Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Riga jako kulinářská destinace

Když vám v Rize nevyjde počasí, není to zase taková prohra. Možností je spousta, jen je potřeba být připraven na průvan v peněžence.

Po prvním projasněném dopoledni přichází vánice. V tom se nedá venku chodit dlouho. Je 11 a my zasyčíme do baru Black Magic, který se specializuje na Black Balsam, likér s 45% alkoholu, který se bere za největší lotyšskou specialitu. Pije se samostatně, jako součást kávy, čaje, zmrzliny, dezertu z žitného chleba, rve se prostě všude, kam to jde.

Za pár chvil jsme v Neiburgs Restaurant. Tak trochu nóbl podnik má vynikajícího lososa, ale co spíš utkví, je víno. Abavas Solaris sice stojí ranec, ale je to nejseverněji pěstované víno na světě, což jasně deklaruje etiketa, na níž je velkým písmem napsáno 57°N. Suché bílé má něco do sebe a možná, že i tady chutná za 25 euro lépe s vědomím, že lokální víno je v Lotyšsku specialitou.

Nejseverněji pěstované víno na světě

O něco usedleji o den později působí litevská restaurace Milda. Litevci jsou zatížení na brambory a největší specialitou podniku jsou zapečené brambory se špekem přelité smetanou. Já jsem bezlaktózový a tak mě obšťastní litevské pelmeně.

Brambory zapékané se špekem v restauraci Milda
"Litevské pelmeně" v restauraci Milda

Jestli ale pro něco mám osobně slabost, jsou to ryby. Na ulici Dzimavru Iela nacházíme takřka kulinářský ráj. Na padesáti metrech jsou tři podniky, které opravdu utkví. Začínáme v restauraci Victoria, která je podobně jako Neiburgs tak trochu posh. Po pohledu do lístku se omezíme jen na polévky, přesto i ta je velkolepým zážitkem.

Rybí polévka v restauraci Victoria

Kousek dál je Zivlju Lete, kam se dostaneme až na druhý pokus, přičemž při tom prvním se rezervujeme na ten druhý. Ten večer je na pořadu dne jeseter, cilus gilberti na chřestu, tuňák a krevety. K tomu novozélandské víno.

A hned přes ulici je Unagi Inu s výtečným sushi a nejenom jím. Není to zrovna low-cost, protože stravovat se v centru Rigy, to je jako chodit po fancy podnicích v Praze. Na druhou stranu si říkáte, že zase tolik času na cestě netrávíte a až se vrátíte, můžete si zase upéct v troubě čtvrtku kuřete za třicet korun.

Sushi v Unagi

Jedeme dál. Co takhle lososí burger. Něco takového už jsem párkrát měl, ale v takové podobě jako v Street Fries Kitchen ještě ne. Prostě vzali dvacetidekový steak a hodili ho do housky se zeleninou a majonézou.

Lososí burger v Street Fries Kitchen

A pak je tu pivo. Navzdory dobrému dojmu z Two More Beers, nejsilnější vzpomínkou je Alus Celle. Pět piv na čepu a další zhruba stovka v láhvi. Jedno větší bizár než další. Pan vrchní mluví pěkně anglicky tak se ptám, čím to, že Lotyši mluví tak často dobře anglicky. Povídá, že neví, ale že on dělal 15 let v IT firmě se samýma Finama, tak mu nic jinýho nezbylo.

Ptám se, jestli má něco k snědku. On, že ne, ale ať si klidně k němu objednám, že kolem jsou Mexikánci, Italové i Vietnamci. Domluvíme se, že u něj zanecháme batohy a jdeme k Mexičanům. Po sto metrech jsme v podniku Manana. Naplňuje se otřepané schéma - není to zrovna levné, ale jídlo je úchvatné.

Po pěti dnech v Lotyšsku se dá říct, že ani jednou jsme se v restauraci nesetkali s jídlem, které by bylo průměrné, natožpak špatné. Pravda, cílili jsme vysoko, přesto, vše předčilo očekávání a z našeho pobytu se stala neskutečná hostina.

Ale nebylo to jen o Rize. Příště o jednodenních výletech z Rigy.

Autor: Jan Vaverka | úterý 21.2.2023 8:20 | karma článku: 17,53 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Bolívie - 1. díl: Vysokohorská pustina

Vysokohorská poušť, žádná civilizace, žádný asfalt, jen prázdnota. A v ní vulkány, jezera všech barev, gejzíry a bublající bahno. Co víc si přát?

16.2.2024 v 8:20 | Karma: 18,12 | Přečteno: 295x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 6. díl: Na cestě do Bolívie

Je 7. listopadu ráno. Na druhý den máme vyrazit přes kopce do Bolívie. Než ale překročíme hranice, bude to ještě dobrodružství.

9.2.2024 v 8:20 | Karma: 15,49 | Přečteno: 251x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 5. díl: Vysoko do hor

Na závěr našeho pobytu v Chile je potřeba otestovat, co s námi udělá nadmořská výška. A tak vyrážíme k Argentinským hranicím. Tentokrát už budou jezírka a vulkány.

2.2.2024 v 8:20 | Karma: 16,20 | Přečteno: 253x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 4. díl: Do San Pedro de Atacama

San Pedro je oázou uprostřed pouště, která je turistickým centrem Atacamy. Odtud jsou na dostřel kaňony, jezírka, gejzíry i vulkány. My sem míříme i proto, že je branou do Bolívie.

26.1.2024 v 8:20 | Karma: 13,86 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Chile - 3. díl: Astronomická observatoř Paranal

Uprostřed Atacamy, jednoho z nejsušších míst na planetě, je areál se čtyřmi obrovskými teleskopy, které jsou každou sobotu otevřeny veřejnosti. A taky se tu točila bondovka.

19.1.2024 v 8:20 | Karma: 16,89 | Přečteno: 255x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 15,05
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik