Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tradicí Slovácka nejsou jen hody, ale i srazy rodáků

V roce 1932 v městě s 5.601 obyvateli narodilo 98 dětí z nichž 85 oslavilo 50 let. v současnosti žije 34 osumdesátníků a na sraz se 8 omluvilo, a tak 14 jubilantů slyšeli přivítání. Vážené dámy a pánové, milí spolužáci a především naši oslavenci; jménem organizačního výboru vás vítám na našém dnešním setkání, abychom se dnes společně poibavili, zazpívali, zatancovali a zavzpomínali.

 Tak jsem vás vítal před 30 lety na našich oslavách 50 v zaplněném sále sokolovny. V té době bylo nás babiček a dědečků mezi námi jako šafránu na rozdíl ode dneška, kdy řada z nás je nositelem nejvyššího titulu stáří: prababička a pradědeček. Věřím, že nikdo z přítomných se tak necítí, což je základní zárukou úspěchu a pohody našeho setkání oseumdesátníků. Chtěl bych se trochu pozastavit nad tím naším ročníkem narození 1932.

Začátkem třicátých let skončila světová hospodářská krize a tak naši rodiči s vizí štťastnější bbudoucnosti nás počali plní lásky, pohody, víry úspěchu i smyslu pro radost. Tyto vlastnossti jsme dostaly do vínku našeho zrození a od kolébky nás, díky bohu, provázejí dodnes. Měli jsme velké štěstí, protože celý život nás provázely dějinné zvraty.  Prvním takovým obdobím byla světová válka, kterou jsme přežívali v úzkostech našich rodičů. Tito čelili domovním prohlídkám, nedostatku jídla a oblečení, násilnostmi okupantů zasahujících krutě do mnoha našich rodin. Ztratili jsme oba naše první učitele z nichž jeden se vrátil z podlomeným zdravím. Náš spolužák Mirek Malík mívál při klukovských výpravách svého malého bratříčka uvazaného u levé ruky, aby se mu neztratil, ale v den bombardování St.Města jej naposledy vedl za ruku.

Po roce 1948 jsme z počátku nechápali, jak hluboko nás a naše rodiny zasáhne nucené zavádění cizí ideologie - komunismu. Závist a udavačství se rodilo tam, kdo podlehl zrůdné ideologii moci nad rodinným soužitím. Naše mládí, naše rodné vlastnosti i naše vychování, nás přeneslo přes toto provotní období. než se tradiční česká demokratičnost dostala přece jen navrh. To jsme mohli zpočátku pomalu opravovat a modernizovat domy, zabývat se svými koníčky, kterými bylo zahradničení, pěstování králíků, holubů, ale i sportem a obnovováním starých zvyků. Zakládali jsme rodiny a z vás dívek se stávaly postupně matky neohlížející se zda si zkazíte porodem postavu, ale aby děti byly zdravé podobné nám a našim rodičům. Tehdy to nebylo nic lehkého, protože vše se dělalo ručně a celá váha rodinného rozpočtu ležela na vás ženách.  My muži jsme přece jen neuměli udržet koruny pohromadě, jako vy ženy. Peněz bylo zapotřebí zase pro naše děti, kterým se otevřela cesta dostat se na odborné a vysoké školy studovat. Každý se z rodiny snažil, aby se ušetřilo a tak pomáhal jak kdo mohl. Humor a veselost se však nevytrácela a naopak byla součástí našeho života.

V roce 1990 jsme díky, vzdělanosti našich dětí, dosáhla Česká republika evropského věhlasu v řadě oborů a my pomalu začali odcházet do důchodu. Bohužel naši politicií, stejně jako v roce 1948 vnesli do našeho  života cizí prvek amerického způsobu života, kterou již Mojžiš pranýřoval před 2 tis lety jako zlo - zlato a peníze. To nemá nic společného o co celý život usilujeme - spokojenou rodinu, životní pohodu a poctivou prací získali k tomu prostředky. Naše stařenky z těžké práce jako bylo praní (horká-studená voda) měli ve stáří zkroucené prsty. Dnes za éry automatických praček již prsty zkroucené nevidíme. Bohužel díky mediím vidíme často a to nejen u nás, pokroucené názory vnuků a vnuček. Pro budoucnost to není dobré zjištění. Musíme doufat, že ty zásady, zvyky i rodinná zázemí budou zá¨kladem změn k lepšímu.

My, dnešní oslavenci a zítřejší poutníci na posledním úseku naší životní cesty, držme se těch zásad, které se dědí z rodičů na dětí celá staletí.Bůh námdopřal tak vysokého věku,abychom byli důkazem správnosti pěstování lásky, pohody, víry v budoucnost i smyslu pro radost. Búh také chce, abychom naše životní zkušenosti předávali dalším generacím, což je obtížné, ale potřebné. Jistě by nám rádi pomohli ti naši rodáci, kteří se dnešního dne již nedožili. Prosím proto, abychom povstáním a minutou ticha uctili jejich památku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Januška | pondělí 8.10.2012 11:59 | karma článku: 8,74 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik