, že tento text je jasným důkazem, že i dnes občas naletíme člověku, který nám slibuje lepší zítřky. Často naletíme zlatoústým řečem a vlastně sami nevidíme, že jsme obětmi tohoto vysněného mecenáše, který jen využívá naší slabosti, peněz a naivity. Možná bych dodal, že není obtížné naletět někomu, kdo nám slibuje nemožné. Horší je tomu bludu věřit a setrvat v něm, nebo snad z něj i nadále profitovat.

Přiznám se, že „Modlitba pro Martu“ je písní, kterou když slyším, mám po těle husí kůži stejně, jako je tomu u naší státní hymny. Tato symbolická píseň byla v reedici v roce 1970 nahrazena písní s názvem „Zlý dlouhý půst“, která jakoby nechtěně předpověděla zpěvaččin dlouholetý umělecký zákaz.    

Možná jediná píseň, která je pro mě na desce Songy a balady svým způsobem bolavá a citlivá, je píseň „Mama“, původně napsaná pro Cher, ale s úžasným textem od Eduarda Krečmara. Jeho text je natolik silný, že kdykoliv jej slyším, děkuji za to, že mám v mobilu ještě pořád aktivní číslo na svou mámu, které mohu kdykoliv zavolat. Při verši „skončí panenky v ráji a s kým si tam hrají?“ jsem se podíval nedávno na svou malou šestiletou dceru a uvědomil si, jak nejisté musely být právě matky malých dětí, když se u nás objevila armáda Varšavské smlouvy.

Na druhou stranu píseň tohoto alba, která do mě vždy vlije pořádnou dávku naděje, je song „Všechny bolesti utiší láska“, kterou otextoval taktéž Eduard Krečmar. Vždy, když je mi nejhůře, vzpomenu si na to, že: „když třeš bídu s nouzí, místo úspěchu jsi stále níž, a strach ze zítřka ze sna tě vzbouzí, s láskou po smrti nezatoužíš!“ Když člověk poslouchá ta slova, naběhne mu na mysl vzpomínka na dobu, kdy měli zpěváci k dispozici skvělé textaře, kteří skutečně uměli své řemeslo. Napsat text, který má hloubku, smysl a je platný i několik desítek let poté, dnes opravdu umí jen málokdo. Jsou to slova nutící vás se zamyslet. Skláním se nejen nad těmito autory, ale hlavně nad paní Martou, jejíž pěvecké umění bylo založeno na naprosté pokoře k textům a hudbě. Vždy věděla, jak s hlasem v každé písni naložit, abyste měli o slzy v očích a husí kůži na předloktích postaráno.

Po zhlédnutí „Koncertu pro Martu“, který pořádalo mé každodenní rádio Dvojka, jsem se rozhodl oprášit trojcédéčko, které jsem před dvanácti lety dostal od Marty Kubišové osobně poštou. Byl to pro mne jeden z nezapomenutelných dárků. Dárek od srdce, ale zejména od člověka, jehož si velmi vážím a vážit budu. Kdykoliv si totiž desku pustím, tak vím, že „s nebývalou ochotou, skoncovala s mou samotou.“ 

Váš Honza 

Autor: Jan Vavřík | pondělí 28.11.2022 19:53 | karma článku: 21,76 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak mohou rohlíky ze supermarketu zlikvidovat dobrou pověst

Do obchodu musíme všichni. Hlava plná problémů a starostí, dovolená přede mnou. Stal jsem se svědkem, že kvůli rohlíkům lze někoho polít dehtem a posypat peřím. Fakt je to s námi tak zlé?

10.7.2023 v 9:44 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1117x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak ztratit Emila aneb Když je rozum v koncích!

Mám rád setkávání s lidmi. Před časem jsem byl v Ostravě, kde jsem se potkal se Zuzkou, majitelkou knihkupectví. Její zážitek mě dostal. A byla by škoda o tom nenapsat.

5.7.2023 v 11:46 | Karma: 36,44 | Přečteno: 2943x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak ke mně sedla stopařka aneb Bohuno, ty seš úplně blbá!

Už jsem několikrát psal, že smůla je mé druhé příjmení. Kupříkladu mé kutilské pokusy jednou vstoupí do dějin. Proto pokud někdo druhý klopýtne, zvedne mi to sebevědomí. Třeba nedávno před obchodem.

2.7.2023 v 20:04 | Karma: 32,29 | Přečteno: 1159x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem potkal pekáč buchet aneb Posilovna ti dá vážnost

Před časem jsem navštívil krytý bazén v nedalekém městě. A tam jsem ho potkal. Na břichu pekáč buchet, na paži vytetovaná česká vlajka a v hlavě pořádná bramboračka. Kulturista – vlastenec.

25.6.2023 v 22:38 | Karma: 27,00 | Přečteno: 715x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem chtěl udělat dobrý skutek aneb Zatracenej šmejd!

Čas od času vydám nějakou knížku. A taky ji mnohdy na přání podepíšu. Před nedávnem mi domů přišel dopis s žádostí o věnování na čumkarty. Srdce zaplesalo, i kytičku jsem přimaloval. Netušil jsem ovšem, co může následovat.

24.6.2023 v 11:02 | Karma: 23,04 | Přečteno: 696x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 30,12
  • Průměrná čtenost 2499x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik